Unikátní vila ve stylu art deco
Nádherný bazén s rozměry 15 x 6 m, působivým mozaikovým obkladem, kaskádou, a hydromasáží obklopují – navzdory stereotypům – kompletně dřevěné povrchy podlah, stěn i stropů. Materiál je speciálně upraven, aby vzdoroval vlhkosti, podlaha má ze stejného důvodu navíc neoprenové vnitřní komponenty.
Navzdory působivé výšce se podařilo udělat obývací pokoj útulný. Pilony a zábradlí z tmavého strukturovaného ořechu efektně a efektivně člení prostor, zároveň jsou do nich integrovány ventilační mřížky.
Lineární sedací souprava odkazuje nožkami ke stylu art deco, stejně jako dva zajímavé konferenční stolky Saint-Tropez. Nábytek Baker, podlaha Ebony&Co, koberec The Rug Company. Na oknech jsou závěsy Holland & Cherry.
Centrální obytný prostor je otevřený do výše druhého podlaží. Galerii odděluje zábradlí z ořechového dřeva s vyřezávaným dekorem Friso, doplněné transparentními skleněnými tabulemi.
Mohutné pilony jsou součástí nosné konstrukce, podpírající horní galerii. Mezi nimi se otevírá prostor impozantního obývacího pokoje s vysokými okny.
Obývací pokoj je zdobený výraznými plastickými vlysy s geometrickým vzorem Friso ve stylu art deco. Stejný motiv lze najít na potazích polštářů na sedačce, objevuje však i na dalších předmětech v domě, a to nejen ve dřevě, ale i v bronzu a v kameni.
Atmosféru art deco podtrhují akcenty v podobě bohatého lakování a drahých kůží. Veškeré zařízení je však ryze funkční, investor rozhodně netoužil po bydlení ve stylu muzea, kde by členové rodiny měli strach čehokoliv se dotknout.
Architektka Lana Griněva vytváří nejen jedinečné interiéry vil, ale také jachet a letadel. Každý projekt realizovaný její společností je ukázkou elegance a luxusu s racionálními prvky komfortu.
Z horní galerie se nabízí detailní pohled na půvabné křivky skupiny atraktivních kovových svítidel Corbett Vertigo Bronze. Firma svými produkty vnáší do interiérů jedinečný moderní styl, kombinovaný se špičkovou kvalitou a designem.
Rohová knihovna v pracovně byla vyrobena na zakázku z palisandrového dřeva. Před ní stojí v diagonále stolek z produkce firmy Christian Liaigre. Lampa Nicky McGuire, na stěnách luxusní textilní tapety Fromental.
Lázeňská zóna ohromujících rozměrů zahrnuje kromě koupelny s walk-in sprchovými kouty také saunu, hammam s aromaterapií a solárium.
Nádherný bazén s rozměry 15 x 6 m, působivým mozaikovým obkladem, kaskádou, a hydromasáží obklopují – navzdory stereotypům – kompletně dřevěné povrchy podlah, stěn i stropů. Materiál je speciálně upraven, aby vzdoroval vlhkosti, podlaha má ze stejného důvodu navíc neoprenové vnitřní komponenty.
Pro část interiérů byly zvoleny podlahy z působivého dekorativního mramoru Imperador v tmavé barvě. Zajímavě zdobené dveře, jejichž efekt těží z kombinace dvou dřev, nábytek a zrcadlo byly vyrobeny firmou Meritalia.
Knihovna s krbem těsně navazuje na prostory jídelny. Hlavním materiálem je tu ebenové dřevo, obklady stěn a nábytek byly podle architektčiných skic vyrobeny v Itálii.
