Toskánsko po americku
Naprosto unikátně jsou navrženy krby a komíny – pro každý krb je postavena samostatná nika. Každý krb má tedy svůj vlastní komín.
Při pohledu na dům v Texasu nemáte pocit, že jste v Americe. Iluze italského Toskánska je díky kombinaci kamene, cihel a kvalitní štukové omítky opravdu dokonalá.
Vysoká věž inspirovaná zvonicí slouží k ubytování hostů. Dlážděné atrium nabízí příjemné místo k improvizovanému posezení.
Autentické dubové dveře objevili majitelé domu v jednom zapadlém starožitnictví. Nechali je citlivě zrestaurovat a nyní jsou ozdobou zvonice.
Při vyzdívání klenutých částí domu byl v některých místech kámen nahrazen pálenou cihlou. Toskánskou architekturu evokují i ze zdiva vyčnívající pohledově přiznané dřevěné trámy.
Pod obloukem umístěná venkovní terasa rozšiřuje obývací pokoj o další rozměr. Navíc je z ní přímý vstup do rozlehlé zahrady za domem.
Z této strany domu bylo třeba překlenout terénní nerovnost. Pro propojení s další částí pozemku jsou zvoleny pohodlné široké stupně. Stejný kámen pokračuje i dále v zahradě, kde široké „placáky“ usnadňují pohyb po trávníku.
Při úpravě okolí domu byla zvolena zeleň, která je zvyklá na zdejší klimatické podmínky. Citlivou kombinací se podařilo vytvořit podobný ráz, jaký je obvyklý pro toskánskou krajinu.
Jednotlivé venkovní terasy a menší dvorky jsou ohraničeny kamennými zídkami, které jasně vymezují obytnou část.
Naprosto unikátně jsou navrženy krby a komíny – pro každý krb je postavena samostatná nika. Každý krb má tedy svůj vlastní komín.
Tmavě mořené okenní rámy dokreslují vzhled ā la italské venkovské stavení.
V ložnici jsou velká francouzská okna umožňující přímý vstup do zahrady. Dřevěnou podlahu zdobí orientální koberec, stěnu za čelem postele dobový gobelín.
Barové posezení je opět laděno do rustikálního vzhledu, vyzděný pult je opatřen deskou z leštěného dřeva.
Dobovou atmosféru podtrhují přiznané dřevěné stropní trámy a obložení krbu. Rustikálním nábytkem je zařízen celý dům a zvolené doplňky autentický vzhled podtrhují.
Hlavní obytný prostor je pohledově propojený, na kuchyňskou část plynule navazuje obývací pokoj oddělený do prostoru umístěným pracovním ostrůvkem.
Při projektování domu architekt nezapomněl na doplňky z tepaného kovu v rustikálním stylu, tolik typické pro Toskánsko a celou Itálii.
Při pohledu z nádvoří získáte dojem, že rezidence mírně stoupá, ve skutečnosti je hlavní obývací část situována v jednom podlaží.
Kombinace kamene, cihel a kvalitní štukové omítky dodává exteriéru hloubku. Na terase použitou kamennou dlažbu najdeme i uvnitř domu.
Úzká chodba spojuje hlavní obytný prostor s ložnicí. Bohatě vyřezávaná dřevěná lavice je umístěna naproti oknu a láká k odpočinku.
Majitelé domu mají rádi starožitnosti a často si je vozí i z cest po světě. Dodávají domu punc autentičnosti.
Do malé domácí vinotéky se dá také vstoupit od baru v obývacím pokoji.
V průchozích chodbách, spojujících jednotlivé části domu, byly zvoleny klenuté oblouky.
Pracovna s rustikální knihovnou a vyřezávaným psacím stolem je laděna do stejného stylu jako ostatní zařízení domu.
Koupelna je vybavena pro větší komfort a pohodlí vanou i sprchovým koutem a je propojena s ložnicí. Kamenná dlažba pokračuje i v dalších částech domu, obklady stěn jsou zvoleny tak, aby s ní barevně ladily.

Atmosféra toskánského venkova učarovala majitelům vily natolik, že zatoužili přenést jeho kouzlo i do amerického Texasu. Půvabné a jakoby ospalé kamenné stavení se stalo jejich domovem.

Architekt Bob Wetmore z architektonického studia Cornerstone byl tím pravým, kdo dokázal představy a přání manželů proměnit ve skutečnost.

Nejdůležitějším požadavkem bylo ponechat hlavní obytné prostory v jedné výškové úrovni, přitom při pohledu z nádvoří vytvořit dojem, že se rezidence vine mezi stromy do kopce.

Zvláštní důraz byl kladen na umístění vedlejších částí domu, určených k zábavě a relaxaci, dále na koncepci vnitřního nádvoří, dvorku a vinotéky.

Naprosto unikátně jsou navrženy krby a komíny – pro každý krb je postavena samostatná nika, která prostoru dodává originální vzhled. Kombinace kamene, cihel a kvalitní štukové omítky dodává exteriéru hloubku.

Autentický vzhled umocňuje střecha pokrytá italskými taškami s nezaměnitelným a originálním designem. Toskánské střešní tašky jsou mrazuvzdorné, odolné vůči povětrnostním vlivům a těší se stále větší oblibě. Vyrobené jsou ze slavného jílu v Imprunetě a vydrží minimálně 50 let.

Se stejnou pečlivostí jako při zařizování domu postupoval architekt i při návrhu jeho okolí. Při zahradních úpravách byla zvolena zeleň, která se v této oblasti běžně a hojně vyskytuje.

Kombinací dalších rostlinných druhů, typických pro jižní Evropu, se podařilo vytvořit podobný ráz, na jaký jsme zvyklí při pohledu na záběry toskánské krajiny.

Interiér architektonicky pojaté věže, inspirované zvonicí, nabízí netradiční ubytování pro hosty. V domě jsou tyto věže dvě a jejich nepřehlédnutelnou ozdobou jsou původní dubové dveře, objevené v jednom zapadlém starožitnictví.

Citlivě zrestaurované nyní dodávají domu charakteristický ráz. Interiér působí stejným dojmem jako exteriér. Zvláštní pozornost poutají stropy. Uspořádání kuchyňské linky je v několika úrovních a rozložení nosníků umožňuje pohledově skrýt osvětlení této části.

Barvy a materiály při zařizování interiéru byly zvoleny tak, aby v domě zachycovaly co nejvíce tepla a zároveň propouštěly světlo. Lehce rustikální ráz koresponduje s celkovým pojetím stavby, včetně zvolených doplňků. Tím je iluze italského Toskánska dokonalá.

Hlavní obytný prostor je pohledově propojený, na kuchyňskou část plynule navazuje obývací pokoj, oddělený do prostoru umístěným pracovním ostrůvkem. Z obývacího pokoje je přístup na rozlehlou zastřešenou venkovní terasu.

Rustikálním nábytkem je zařízen celý dům a zvolené doplňky autentičnost jen podtrhují.

Kromě podhledového osvětlení jsou v jednotlivých místnostech i lustry a lampy z tepaného kovu v rustikálním stylu. Ze stejného materiálu najdeme osvětlení a další doplňky i na venkovních plochách.

Dřevěné podlahy místy mořené ve stejném tónu jako ostatní dřevěné prvky domu jsou proložené kamennou dlažbou. Stejný kámen byl použit i v koupelně,  která je součástí hlavní ložnice.

TEXT: Eva Karbulková, FOTO: Cornerstone Architects