Senegalská perla Cliff House
Majitel domu je nejen významný senegalský podnikatel, ale též sběratel a milovník afrického tradičního i moderního umění. V celém domě je tak rozmístěno mnoho uměleckých předmětů i odkazů na samotnou Afriku. Jedním z nepřehlédnutelných je netradiční výřez ve střeše domu nad terasou, která má tvar samotného státu Senegal.
V menším křídle, naproti hlavnímu společenskému prostoru, se nachází pracovna majitele domu. V této „pánské“ části domu má nejen své pracovní zázemí, ale v suterénu pod ním je umístěna další z ložnic, posilovna, dokonce i malý bazén.
Bazén je rozdělen na dvě části – relaxační, která plní spíše dekorační funkci a je podsvícena zeleným světlem, a klasickou, určenou pro plavání. Přes relaxační část vede panelový chodník, který spojuje dvě křídla domu.
Dům má předimenzovanou střechu, která chrání jinak subtilní konstrukci domu a dodává mu též dramatický vzhled. Má však i svůj praktický význam – většinu dne totiž chrání prostor před bazénem proti silnému africkému slunci.
Velkorysé kruhové schodiště je jednou z největších dominant domu. Je umístěno přímo proti hlavnímu vstupu a ohromí tak každého návštěvníka. Působí jako jedno z uměleckých děl, kterých je v domě nespočet.
Díky velkorysému prostoru prvního podlaží bylo pro pohodlí obyvatel architekty navrženo ještě jedno schodiště. Zkracuje cestu do horního parta z prostor od pracovny. Samonosné schodiště je chráněno jednoduchým celoproskleným zábradlím.
Každá z místností se může chlubit unikátním prvkem. Nejinak je tomu i u hlavní ložnice majitelů. Postel a designová lavice jsou umístěny v rozbaleném boxu ze vzácného dřeva s prodlouženým čelem lůžka, který evokuje střechu a přesně určuje hranice intimní zóny.
Chodba vyložená dřevěnými panely s designovým osvětlením, které tvoří geometrické tvary na podlaze, se nachází v suterénu, v místě původního bunkru. Schází se do ní po kruhovém schodišti, na jejím konci je v další části bunkru vybudováno malé soukromé kino.
V kuchyni má hlavní roli masivní mramorový středový pult. Jsou zde netradičně použité tmavé barvy a těžké materiály, což dává kuchyni elegantn
Pohled od hlavní vjezdové brány na zadní část domu. Trojúhelníkové nádvoří a celý dům chrání personál ostrahy, který má své místo v domku u hlavní brány. Soukromí obyvatel v prvním patře domu chrání před pohledy zvenčí žaluzie.
Bazén s nekonečným břehem a rozměrnou terasou v přízemí a též velkou terasou v prvním patře u hlavní ložnice dává obyvatelům domu a jejich hostům pocit, že se přímo vznášejí nad oceánem či jsou přímo jeho součástí.
Plány pro první a druhé patro – objekt má ještě suterén, který využívá prostor původního vojenského bunkru a kde je přímo vedle vodního příkopu umístěno kino. Na druhé straně domu je v suterénu pod pracovnou ložnice pro hosty, posilovna a technické zázemí domu. LE GEN DA K OBRÁZKŮM : 1 domácí kino 2 technická místnost 3 ložnice 4 vodní příkop 5 posilovna v podzemí 6 kuchyň 7 vstup 8 společens...
LEGENDA K PLÁNŮM: 1 domácí kino 2 technická místnost 3 ložnice 4 vodní příkop 5 posilovna v podzemí 6 kuchyň 7 vstup 8 společenské prostory 9 pracovna 10 bazén 11 terasa 12 garáž 13 vjezd na pozemek 14 místo pro ochranu objektu

Vysoký sráz na břehu Atlantického oceánu je místem, kde stojí přepychový rodinný dům Cliff House. Svým unikátním otevřením a umístěním nad nekonečnou vodní plochou působí, jako kdyby byl mostem mezi pevninou a oceánem.