Vstupní chodbě dominují vysoká křesla Christopher Guy, hale pak sedačka Baker a stolky Holly Hunt z tmavého ořechu. Koberec The Rug Company, lampy a lustr přivezla paní domu z Indie. Na stěně visí plátno Sergeje Kalinina Le Moulin VIII z roku 2012.
V jídelně s podlahou z Ebony&Co jsou stůl a židle Barker, nádobí Hermès, prosvětlené vitríny Meritalia, svítidla Holly Hunt. Zajímavě dekorované prosklené dveře vedou do navazující menší jídelny s oválným stolem.
Z jídelny se vchází do knihovny, jejíž textilní tapety a závěsy pocházejí z produkce firmy Holland&Sherry. Efekt působivého lustru Silver Leaf Regatta od Corbett Lignting těží z ručně vytvořeného ocelového rámu pokrytého perleťovou mozaikou.
Menší jídelní stůl pro šest osob s pohodlnými čalouněnými židlemi s područkami navazuje přímo na jednoduchou kuchyni v bílé barvě.
Stěny minimalistické moderní kuchyně ve tvaru U se zabudovanou vinotékou a designovým nástěnným odsavačem par z nerezové oceli zdobí mozaikový bílo-stříbrný obklad se vzorem ve stylu art deco. Na podlaze je efektní kombinace bílého a černého mramoru.
Lustr Embrace z kolekce svítidel Corbett Lighting představuje elegantní kombinaci klasických tvarů (navazujících na dveře v pozadí) a moderních detailů. Kovová kostra je povrchově upravena v odstínu Satin Silver Leaf, skleněné difuzory jsou v barvě White Pearl.
V jedné ze čtyř koupelen autorka designu vsadila na bílou barvu. Stěny jsou obloženy mozaikou, jež tvoří ornamenty vzoru opakujícího se v různých obměnách ve všech interiérech.
Do galerie a do klidové zóny v patře vedou z hlavního obytného prostoru postranní schody s mramorovým obkladem a kovaným zábradlím.
Soukromý kinosál je obložen dřevem, akustiku podporují hedvábné závěsy. Filmy na velké obrazovce je požitek sledovat z komfortních ikonických křesel Lounge Chair, jež v roce 1956 navrhla designérská dvojice Charles a Ray Eamesovi. Kožené sedáky a opěráky spočívají v dřevěné palisandrové mušli.
Každá z ložnic má svůj styl, samozřejmě zohledňující nastolenou celkovou linii Art Deco. Některé kusy nábytku – například noční stolky – pocházejí z původního majetku investora.
Součástí dětské ložnice je i pracovní kout s psacím stolem. Motiv opěradla židle se opakuje na zajímavém podstavci stojací lampy, pracovní lampička je však ryze moderní.
Koupelna rodičů ohromí nejen velkorysými dispozicemi, ale také materiály a designem. Efektní mramor na podlahách a stěnách zdobí mozaika a stylizované ornamenty. Dveře a nábytek Meritalia, solitérní vana Moma design, baterie THG. Třešničkou na dortu je historizující lustr od Corbett Lighting.
Vzhled další z celkově čtyř koupelen těží opět z velkoplošných mramorových obkladů s jemným dekorem v příjemné teplé barevnosti. Styl doplňují dveře ze dřeva dvou barev, stejně jako zrcadlo s výrazným rámem.
K nezbytné výbavě moderních koupelen patří vedle toalety také bidet.
Dominantou hlavní ložnice je komfortní lůžko od Treca de Paris, které si majitelé domu nechali vyrobit na zakázku v rozměrech 200 x 220 cm. Autentické noční stolky pocházejí ze sbírky investora, stylové lampy jsou z nabídky Baker, luxusní ložní prádlo od Pratesi.

