Bali, klenot Indonésie
Okouzlující noční atmosféru rezidence Tejasuara podtrhuje plápolající oheň odrážející se ve vodní hladině bazénu. Uprostřed vysokých palem se pod temnou tichou oblohou báječně odpočívá nebo večeří.
Hosté lázeňského resortu Como Shambhala Estate mají samozřejmě k dispozici řadu restauračních zařízení. Moderní Glow restaurant, který navrhl japonský architekt Ikebuchi, je určen pro celodenní stravování.
Jeden z menších ubytovacích objektů, takzvaná retreat vila, vypadá, jako by se vznášela na vodě. Efekt je výsledkem dispozic splývajících s přelivovým bazénem.
Největší rezidence mají k dispozici zázemí v podobě zahrady, rozlehlých teras a nekonečného bazénu. Dvoupodlažní objekt disponuje klidovou zónou v horním patře a společenskými prostorami v přízemí.
Ubytovat se lze také v jedné ze tří dvouložnicových vil (Kusumalaya, Shantivana a Saundarya). Jejich komfort se neobejde bez příjemného venkovního prostoru, kde se můžete nejen slunit, ale také odpočívat nebo jíst ve stínu stylové střechy.
Zahradě nejkrásnější a nejrozlehlejší rezidence UmaBona vévodí vodní prvek v podobě poměrně vysokého vodopádu, který ústí do azurového bazénu. Interiéru v přízemí zabezpečuje příjemné vnitřní prostředí mohutná kamenná obezdívka.
Hosté objektu Tirta Ening (Čistá voda) si mohou užívat nádherné rozlehlé japonské vodní zahrady. Její součástí je také venkovní lázeň s naturální vanou vytesanou z kamene o váze 6, 6 tuny, vířivkou a osvěžující vodní nádrží, vše v přírodním stylu.
Obytný pavilon se šindelovou střechou podepřenou mohutnými sloupy vyrobenými ze širokých kmenů stromů bangkirai a podlahou z teaku. Patří k rezidenci Wanakasa a poskytuje dokonalý komfort pro veškerou relaxaci.
Jednoduchost balijské architektury kombinovaná s koloniálními detaily charakterizuje rezidenci Bayugita (Větrná píseň). Obklopena zelení a chlazena svěžím vánkem patří k nejvyhledávanějším ubytovacím kapacitám v resortu.
Pod poetickým názvem Sukma Taru neboli Duch stromu se skrývá další soukromá vila se dvěma ložnicemi. Kompozice terasy prorůstané a zároveň podepírané mohutným kmenem stromu je dokladem smyslu pro ekologii, jímž je architekt Cheong Kuan Yew vyhlášený.
Mezi stromy se schovává rezidence Wanakasa (Les v mlze). Půlkruhový přepadový bazén jakoby svým tvarem kopíroval zátočinu nedaleké řeky Ayung, která resortem protéká.
Úchvatný komfort nabízí bazén, který patří k objektu Tirta Ening. Uklidňující element vody je možné vidět a slyšet ze všech částí tohoto příjemného zákoutí, jež je ideálním prostředím pro rozjímání a meditaci.
V jednoduchosti je krása, to dokazuje styl rezidence s názvem Tejasuara. Prozrazuje inspiraci stylem Sumba, stavba vznikla z 1200 tun kamene. Prosté vybavení interiéru ložnice těží z bambusu a domorodých textilií.
Lázeňská část resortu nabízí více než dvě desítky procedur založených na kombinaci asijské a západní holistické léčby. Po wellness a masážních aktivitách lze odpočívat a občerstvit se v mnoha saloncích.
Obývací pokoj s jídelnou rezidence Větrná píseň má rozlohu 72 čtverečních metrů. Vzdušnost interiéru podtrhuje střecha otevřená do krovu, kde je vidět promyšlený systém krytiny vyrobené ručně z tvrdé a odolné trávy Imperata cylindrica a bambusových krokví.
Hosté, kteří mají rádi kořeněné chuti indonéských jídel, se mohou stravovat v restauraci Kudus House, která podává snídaně, obědy i večeře. Objekt původně sloužil jako obydlí, do resortu byl po částech přenesen z centrální Jávy a pečlivě sestaven do originální podoby. Tady, vysoko nad řekou Ayung, poskytuje ideální prostředí nejen ke kulinářskému opojení, ale i k meditaci a cestování v čase.
