Bydlení jako cesta za poznáním
Schodiště mezi jednotlivými podlažími využívá místo klasického zábradlí novou moderní prosklenou variantu. Díky sklu použitému na podlahu ve schodišťové části mezipatra je tato část domu vzdušná, velmi přehledná a umožňuje snadný pohled z prvního podlaží až po střechu.
Obývacímu pokoji dominuje pohodlná bílá sedací souprava, další posezení nabízí široký okenní parapet, který byl pro tyto účely záměrně zvětšen a opatřen čalouněním doplněným barevně ladícími polštáři.
Bodové stropní osvětlení doplňují velká svítidla z čirého skla. Za dne splývají s bílým stropem a večer vytvářejí zajímavou hru světel a stínů.
Velké prosklené plochy, někdy i přes celou plochu stěny, dovnitř vpouštějí maximální množství světla a výhled do okolní krajiny je výjimečnou ozdobou bytu.
Sběratelská vášeň jako součást obytného prostoru, tak by se dala nazvat sbírka sošek vystavená na odiv v obývacím pokoji. Odstíny světlé pálené hlíny jsou zvoleny i na dalších doplňcích, ať již se jedná o solitérní křesla nebo posezení na vyvýšeném stupínku.
Odkládací stolky, komoda a lampa v sytě tmavých tónech a několik doplňků v barvě světlé pálené hlíny jsou záchytnými body v záplavě světlých barev.
Velká prosklená stěna v obývacím pokoji bývá za pěkného počasí otevřená a zvětšuje obytný prostor o přilehlou terasu.
Do světlých tónů jsou laděny i podlahy (ať již se jedná o koberce či dlažbu) a umocňují tak jednolitost obytných ploch.
Schodiště je tepnou bytu, otevřené do prostoru protíná všechna tři podlaží.
Prosklené stěny a části stropů nabízejí zajímavé pohledy na jednotlivá zákoutí bytu.
Objemná vestavná šatna je skryta za trávově zelenou posuvnou stěnou. Dostatek úložného prostoru umožňuje absenci skříní v soukromých pokojích.
Mohutné sloupy jsou oporou stropu i skvělou a nezvyklou dominantou interiéru.
Jednoduchá široká dřevěná police dobře poslouží jako improvizovaný pracovní stůl. Kout je decentně ukrytý za bílou dělicí příčkou.
Kuchyňská část je velmi otevřená a dovoluje komunikovat s rodinou a přáteli i během přípravy pokrmů. Většímu počtu strávníků odpovídá i zvolená varná deska, umožňující najednou přípravu pěti jídel, na své si přijdou i milovníci grilování.
Koupelna s toaletou jsou umístěny hned vedle ložnice, závěsná záchodová mísa je doplněna o praktickou bidetovou sprchu.
Postel je situována v prostoru tak, aby za ní zůstalo dost místa k pohodlnému přístupu k velkým vestavným skříním. Místo klasického čela je v záhlaví široká dřevěná otevřená policová skříňka, kterou lze využít i jako pracovní stůl.
I když jsou prostory bytu velkorysé, architekti využili možnost dalšího optického zvětšení. Zrcadlová stěna dává koupelně nový rozměr.
Bílá barva v kombinaci se světlým dřevem vévodí ložnici a sousedící koupelně. Velká prosklená stěna odděluje ložnici od prostoru, který nabízí příjemné posezení.
Rozlehlá venkovní terasa je od zálivu oddělena skleněným oplocením, částečné zastřešení umožňuje posedět zde i za nepříznivého počasí.
Část terasy přiléhající k zálivu má povrch z tmavě mořených palubek z exotického dřeva. V parných dnech nabízí osvěžení malý obdélníkový bazén.
: Skleněné tabule nahrazující klasické oplocení umožňují nerušený výhled na záliv. Pro větší komfort je terasa opatřena podlahovým bodovým osvětlením.
Součástí bytu je i sauna s velkou prosklenou čelní stěnou.
Venkovní polohovací nábytek na terase je dokonale ergonomicky řešený a maximálně pohodlný.
Designově vychytané kousky nábytku najdeme i na venkovní terase. Oválný, tmavě mořený stůl získaný z velkého kmene sekvoje je připomínkou nedalekého lesního pásma.

