Zámotek na sopečné ostrovní půdě
Tři objekty Jeju Cocoon House jsou umístěny vějířovitě vedle sebe, přičemž samotný „Zámotek“ má čestné místo uprostřed.
Levá část komplexu využívá mírné terénní nerovnosti a kopíruje její linii. V zadní části se nachází ateliér, na střeše pak najdeme bazén.
Studovnu, jíž je možno využít i jako malou jídelnu, ozvláštňují křehce řešené točité schody do společenské místnosti umístěné o patro výš.
Prostor v levé části pod bazénem je řešen jako místo odpočinku a vyhlídková terasa do průlivu mezi ostrovem a Korejským poloostrovem.
Hlavní společenská místnost je bohatě obložená dřevem. V zadní části jsou opět točité schody pokračující do horního podlaží pravé stavby, kde je obývací pokoj a kuchyň.
Jeju Cocoon House má v zádech stále se rozvíjející Jeju Airest City. I proto je většina jeho oken směrována na opačnou stranu.
Téměř žánrový pohled na celý soubor budov s panoramatickým výhledem na pobřeží.
Kruhová okna „Zámotku“ jsou řešena tak, aby automaticky reagovala na změny počasí. Zřetelný je i průchod do knihovny, která však není propojena s prvním patrem pravé budovy.

Možná si někteří z vás vzpomenou na film „zámotek“. Ovšem existují i jiné významy pro toto slovo, což dokládá i jeju cocoon.

Ostrov Jeju, nacházející se jihovýchodně od Korejského poloostrova, je jednou z provincií Jižní Koreje; proslulý je zejména sopečným původem.

A právě tato skutečnost inspirovala architektonickou kancelář Planning Korea k projektu souboru budov nesoucích souhrnný název Jeju Cocoon House, situovaného do hlavního města zmíněného ostrova, konkrétně do čtvrti Gotjawal Village.

Její název je shodný s titulem zdejších unikátních lesních porostů vytvářejících po celý rok mírné klima i vlhkost vzduchu.

Jak už jméno napovídá, jedním z objektů bude i „Zámotek“, což je specifická část celého domu, vyhrazená z větší části vědecké oblasti. Najdeme v ní velkou knihovnu, soukromou galerii a prostornou společenskou místnost, zabírající téměř celý prostor.

Cocoon je vybaven kruhovými okny se zabudovanými senzory, které je mají otevírat a zavírat s ohledem na změny počasí.

Bělostnou kulatou budovu obklopují po obou stranách dva konvenčnější bloky, v nichž jsou umístěny další společenské prostory a pokoje pro návštěvníky.

Levá část při pohledu zepředu vyvolává efekt vzdouvající se a vedle ní klesající vlny – na střeše této části je umístěn i bazén, zatímco v zadním, mohli bychom říci mezaninovém prostoru najdeme i malý ateliér.

Pravá budova má v přízemí studovnu, propojenou se „Zámotkem“ velkým čtvercovým otvorem, v nadzemním podlaží je pak umístěna kuchyně dostupná po točitém schodišti, za níž se nachází obývací pokoj.

Hosté mohou trávit chvíle odpočinku ve dvou místnostech v levém bloku, který není s centrem nijak spojen, takže si mohou užívat nerušeného soukromí.

Dispozice všech tří staveb je průčelím obrácena k mořské hladině, proto je nejednou toto místo bodem pro rozjímání přítomných, kteří mohou pominout dynamicky se rozrůstající Jeju Airest City za svými zády.

Komplex se zastavěnou plochou 308 m3 je umístěn na severním pobřeží ostrova. Po odsouhlasení projektu zadavatelem, kterým je Berjaya Jeju Resort Ltd., byl v březnu 2013 položen základní kámen.

Pokud nenastanou žádné problémy, mělo by slavnostní otevření proběhnout v roce 2015, ale jste-li hodně nedočkaví a chcete-li si prohlédnout Jeju Cocoon House na vlastní oči, rezervace k pronájmu se přijímají už od ledna tohoto roku.

TEXT: Robert Pavelka, PRODUKCE: Markéta Vobroučková, FOTO: PLANNING KOREA ARCHITECTS