V lázeňském centru Ojas výstižně překládaném jako Esence života lze využít širokého spektra ozdravných činností, například saunování, cvičení jógy, hydroterapie, plavání… Jednotlivé pavilony jsou vybaveny příjemnými salonky.
Vodní zahrady patří do lázeňského komplexu resortu. Zahrnují čtyři léčebné pavilony, kde je také řada možností odpočívat na dřevěných terasách ve stínu stromů a slunečníků.
Součástí vzdušného a svěžího ubytování poskytovaného v rezidenci Tirta Ening je také prostorná Deluxe Suite s panoramatickým výhledem do okolí. Pavilony ze 150 let starého teakového dřeva dýchají meditativní jednoduchostí a odrážejí směsici orientálních kultur a stylů.
Dvoulůžkový pokoj v léčebném centru, kde se aplikují lázeňské procedury. Intimitu prostředí zaručují vysoké zdi, vliv přírodního prostředí zase atrium s nezbytným vodním prvkem a zelení.
Koupelna ve velkém stylu, s rozměrnou oválnou vanou z kamene. S jednoduchým stylem sanity příjemně kontrastují retrobaterie i úchytky na černém koupelnovém nábytku. Podlahu pokrývá mramorová dlažba.
Všudypřítomný mramorový obklad stěn, podlahy i umyvadel příjemně ladí s rozměrnou černou vanou obloženou teakovým dřevem. Koupel osvěží vonné květy.
Ložnice ve všech rezidencích a vilách mají podobný styl. Komfortní postele se liší materiálem – mohou být jak kovové, tak z teaku či bambusu, sjednocují je nebesa z příjemných, vzdušných, ručně tkaných textilií pocházejících z místních zdrojů. Interiéry sjednocují dřevěné podlahy z teakových prken zdobené pouze malými koberečky, a stropy otevřené do střešního krovu, které odhalují precizní prác...
Při zařizování interiérů se architekt Koichiro Ikebuchi snažil citlivě kombinovat tradiční a moderní prvky. Potřebného kontextu dosahuje nekomplikovaným a stručným přístupem k designu, což lze považovat za stanovení nových interiérových standardů.
Maximální otevřenost obytných prostor dovoluje jejich prolínání s venkovním prostředím. Díky tomu okolní džungle, v jejímž srdci je resort situován, je nejen na dosah ruky, ale jako by prostupovala přímo dovnitř.
V komfortním klidu a tichu, v jednoduchém prostředí s citlivou pozorností a podporou zdejšího personálu nabírají hosté ve wellness resortu energii. Regenerují svůj osobní potenciál, aby mohli čelit novým civilizačním výzvám.
Dokonalost spojení s přírodou dokazují nejen ubytovací objekty přizpůsobené místním tradicím, ale také benefity, které poskytují. Bezpochyby nezapomenutelným zážitkem pro hosty ubytované v rezidenci Tejasuara (Zvuk ohně) je venkovní sprchový kout umístěný přímo na terase. Voda v podobě širokého proudu padá z dřevěného koryta a rozprašuje se kolem, což vyvolává věrohodnou iluzi divokých přírodní...
Cvičení Pilates patří k aktivitám, jež přispívají k ozdravění těla i ducha hostů wellness resortu Shambhala Estate. K dispozici tu mají samostatný pavilon se speciálními cvičebními stoly a pomůckami.
Stromový dům by se mohlo přezdívat rezidenci Wanakasa (Les v mlze), jejíž jednotlivé pavilony se doslova ztrácejí mezi vegetací. Pro jejich splynutí s okolní džunglí udělali tvůrci resortu maximum.
Okouzlující noční atmosféru rezidence Tejasuara podtrhuje plápolající oheň odrážející se ve vodní hladině bazénu. Uprostřed vysokých palem se pod temnou tichou oblohou báječně odpočívá nebo večeří.
Hledáte-li zážitek, který přesahuje veškeré vaše představy, Como Shambhala je resort přesně pro vás. Velkolepý poloostrov, džungle se všudypřítomnou vodou, místo uctívaného přírodního pramene, jenž je součástí tradičních obřadů. S lázeňským domem, kde vám ušijí zdraví na míru.