Na útesu vklíněném do Atlantického oceánu byl za 2. světové války postaven vojenský bunkr, který byl

součástí obranného systému afrického Dakaru. Právě toto dramatické místo si pro svůj nový dům vybral významný senegalský podnikatel.

Projekt svěřil architektům z ateliéru SOATA z Jižní Afriky, kteří již postavili mnoho unikátních domů pro významnou, ale hlavně majetnou africkou smetánku.

Postavit dům na kraji útesu, který pomalu nahlodává oceán, a skloubit jej s jeho významnou historií byl nelehký úkol a vyžadoval velmi pečlivou přípravu a promyšlené konstrukční řešení. Rezidence s názvem Cliff House vyčnívá nad útes a splývá s nekonečným oceánem, přitom je pevně zakotven, a to nejen

fyzicky, ale i duchovně s původním bunkrem, v jehož podzemní části se nyní nachází soukromé kino. Jeho zadní stěnu tvoří vodní příkop na hranici pozemku.

Při vstupu do domu ohromí návštěvníky hlavní architektonický prvek domu, a to masivní kruhové schodiště, které působí téměř jako sochařská skulptura. V tomto domě, jehož majitel je sběratel

afrického umění, a to jak tradičního, tak moderního, není o podobné významné stavební prvky nouze a snad každá místnost skrývá originální designové překvapení. Z jedné strany kruhového schodiště je hlavní společenská místnost s několika nenásilně oddělenými zónami např. s kulečníkovým stolem, které jsou určeny především pro rodinnou zábavu. Na konci tohoto křídla je pracovna majitele.

Kancelář je umístěna v samostatném bloku, ten je připojen k hlavnímu domu chodbou, která běží podél páteře budovy. Pod kanceláří v suterénu se nachází samostatná, plně vybavená ložnice pro hosty, vedle které je

soukromá posilovna a menší bazén. Druhé křídlo, přilehlé ke kratší straně bazénu, slouží hlavně k zábavě dospělých a jejich hostů.

Navazuje na prostornou kuchyni v tmavých elegantních barvách s masivním středovým pultem z mramoru a jídelnou. Oba tyto prostory se dají od ostatních společenských místností v tomto křídle oddělit posuvnou stěnou z tónovaného skla.

Dále pokračuje salonkem s velkým kulatým stolem a pohodlnými otáčecími křesly. Na jeho konci je pak relaxační zóna v podobě TV místnosti, která je vybavena nejlepší audiotechnikou.  Oba prostory lze opět oddělit posuvnými stěnami. Do prvního patra lze vyjít buď po centrálním točitém schodišti, nebo rovném samonosném schodišti, které je blíže pracovně.

V patře jsou umístěny ložnice – velká patřící rodičům, dvě dětské a zadní, oddělená terasou, pro personál, do které se vstupuje samostatným schodištěm z nádvoří. K dětským ložnicím přiléhá z boku velká hrací místnost a zepředu společný balkon nad bazénem.

Ložnice rodičů lze propojit s velkou, částečně zakrytou terasou vyčnívající nad oceán.

Celý dům zastřešuje obrovská převislá střecha, která vyčnívá nad horní úroveň domu a sahá přes

opalovací terasu. Vytváří tak dramatický dvojnásobný objem venkovního prostoru a dává celému domu pocit jednoty. Obdélníkový bazén s nekonečným břehem umožňuje koupajícím vskutku neobyčejný

zážitek. Při vstupu do bazénu je „na vodě“ umístěn žulový panel, který plní úlohu skákacího či odpočinkového ostrůvku. Pro relaxační masáž proudem vody lze využít ploché trysky umístěné na kraji bazénu. Celý prostor kolem bazénu zdobí opět sochařské dílo soudobého afrického umělce.

Text: Jana Hrušková, FOTO: SAOTA Architects