Pod křídly Vatikánu
: Prostor určený pro stolování zdobí v rohu umístěná velká váza Lemani s textem písně Johna Lennona.
Fotografie Gabriela Pierluisiho majitel domu miluje a celý dům je jimi doslova prozářen. Původní klenutý strop v místnosti je ponechán bez povrchové úpravy, tvoří jej pouze obnažené režné cihly.
Jednotlivé zóny podlaží pohledově oddělují prosklené stěny, které je účelově vymezují, aniž by působily těžkopádně.
Velmi moderní kovová svítidla Martinelli v nerezové úpravě jsou doplněna nástěnnými lampami stejné designové úpravy a dalšími drobnými předměty.
Netradiční podlouhlý stolek vyrobil podle návrhu majitele místní kovářský mistr.
Červená sedací souprava doplněná sedáky ve tvaru kostek a ručně vázaný koberec v odpočinkovém atriu jsou umocněny na zakázku šitými polštáři.
Zajímavým artefaktem je starožitný stolek v minulosti sloužící pro ukládání drobné galanterie.
Všechny židle v domě jsou opratřeny režnými bílými potahy a propůjčují prostoru svěží vzhled.
Důležitým prvkem dodávajícím domu atmosféru je osvětlení, vybrané s vytříběným vkusem pro detail. Kostky v pozadí jsou vlastně šatní boxy značky Derosso. Prostor podtrhuje jednoduchý stůl téže značky.
Přírodní barvy, které jsou základem celého interiéru, bylo třeba podtrhnout, dodat prostoru náboj a šarm. Dokonale sem pasuje červená, zvolená hned v několika tónech a intenzitách.
Dům je vlastně jakousi malou soukromou galerií. Kromě Gabreila Pierluisiho majitel sbírá také díla Roberta de Paolise, Matthewa Mariottiho, Marca Tirelliho a dalších současných umělců.
Na podlahu v prvním podlaží zvolil architekt směs cementu s pryskyřicí, vytvářející lesklý, medově zbarvený povrch vinoucí se celým patrem.
Spojení mezi patry obstarává moderní schodiště z nerezové oceli. Moderní linie se k původně industriální stavbě dokonale hodí.
Průzory mezi jednotlivými schodnicemi dopadná do interiéru světlo. Posuvné dveře vlevo vedou do spíže.
Knihovnu v prvním patře, která je zároveň obývacím pokojem, zdobí fotografie Roberta de Paolise, váza Lemani je v tomto případě ozdobena textem básně Pabla Nerudy, designovou jedinečnost jistí klavír světově proslulé značky Bechstein.
Relaxační plochu lze od ostatního prostoru jednoduše oddělit lamelovými žaluziemi.
Světelná rampa s tlumeným světlem vytváří příjemnou atmosféru.
Moderní kuchyňské zázemí je vybaveno výkonným ostrůvkovým odsávačem par. Závěsný systém na různé malé doplňky na pozadí temně červené stěny je opět z nerezu stejně jako varná deska a designová vodovodní baterie
Koupelnu se zapuštěnou betonovou vanou zhotovenou na míru rozzářily červené doplňky – židle a křesla Mister B. Cappellini, produkty firmy, jejíž jméno, každý znalec nábytkářské scény vyslovuje s respektem a které je synonymem pro vše opravdu nové a avantgardní v nábytkářství.
Střešní terasa je zařízena příjemně a účelně zároveň. Stoly Thali Driade doplněné židlemi Fermob se dobře vyjímají na terakotové podlaze a dokola rozmístěné květináče z téhož materiálu, přetékají středomořskou vegetací.

Krásný výhled na historické centrum města je neodolatelným magnetem, který nabízí Rezidence Marta. V Borgo Pio, kde ji najdeme, na nás dýchá na každém kroku historie a blízkost nejmenšího státu na světě – Vatikánu.

Nedaleký Castel Sanť Angelo, známý jako Andělský hrad, impozantní budova na pravém břehu Tibery, dýchající bohatou a zajímavou historií nebo bazilika svatého Petra, největší církevní stavba křesťanského světa – kdo by si aspoň jednou nepřál probudit se v pokoji s výhledem na tyto dvě světoznámé historické památky?

Současný majitel budovy, zahradní architekt a obchodník s uměním, ji koupil v době, kdy měla roky největší slávy za sebou.

Rozsáhlá, citlivě pojatá rekonstrukce vrátila domu lesk a slávu, použití moderních materiálů a technologií z ní udělalo příjemné místo k životu.

Loftové bydlení nabízí hříšné množství volného prostoru a jednotlivé obytné zóny jsou velkoryse řešeny nejen co se týká čtverečních metrů.

Moderní jednoduché a vzdušné materiály, spousta prosklených ploch, čisté bílé plochy kombinované s barevně výraznými akcenty – to vše vytváří zázemí uhrančivého luxusu a výjimečného komfortu. Na podlahu zvolil architekt směs cementu s pryskyřicí, vytvářející lesklý, medově zbarvený povrch vinoucí se celým patrem.

Stěny částečně v natur režné úpravě zdiva poukazují na svůj středověký původ. Při procházce domem narazíme na nejeden designový kousek, v rohu jídelny umístěná váza Lemani, zdobená textem od Johna Lennona, vypovídá o hudebním zaměření majitele. Knihovnu v prvním patře, která je zároveň obývacím pokojem, zdobí fotografie Roberta de Paolise, váza Lemani je v tomto případě ozdobena textem básně Pabla Nerudy, designovou jedinečnost jistí klavír světově proslulé značky Bechstein či úžasná lampa Mega Tolomeo (Artemide).

Atypické kovové police jsou vyrobeny na zakázku, stejně jako na míru zhotovená rozkládací sedací souprava. Socha vedle zelené lampy pochází z autorské dílny výtvarnice Barbary Salvucci.

Spojení mezi patry obstarává moderní schodiště z nerezové oceli, jejíž chladná krása vynikne na pozadí sytě červené stěny.

Stropní světlo v této části domu je od italské značky Martinelli, která se pyšní více než šedesátiletou historií výroby v oblasti luxusních interiérových svítidel.

Obraz v pozadí je z autorské dílny Gabriela Pierluisiho, který přednáší na katedře Fakulty INDIGO designu v Milánu a zabývá se zkoumáním a návrhováním proměnlivé městské krajiny.

Zaklenuté linie stropů jsou strukturou poplatné době, kdy byl dům postaven, klenba do ocelových nosníků  odkazuje na původní funkci garáží, které zde určitou dobu fungovaly.

Schodové stupně procházející domem od přízemí až do podkroví nás dovedou na prostornou střešní terasu, zařízenou příjemně a účelně zároveň.

Stoly Thali Driade doplněné židlemi Fermob se dobře vyjímají na terakotové podlaze a dokola rozmístěné květináče z téhož materiálu, přetékající středomořskou vegetací, zajistí příjemné soukromí a voňavou zelenou kulisu.

Uvnitř situované atrium – v případě, že je otevřené střešní okno – supluje funkci zahrady. Květinový a relaxační prostor dodává domu další rozměr.

Text: Eva Karbulková, Foto: Photofoyer