Vyrostla na exkluzivním předměstí Moskvy, plném smaragdově zelených lesů. V prostředí, jež je koncentrací rafinovaného bohatství a luxusu.

Impozantní dvoupodlažní dům, který má více než dva tisíce čtverečních metrů obytné plochy rozdělených do sedmnácti pokojů, jehož součástí je rovněž kinosál, krytý plavecký bazén o rozloze 15 x 6 metrů a lázeňská zóna se třemi různými saunami, najdete v nedotčeném přírodním ráji prestižní Žukovky.

V sousedství elegantních sídel popových hvězd, velvyslanců, bohatých podnikatelů, vlivných politiků i zahraničních celebrit. V místě, kam o víkendu po dálnici neustále proudí kolony mercedesů a lincolnů.

Majitelé svou výstavní rezidenci svěřili do rukou všestranně nadané architekty a designérky Lany Griněvy se zásadním požadavkem: Přizpůsobit interiéry eklektickému vkusu investora a jeho zálibě v estetice dvacátých a třicátých let minulého století.

„Klient je vášnivým obdivovatelem art deco, ale přistupuje k němu s otevřeností, jež dovoluje inspiraci modifikovat bez otrockého kopírování, s důrazem na odpovídající detaily. Věděl přesně, co chce, a hlavně věřil našemu výběru.

Což bylo podstatné pro vzájemnou dohodu, že nebudeme při realizaci ustupovat ze základního požadavku na komfort a funkčnost veškerého vybavení,“ vysvětluje Lana. Hlavním materiálem je tu dřevo:

ořechové a ebenové, v podstatě jediné druhy, s nimiž architektka obvykle pracuje. Právě z nich byly na zakázku vyrobeny nejen mnohé nábytkové kusy, ale také velkoplošné panely určené k rozsáhlým obkladům stěn a podlahoviny.

Vysoký lesk, lakovaný bronz, mramor a mozaiky pak daly interiérům doslova královský majestát.

Obývací pokoj je zdobený výraznými plastickými vlysy s geometrickým vzorem Friso ve stylu art deco, jehož předobraz lze najít na některých textiliích v interiéru. Objevuje se pak nejen ve dřevě, ale i v bronzu a v kameni.

Řada mistrovských kusů nábytku byla vyrobena věhlasnou italskou firmou  Meritalia, jejíž odborníci umějí podle Lany architektům velmi dobře naslouchat, a proto s nimi na svých projektech ráda spolupracuje.

Inteirér ovšem prozrazuje i zálibu investora v pohodlí amerických značek: Baker, Ralph Lauren, Holly Hunt, a Christopher Guy, jež byly doplněny sofistikovanou francouzskou produkcí Christian Liaigre.

Atmosféru art deco pomáhají dotvářet také akcenty v podobě bohatého lakování a drahých kůží, aniž by měnily dům v muzeum, kde je strach se něčeho dotknout.

Výsledný interiér je sice přehlídkou kreativního přepychu, který je tu vidět i cítit na každém kroku, ovšem luxus jde ruku v ruce s nezbytným pohodlím a dokonalou funkčností.

„Hlavní trend v moderním designu, jenž velí podřídit luxus užitným kvalitám vybavení, je v současné době nutností,“ vysvětluje Lana.

„Dekorace vyrobená z drahých materiálů by měla být také snadno ovladatelná, a sofistikované technické systémy pro oko neviditelné.

Kromě toho jsou všechny detaily projektu založeny na principu ,právě tady, právě teď´.“ Patrné je to také v soukromém spa sestávajícím z velké koupelny se saunou, jacuzzi, solária a hammamu s aromaterapií.

Podle  Griněvy jde o koncentrát vyspělých technologií a dokonalého řemeslného zpracování.

K finálnímu efektu celého projektu přispělo také komplexní řešení exteriéru. Pozemek o rozloze 2,5 ha kombinuje plánovanou a přirozenou výsadbu: pravidelný park postupně přechází v divokou přírodu, obklopující nedalekou řeku Moskvu.

Architektka při realizaci spolupracovala s nejlepšími evropskými zahradnickými firmami Bruns a Van den Berk, sázely se vzrostlé stromy z Holandska a bonsaje z Německa.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Photofoyer