Mořský záliv na atlantickém pobřeží Brazílie, lemovaný impozantním pohořím, vytváří nevšední kulisu komfortnímu apartmánu.

Celý interiér, mezonetově rozložený do tří podlaží, je velkou sbírkou modernistického designu.

Jsou zde zastoupena zvučná jména jako Sergio Rodrigues, Horte Zalszupin, Ricardo Fasanello a Jean Gillon, zároveň se našlo místo i pro kousky z dílen místních řemeslníků.

Plán bytu je velmi jednoduchý – cílem architektů bylo, aby podlahy vytvářely kontinuální dráhy, které zdůrazňují vztah mezi architekturou a mimořádnou okolní scenérií.

Projekt byl vypracován podle dvou vzájemně se prolínajících myšlenek – vytvořit cestu za poznáním okolní krajiny, nedalekého zálivu a impozantního pohoří.

Byt je rozložen do tří podlaží. V prvním patře je umístěna kuchyně, pokoje pro personál a technické zázemí. Odstraněním původních příček vznikl velký prostor s výhledem na Guanabara Bay, omývající pobřeží Ria de Janeira.

Posuvné skleněné dveře umožňují propojení interiéru s prostornou terasou a dávají bytu další rozměr. Na opačné straně podlaží je umístěna kuchyně pro gurmety, do které dopadá světlo z atria i arkýře s výhledem na pohoří Sugar Piaf.

Oba prostory lze jednoduše oddělit posuvnými dveřmi. Hlavní koupelna ve třetím podlaží nabízí z jedné strany výhled na hory, na druhé straně s výhledem na záliv a centrum metropole je místo pro saunu a bazén.

Interiér působí velmi vzdušným dojmem, díky zrušení příček vznikly nové prostory velkorysých rozměrů a bílé stěny je opticky ještě zvětšují. Zároveň jsou sjednocujícím prvkem bytu, najdeme je ve všech místnostech.

Velké prosklené plochy, někdy i přes celou stěnu, dovnitř vpouštějí maximální množství světla a výhled do okolní krajiny je výjimečnou ozdobou bytu.

Do světlých tónů jsou laděny i podlahy, ať již se jedná o koberce či dlažbu, výjimkou je ložnice s přilehlou koupelnou, kde v obou prostorech ladí světlá plovoucí podlaha s dalšími dřevěnými prvky.

Obývacímu pokoji dominuje pohodlná bílá sedačka, další možnost posezení nabízí široký okenní parapet, který byl pro tyto účely záměrně zvětšen a opatřen čalouněním doplněným s barevně ladícími polštáři.

Odkládací stolky, komoda a lampa v sytě tmavých tónech a několik doplňků v barvě světlé pálené hlíny jsou záchytnými body v záplavě světlých barev.

Obyvatelé tohoto bytu rádi sledují televizní pořady vleže, televize je v ložnici umístěna na dlouhé polici ze světlého dřeva, probíhající po celé délce stěny, již lze využít i jako improvizovaný pracovní stůl.

Bezpečnou chůzi mezi podlažími umožňuje schodiště ve stejné barvě jako podlaha, místo klasického zábradlí zvolili architekti variantu čirého skla a pro větší pohodlí je schodiště osvětleno příjemnými u země umístěnými bodovkami.

Kuchyňská část je velmi otevřená a dovoluje komunikovat s rodinou a přáteli i během přípravy pokrmů.

Většímu počtu strávníků odpovídá i zvolená varná deska umožňující najednou přípravu pěti jídel, na své si přijdou i milovníci grilování na lávovém grilu, o chutnou pečeni se postará výkonná horkovzdušná trouba.

Bílá barva v kombinaci se světlým dřevem vévodí i ložnici a sousedící koupelně. Velká prosklená stěna v pozadí odděluje ložnici od prostoru, který nabízí příjemné posezení s výhledem do malebné krajiny.

Rozlehlá venkovní terasa je od zálivu oddělena skleněným oplocením, částečné zastřešení umožňuje posedět zde i za nepříznivého počasí. Originální, v podlaze terasy zapuštěná akvária dávají nahlédnout do vodního světa a jsou neotřelým dekorativním prvkem.

Text: Eva Karbulková, Foto: Photofoyer