Pozoruhodná stavebnice na asijský způsob
Rezidence z bočního pohledu demonstruje členitost, kterou tvoří tvarově různé terasy a přesahy. Vpravo nahoře vidíme část venkovního točitého schodiště, které spojuje exteriér prvního a druhého patra.
Rezidence z bočního pohledu demonstruje členitost, kterou tvoří tvarově různé terasy a přesahy. Vpravo nahoře vidíme část venkovního točitého schodiště, které spojuje exteriér prvního a druhého patra.
Záběr zachycuje druhé patro rezidence, kde se nachází relaxační část a především gigantický bazén.
Znovu záběr na střešní bazén v druhém patře. Celý obvod bazénu lemuje úzká cesta s dřevěnou podlahou, která v jednotlivých místech plynule přechází v terasy a balkony.
Impozantní rozměry střešního bazénu 4,5 m x 15,5 m jistě potěší každého vodomila. Celá plocha je obložena modrou mozaikou a boční strany chrání skleněné zábradlí.
Boční pohled zabírá menší zastřešený balkon, který odděluje bazén od brouzdaliště s rozměry 2,5 m x 4,5 m, umístěný na kraj střechy.
Bazén sousedí s prostorným rodinným pokojem, který má přímý vstup také na terasu s grilem. Celý prostor lemuje okrasná zeleň, na brouzdaliště těsně navazuje střešní zahrada s třemi vzrostlými palmami.
Fotoaparát zabírá první a druhé patro z uliční strany. Detailně zde vidíme vzrostlé palmy na střeše u bazénu. Obytnou část v nejvyšším patře zakrývá střecha přecházející do zkoseného tvaru. Je to jediný nepravoúhlý útvar na domě.
Další detailní pohled na přední část domu. Terasa v prvním patře slouží v přízemí jako kryté stání pro vůz.
Do suterénu vedou dlouhé schody podél venkovního atria s fontánou a živými rostlinami, vstup je z obou společenských pokojů, které jsou umístěné proti sobě v části suterénu.
Přední část domu ze záběru z ulice znázorňuje hravost a přitom jednoduchost, s kterou architekti při realizaci tohoto projektu pracovali.
Celkový záběr na rezidenci z ulice. Dům chrání cihlová zeď a vstup zajišťuje poměrně jednoduchá vstupní brána a dveře s dřevěnou výplní. Strážci domu jsou pak bezesporu sochy dvou psů.
Suterén je určen k odpočinku a trávení společných chvil s přáteli. Díváme se na jeden ze společenských pokojů, který sousedí s barem a je určený především k relaxaci.
Pohled na část obývacího pokoje v přízemí, který je ze dvou stran opatřený francouzskými okny s přímým vstupem na zahradu. Převážná část interiérových prostor je v kombinaci mramoru, dřevěných obkladů a bílých štuků.
Chodba v prvním patře přímo nad hlavním vstupem do domu v přízemní části má dřevěné obložení se zabudovaným osvětlením. Stejně jako v exteriéru bylo zvoleno skleněné zábradlí.
Druhý společenský pokoj v suterénu a detailní záběr na billiardový stůl. Designové lavice v kůži se stejným obložením stěny a mramorová černá podlaha jsou známkou opravdového luxusu. Pokoj má přímý vstup do atria s jezírkem.

Výsledkem nedávného architektonického počinu na poklidném singapurském předměstí je honosná rezidence s prvky moderního designu a dokonalého propojení interiéru s exteriérem.

Singapur, který patří mezi nejvyspělejší státy světa, je Mekkou bohatství, přepychu a luxusu. Singapurci luxus prostě milují. Jejich velkou vášní jsou sportovní auta vyhlášených značek, za která neváhají utratit několikanásobek jejich původní ceny.

Stejnou vášeň mají i pro bydlení. Stavějí si honosné rezidence obrovských rozměrů s nejmodernějšími vymoženostmi. My jsme měli štěstí a jednu takovou novostavbu jsme navštívili.

Bělostná vila se nachází na klidné třídě Saraca Road, kterou jako většinu singapurských ulic lemují exkluzivní domy a rezidence.

Projekt této čtyřpodlažní budovy vypracovala známá architektonická kancelář Aamer a dokončena byla v roce 2011. Movitý majitel měl víceméně jasné představy o svém novém domově.

Přál si moderní, komfortní dům pro svou čtyřčlennou rodinu s dostatkem světla, zeleně, relaxačních zón i ubytováním pro personál. Architekt Taher Aamer a jeho tým splnili přání majitelů nad očekávání.

Zastavěná plocha rozsáhlé rezidence činí 750 metrů čtverečních, přičemž celková obytná plocha je 790 metrů čtverečních.

Železobetonovou konstrukci tvoří řada jako kousky stavebnice do sebe zapadajících krychlí a obdélníků, které nepravidelně vyčnívají ze středu domu. Tvoří je jak uzavřené bloky, tak otevřené terasy, chráněné skleněným zábradlím.

Čisté a přísné linie domu dokonale rozbíjí dominantní venkovní točité schodiště, které spojuje první patro s druhým.

Co nás naprosto ohromilo, bylo množství zeleně, převážně tropických stromů a keřů, která při pohledu zvenku jakoby z domu vyrůstala a byla jeho nedílnou součástí. Zahrada obklopující dům ze všech stran je úžasným dílem zahradních architektů.

Kromě dokonale střiženého anglického trávníku se zde nachází řada bonsají, stromů a artefaktů s asijskou tematikou.

Ze zahrady vstupujeme do domu hlavním vchodem umístěným v přízemí. Vstupní hala rovnou navazuje na prostorný obývací pokoj s velkými francouzskými okny vedoucími do zahrady, dále procházíme jídelnou a kuchyní a nechybí ani vinný sklípek.

První patro je určeno především pro členy rodiny a plní funkci soukromé zóny. Najdeme zde hlavní ložnici s koupelnou a velkorysou šatnou.

Dále dvě ložnice s koupelnami, rozlehlou studovnu, fitness a čtyři terasy, jejichž součástí jsou uměle vybudované zahradní plochy pro stromy a keře.  Druhé patro je fascinující, ne však výjimečné – je určené k relaxaci a sportovnímu vyžití.

Obrovský rodinný pokoj má přímý vstup na terasu s grilem a pro vodomily je zde k dispozici 15,5 metru dlouhý střešní bazén včetně brouzdaliště. Nakonec se podíváme do suterénu, které je určeno taktéž pro trávení volných chvil a setkávání s přáteli.

K této činnosti jistě postačí prostory dvou společenských pokojů s barem a atrium s jezírkem. V pravé části suterénu má své zázemí služebná, která obývá prostorný pokoj s předzahrádkou a vlastní koupelnou.

Svou architekturou, která v sobě nese prvky vzájemně propojených krychlí, a jejím konstrukčním řešením s kompozicí vzrostlých stromů a okrasné zeleně, které rostou přímo na domě, tato rezidence předčila veškerá očekávání.

TEXT: MARKÉTA VOBROUČKOVÁ, FOTO: AAMER ARCHITECTS