Shambhala Estate na indonéském ostrově Bali je vlajkovou lodí hotelového řetězce Como.

Jde o první zařízení, které tato společnost zasvětila nejen luxusnímu odpočinku, ale hlavně zdraví, a první resort na světě nabízející v tomto segmentu opravdu dokonalý servis a neuvěřitelně komfortní podmínky.

Architektonická podoba areálu, rozkládajícího se na více než devíti hektarech uprostřed džungle

nad řekou Ayung, je výsledkem práce Cheonga Kuana Yewa, ctitele původních tradic ostrova Bali a ekologie. Materiály použité na stavbu ubytovacích a ostatních objektů proto odrážejí místní styl a domorodý kolorit.

Citlivá kompozice spojuje kámen, dřevo a tradiční alang-alang střešní krytinu používanou na ostrovech Bali, Lombok, Sumbawa, Sumba a Timor už stovky let. Zdejší ubytování patří k nejprostornějšímu svého druhu:

hosté, kteří se sem z celého světa sjíždějí především za obnovou své fyzické a duševní rovnováhy, mají k dispozici pětici unikátních tematických rezidencí, každou se čtyřmi nebo pěti apartmány, a řadu menších samostatných vil.

Jejich vnitřní vybavení je estetickým souladem asijského a evropského stylu: hi-tech technologií, ručně vyráběného nábytku, domorodých artefaktů a architektonických detailů vyzařujících ducha regionu. Každá z přísně privátních rezidencí je originální.

Rozlišují se podle jmen a odpovídajících stylů. Bayugita (Větrná píseň) je ukázkovým architektonickým cvičením v jednoduchosti.

Kombinuje tradiční přímočaré balijské linie s koloniálními detaily, k nimž patří například viktoriánské starožitné koupele nebo benátská a holandská lůžka. O chlazení vnitřních prostor se stará vánek prohánějící se interiérem

(odtud také název objektu). K budově patří nejen vlastní jacuzzi, ale také rozlehlá terasa, dva zahradní pokoje a místnosti, které lze v případě potřeby buď přeměnit na další ložnice, nebo používat k aplikaci lázeňských procedur.

Hosté mohou sdílet společný obývací pokoj s jídelnou, mají k dispozici také dramaticky působivý nekonečný bazén s osvěžujícím výhledem na zelená rýžová pole.

Rezidenci Tirta-Ening (Čistá voda) dominuje nádherná rozlehlá japonská vodní zahrada se soukromým vodopádem, jehož zvuk, a zároveň s ním zenová filozofie prostupují celý objekt. Velkorysost dispozic je

ohromující, jen jídelna s obývacím pokojem mají 113 metrů čtverečních. K ubytování opět patří

rozlehlé terasy a opravdu neuvěřitelný bazén. Nelze samozřejmě nezmínit centrální plovoucí pavilon s šindelovou střechou postavený ze žlutého kamene Batu kuning a z teakového dřeva, který připomíná staré javánské stavby.

Rezidence se honosí ručně vyřezávanými dveřmi, kamennými sochami a čínskými starožitnostmi. Při stavbě Tejasuara (Zvuk ohně) v odvážně primitivním stylu Sumba bylo použito 1200 tun kamene. Interiér je vybaven kmenovými tkaninami a černými bambusovými lůžky.

U nekonečného bazénu plápolá ohniště, od něhož je výhled na lány citronové trávy a koření. Rezidence zahrnuje tři

rozlehlé apartmány s vlastní vířivkou, venkovním sprchovým koutem, meditační zahradou a nádvořím, patří k ní i pavilon, v němž je situován společný obývací pokoj s jídelnou a další ložnice.

Objekt Wanakasa (Les v mlze) se nachází mezi stromy, proto mu také dominuje hlavní obytný pavilon se

šindelovou střechou podepřenou mohutnými sloupy vyrobenými ze širokých kmenů stromů bangkirai.

Připočteme-li teakové podlahy, máme tu doslova pětihvězdičkový Treehouse, stromový dům. K rezidenci

patří soukromé jacuzzi, dvě terasy, zahradní pokoj a půlkruhový bazén, jenž je jakoby ozvěnou pouhých sto metrů vzdálené zátočiny řeky Ayung. Interiéry zdobí materiály v podobě světle skvrnitého

„tygrovitého“ bambusu a 150 let starého teaku. Nejkrásnější a nejrozlehlejší rezidencí je však Umabona

(Dům syna Země) s obývacím pokojem a jídelnou velikosti 308 čtverečních metrů, dvěma hlavními

ložnicemi, vířivkou, terasami a nekonečným bazénem. Interiér nezapře inspiraci stylem středověké

hinduistické říše Madžapahit vyhlášené formálními okrasnými zahradami. Zdobí ho ručně vyřezávané

reliéfy, starožitnosti a jemně elegantní nábytek. Méně okázalé, ale přesto stále komfortní jsou samostatné vily, jedno nebo dvouložnicové, které kromě obytných a relaxačních interiérů rovněž zahrnují vířivky, bazény a venkovní terasy.

Celý resort Shambhala Estate je podřízen svému hlavnímu účelu, tedy poskytovat zdravotní procedury založené na účinku místních unikátních léčivých rostlin, jež tu hojně rostou v hustých zelených lesích, a vody přírodního pramene uctívaného pro své léčivé vlastnosti.

Text: Alena Müllerová, Foto: COMO HOTELS & RESORTS