Jak se žije vedle přírodní rezervace
Dům je postaven na pozemku v těsné blízkosti unikátní přírodní rezervace a nabízí tak jedinečné místo k bydlení i odpočinku.
Dům je postaven na pozemku v těsné blízkosti unikátní přírodní rezervace a nabízí tak jedinečné místo k bydlení i odpočinku.
Řada vodních prvků a odpočinkových zón, umístěných ve vnitřním atriu, nabízí dostatek míst pro relaxaci.
Dům je obehnán kamennou zdí a ze strany ulice navíc ještě oddělen živým zeleným plotem. Stavba tak lépe zapadá do okolní krajiny. V teplém a vlhkém podnebí rostliny vyrostou i o několik desítek centimetrů ročně.
Vysoké teploty přesouvají společenský život do pozdějších večerních hodin, v atriu je proto instalováno osvětlení, které umožňuje využívat venkovní prostory i po soumraku.
Z přístupové strany od komunikace je umístěna krytá veranda a přístřešek pro parkování automobilu. Tato dvě místa jsou v podstatě jako jediná z ulice pohledově otevřená.
Příznivé klimatické podmínky dovolují hojně využívat k bydlení i exteriérové plochy. Velké prosklené stěny lze jednoduše otevírat do obou stran a obytný prostor tak zvětšit.
Kamenem obložená fasáda je elegantní a zároveň i praktická. V teplých dnech příjemně ochlazuje vnitřní prostory.
Samotný dům je složen ze tří bloků ve tvaru podkovy, které obklopují centrální nádvoří. Šikmé střechy jsou opatřeny převislými okapy, které jsou ve zdejším deštivém podnebí nezbytností.
Skleněné plochy jsou před světlem a přímým dopadem slunečních paprsků v obou podlažích chráněny stahovacími žaluziemi.
Zádveří je od vnitřního obytného prostoru odděleno celoskleněnými posuvnými dveřmi.
Situování domu do tvaru U umožnilo vznik několika vnitřních atrií. Upravena jsou velmi jednoduše, zvolená zeleň si rozumí se zdejšími klimatickými podmínkami.
Střecha je navržena tak, aby její mírný převis poskytoval stínění a chránil před deštěm.
Od okolní komunikace je rezidence oddělena kamennou zídkou ve stejné povrchové úpravě jako obklad fasády.
Dřevěná podlaha z exotického dřeva se speciální povrchovou úpravou je pro venkovní terasu ideální. Zvolený exteriérový nábytek je pohodlný a odolný zároveň.
Jednotlivá podlaží domu spojuje jednoduché a elegantní schodiště s nášlapnými stupni ve stejném barevném tónu jako dřevěná podlaha.
Venkovní terasa v patře je vedena po celé délce této části domu.
Hlavní obývací prostor je členitý s možností volného průchodu. Pohodlný sedací nábytek s bílým čalouněním dává vyniknout klavírnímu křídlu.
Pro dům jsou charakteristická atypicky úzká a velmi vysoká zapuštěná okna.
Pro osvětlení obývacího pokoje je zvoleno stropní podsvícení, doplněné ještě jednoduchým centrálním svítidlem, které podtrhuje jednoduchý design místnosti.
Televiznímu zákoutí vévodí celoplošná obrazovka, světlá sedačka je doplněna pohodlnými křesly s podnožníky. Stejný kámen, jímž je obložena fasáda je použit i na obklady některých vnitřních stěn a vytváří tak zajímavý a propojený celek.
Koupelny jsou velkoryse prostorné, čisté a maximálně pohodlné. Samozřejmostí je vana i sprchový kout, stačí si vybrat dle momentální nálady.
Pro jídelní stůl je zvolen tmavší odstín, ve kterém jsou pořízeny i okenní rámy. Čalounění židlí ladí s barvou žaluzií.
Celý prostor je koncipován s důrazem na vzájemnou komunikaci, pro osvětlení jsou zvolena podhledová bodová světla.

Pro stavbu vzdušné rezidence si její majitelé nemohli vybrat lepší místo, než je Leedon Park v exkluzivní singapurské čtvrti Bukit Timah, nedaleko proslulé botanické zahrady, která je zároveň přírodní rezervací.

Na ostrově, který je od Malajského poloostrova oddělen pouze úzkým Johorským průlivem, musela ustoupit moderní výstavbě většina původního deštného pralesa, proto je na péči o zeleň kladen patřičný důraz.

Singapur je dnes pokrytý spoustou parků, které jsou všude, kde je to jen možné.

Postupně se tak obnovuje křehká rovnováha místního ekosystému, na kterém si rozvoj ekonomiky, a tím pádem i výstavby, vybral svou daň. V čele ateliéru A D Lab Pte Ltd, kterému byla práce na projektu svěřena, stáli Warren Liu Yaw Lin a Darlene Smyth.

Tato designová firma se specializuje na vytváření netradičních projektů se zaměřením na specifické lokality. Volí jednoduché a elegantní řešení s důrazem na design, cenu i program ochrany životního prostředí.

Rezidence stojí na pozemku situovaném na křižovatce. Možná i proto je ze strany do ulice zvolena klidnější kamenná fasáda s úzkými svislými zapuštěnými okny.

Krytá veranda a přístřešek pro automobil jsou v podstatě jedinými místy, která jsou z ulice pohledově otevřená.

Kamenná zeď je částečně zakryta vzrostlým živým plotem a lépe tak zapadá do okolní krajiny. Pro majitele bylo prioritní vytvořit prostředí, kde by se cítila dobře nejen jeho rodina, ale i přátelé. Důležité je, aby mohli všichni vzájemně komunikovat.

Kromě ložnice a horního patra je zbytek domu koncipován s důrazem na právě zmíněnou komunikaci. Samotný dům je složen ze tří bloků ve tvaru podkovy, které obklopují centrální nádvoří s výhledem na bazén, kam je situována i většina oken.

Šikmé střechy jsou opatřeny přesahy. Ty jsou ve zdejším deštivém podnebí nezbytností. Atrium s bazénem se přímo nabízelo k tomu, aby tato strana domu zůstala maximálně prosklená.

Kombinace kamenné fasády a dlažby s dřevem je zdobným prvkem, který přidává domu na eleganci a zároveň je tato materiálová kombinace nosným prvkem celého domu.

Obytný prostor sjednocuje podlaha z ušlechtilého dřeva, ve stejném tónu jsou zvoleny i nášlapné plochy schodišťových stupňů a obložení stropu. Sněhobílá barva stěn a nábytku dodává prostoru vzdušnost.

Koupelny jsou velkoryse prostorné, čisté a maximálně pohodlné.

Samozřejmostí je vana i sprchový kout, stačí si vybrat dle momentální nálady. Osvětlení celého domu zajišťují podhledová bodová světla, v obývacím pokoji, doplněná designovým lustrem. Zahrada je ve stejně jednoduchém a čistém stylu jako budova.

Pečlivě pěstované a krátce střižené travní plochy zdobí stromy, které zapadají do prostředí okolní přírodní rezervace.

TEXT: Eva Karbulková, FOTO: A D Lab Pte Ltd

KONTAKT: www.a-dlab.com