Vila na půli cesty mezi pláží a horami
Komfortní lehátka určená na slunění jsou vybavená speciální konstrukcí, ve které je svinutá a v případě potřeby rozvinutá stínicí plachta.
Architektonický projekt v Marbelle definují mohutné železobetonové horizontály konfrontované s křehkými skleněnými stěnami. Obklad z travertinových desek dodává stavbě pocit luxusu.
Komfort rozsáhlé rezidence podtrhuje nekonečný bazén, jehož hladina z pohledu z terasy splývá s blízkým mořem.
Před žhavým středozemním sluncem jsou prosklené fasády chráněné přesahy vyššího podlaží a střechy, další ochranu poskytuje kouřové sklo se speciální vrstvou, odrážející sluneční paprsky.
Komfortní lehátka určená na slunění jsou vybavená speciální konstrukcí, ve které je svinutá a v případě potřeby rozvinutá stínicí plachta.
Stavba svítí do dálky bílou barvou, stejně tak jako ostatní domy v luxusním letovisku. Doplňkovou modrou barvu dodává vodní hladina odrážející nebe.
Architektonicky působivý je mohutný konzolovitý objem 1. patra. O patro níže vzniká zastřešený venkovní prostor, určený pro relaxaci u bazénu.
Konstrukce z předpjatého betonu umožňuje konfrontaci masivních betonových horizontál a skleněných ploch. Vizuální potlačení svislých podpor v celkovém pohledu zvenčí vyvolává pocit vznášení jednotlivých pater v prostoru.
Rezidence je zakotvená ve svažitém pozemku. Přístup je ze severní strany v úrovni přízemí, určeného pro společenský život, relaxaci a zábavu. Vana bazénu je součástí hlavní terasy, zakomponované do stupňovitě řešeného svahu s opěrnými kamennými zdmi.
Vodní hladina bazénu zrcadlí bílou fasádu s mohutným přesahem prvního patra. Odraz ve vodě ještě znásobuje vzdušnost neobyčejné stavby.
Malé atrium v přízemí vpouští do vily další příděl denního světla. Štěrkové pole zdobí abstraktní skulptury.
Vila poskytuje řadu příležitostí pro odpočinek a relaxaci. Hluboká lodžie nabízí prostor pro podávání občerstvení na čerstvém vzduchu.
Obklady fasády světlým travertinem jsou dokonale sladěné s terasou, kterou kryjí desky z broušeného kamene.
Sestava bílých sofa je jako stvořená pro odpočinek. Jako designový bonbonek působí dvě křesílka ve stylu Ludwiga Miese van der Rohe.
Terén, ve kterém je vila situovaná, byl jedním z rozhodujících faktorů při tvorbě architektonického konceptu. Jak ze snímku vyplývá, nejvyšší úroveň je určená pro soukromé místnosti, střední pro společenský život a relaxaci, dolní pro sportovní aktivity.
Přesah prvního patra tvoří příjemné přístřeší pro venkovní posezení na terase v přízemí. Kralují smetanové tóny a bílá barva v konfrontaci s černou.
Na pozadí pohoří a s výhledem na Středozemní moře je rezidence v Marbelle ideálním místem pro relaxaci rodiny majitele a jeho přátel.
Nerušený klid poskytují komfortní lehátka na molu bazénu. Jeho hladina s přepadem na protilehlé straně má spojovat vodní hladinu s nebem nad hlavou a mořem na obzoru.
Bujná středomořská vegetace tvoří rámec bílé vily odlehčené prosklenými fasádami. V nejnižší úrovni relaxační prostor bezprostředně navazuje na zahradu, která se stává součástí životního stylu rodiny.

Prostorná rezidence nabízí vše, co člověk potřebuje k regeneraci duševních i fyzických sil. Praktické hledisko se snoubí s citlivým architektonickým ztvárněním.

Rezidence, kterou vás dnes provedeme, je postavená na okraji Puerto Banús, jedné z nejproslulejších zástaveb luxusního španělského letoviska Marbella. Nachází se na úpatí pohoří, ale zároveň velmi blízko pobřeží s hojností středomořské vegetace.

Parcela se svažuje směrem k jihu od příjezdové komunikace, ze které je do vily přístup. Terén, v němž je stavba situovaná, byl tedy jedním z rozhodujících faktorů při tvorbě architektonického konceptu.

Nejvyšší úroveň třípodlažní vily je určená pro soukromé místnosti, střední pro společenský život, dolní pro relaxaci a sportovní aktivity.

Marbella, položená zhruba na půli cesty mezi Malagou a Gibraltarem, na rozdíl od jiných, uměle vybudovaných letovisek na Costa del Sol, má pěkné historické centrum, sestávající z labyrintu křivolakých uliček a tichých zákoutí.

Všechny cesty tady vedou na Plaza de los Naranjos (Pomerančové náměstí), stíněné, jak jinak, vzrostlými pomerančovníky.

Renesanční radnice s typickými balkony i řada okolních domů si uchovala původní podobu z období počátku novověku, a to navzdory faktu, že Marbella byla značně poškozená za španělské občanské války.

Severní fasáda, kde se nachází vstup do domu, je střízlivější, ale z architektonického hlediska velmi působivá. Obdélníkové zdi obložené travertinem jsou komponované se sochařským citem, zvýrazňujícím plasticitu stavby.

Obraz domu se odráží ve vodní hladině, kterou překonává chodník z kamenných kvádrů. Jižní fasáda, obdobně jako severní průčelí, v sobě nese umělecký náboj. Architektonicky efektní je velký objem 1. patra, přesahující nad hlavní terasou u bazénu.

Masivní vodorovné objemy železobetonové konstrukce působí impozantním dojmem. Odlehčené skleněnými plochami oken se jakoby vznášejí v prostoru.

Celkové horizontální řešení stavby souzní s vrstevnicemi, narýsovanými ve vápencových horách v pozadí vily. Okna jsou zasklená kouřovým sklem, aby chránila interiér před žhavým sluncem.

Jejich velikost umožňuje spojit exteriér s interiérem, zvláště pak v obývacím prostoru, kde se okenní křídla automaticky zasunují do podlahy.

Základní dispozice domu je obdélníková, ve všech patrech jsou nejvyužívanější místnosti situované směrem k jihu, aby bylo možné vychutnávat si výhledy na Středozemní moře.

Velké prostory působí vzdušně, jednoduchý design čistých linií modeluje světlo prostupující proskleným pláštěm. Velkou dávku slunečních paprsků vpouští dovnitř také atrium, situované v přízemí, blízko hlavního vstupu.

Dispozice jednotlivých podlaží je otevřená, pouze nejvyšší patro s ložnicemi si zachovává intimitu soukromého prostoru.

V přízemí, kde se protíná soukromý a společenský život rodiny, na sebe volně navazují prostorná kuchyně s jídelnou a obývacím pokojem, s několika odpočinkovými kouty.

Nejnižší úroveň, spojená se zahradou a tenisovými kurty, nabízí lázně s vnitřním bazénem, tělocvičnu a prostorné garáže. Souznění architektury se svažitým terénem poskytuje nadstandardní podmínky pro setkávání s přáteli, relaxaci i sportovní vyžití.

Text: Alena Kodlová, foto: A-cero, Jacobo Espańa

ARCHITEKTONICKÝ NÁVRH: A-cero, Parque Empresarial La Finca, Paseo Club Deportivo nş 1, Bloque 6 A, 28223 Pozuelo de Alarcón, MADRID, www.a-cero.com