Apartmán hodný hlavního města módy a designu
Sofistikovaný moderní interiér, navržený ateliérem Marco Piva, doplňují starožitné kousky a vzácné perské koberce. Tyto doplňky vnášejí do interiéru osobitost a šarm.
Skleněné lustry Bulles od značky Reflex vytvářejí pocit vznášejících se průhledných bublin. Tento hravý efekt znásobuje dělicí skleněná stěna z reflexního skla.
Medově hnědá leštěná podlaha tvoří základnu pro nábytek spojující nejnovější trendy s maximálním pohodlím. Čalounění židlí Owen od Minotti látkami jemných textur odkazuje na svět módy.
Velká knihovna v obývacím pokoji sleduje geometrický vzor připomínající zásadní dílo Pieta Mondriana. Střídající se otevřené a uzavřené plochy vytvářejí harmonický celek.
Ladná křivka okenního ostění naznačuje, že se apartmán nachází v budově podle návrhu světoznámé architektky Zahy Hadid. Rohové sofa Powell je od značky Minotti.
Designéři zvolili módní barevnou paletu, kombinující světle šedé a medově hnědé tóny. Tento jemný barevný akord umocňují bílé mušelínové závěsy.
Velkoryse pojatý společenský prostor zahrnuje dva sedací kouty, které od sebe dělí jídelna. V případě potřeby lze televizní kout odclonit skleněnou stěnou.
Na kuchyni ve tvaru písmene L propojenou s komfortní jídelnou navazuje prostor pro stolování venku. Podlaha je zhotovena z voděodolného teaku.
Apartmán obohacují dvě velké terasy. Jedna z nich navazuje na společenskou část a je vybavena nábytkem Varaschin, model Victor dining
Druhá terasa má intimní charakter a prodlužuje ložnici směrem do volného prostoru. Jemný kovový zahradní nábytek zastiňuje keř ve velkém květináči značky Botanic, který se ve večerních hodinách rozsvítí.
Koridor, spojující společenský prostor s ostatními místnostmi, je vyložen perskými koberci.
Terasa u ložnice je kromě sedacího nábytku opatřena historickým prádelníkem. Ten má speciální nátěr, aby odolával povětrnostním vlivům.
Na obývací pokoj navazuje prostorná zimní zahrada, vybavená vyplétaným čalouněným nábytkem Varaschin, sofa Cora a stolem Altea. Jde o prostor využívaný pro setkávání s přáteli.
Postel s vysokým čalouněným čelem nese rukopis Marca Pivy. Centrální svítidlo se stínidlem v měděném tónu odpovídá nejnovějším designovým trendům.
Prádelník kombinuje matnou dřevěnou strukturu s leskle lakovanými zásuvkami. Krajinka z přelomu století vnáší do ložnice teplo domova.
Policová stěna opakuje motiv ze společenského prostoru, kdy jednotlivé plochy dvířek vytvářejí geometrický vzor odkazující na obrazy Mondriana. Kombinace hnědé a smetanové barvy působí uklidňujícím dojmem.
Stůl Minotti, model Claydon, kombinuje lakovanou zaoblenou desku s kovovou podnoží.
Kuchyně značky Dada zaujme čelními plochami z leštěné oceli a bílých lakovaných desek. Její minimalistický vzhled umocňuje lampa industriálního vzhledu Sky Garden od značky Flos.
Každou z ložnic doplňuje koupelna. Je v nich uplatněno dekorativní osvětlení s velkým vizuálním efektem. Centrální svítidlo doplňují LED pružky, osvětlující hrany nábytku.
Koupelnový nábytek v sobě spojuje hnědou dýhu a bílý lak, navazuje tak na design ložnice a působí velmi svěže. Zařizovací předměty jsou od značek Falper a Teuco.
Kromě osvětlení vytváří v koupelnách relaxační náladu hudba ze skrytých reproduktorů. Audiosystém je napojený na centrální počítač, ovládán je prostřednictvím dotykových panelů, mobilů nebo televize v obývacím pokoji.

Špičku současné designové tvorby s důrazem na kvalitu a funkci představuje luxusní byt podle návrhu studia Marco Piva.

Apartmán, který vám představujeme, se nachází ve čtvrti Fiera v Miláně, známé světovými veletrhy a výstavami. Je situován ve sto devadesát metrů vysoké věži, která vznikla podle návrhu architektky Zahy Hadid, vizionářky iráckého původu.

Mrakodrap nese název Lo Storto, volně přeloženo Zatočený nebo Zakřivený. Kromě kanceláří, které zaberou 65 tisíc metrů čtverečních, je zde i 25 tisíc metrů čtverečních věnovaných obchodům.

Stavba zapadá do autorčina futuristického stylu, kterým se proslavila po celém světě. Budova o 43 podlažích je součástí rozsáhlejšího komplexu, který nese název CityLife Milano. Jedná se o tři mrakodrapy s přilehlými komerčními a obytnými objekty.

Hadid nenavrhla celý komplex. Město se jej rozhodlo rozdělit mezi tři světoznámé architekty, z nichž každý je z jiného prostředí, z jiné kultury.

Iráčanku tak doplňují Japonec Arata Isozaki a Daniel Libeskind z Polska, který je hlavním architektem nového Světového obchodního centra v New Yorku.

O ambicióznosti projektu CityLife svědčí i fakt, že nové mrakodrapy předčí dosud nejvyšší budovu Itálie. Tou je 32podlažní věž Pirelli rovněž v Miláně.

Město doposud bylo na jednu stranu chápáno jako módní a ekonomický hybatel Itálie, nicméně se silným industriálním, a tudíž nepříliš přitažlivým zevnějškem. To by měl do budoucna rozsáhlý komplex změnit.

Součástí projektu je také kromě mrakodrapů i muzeum moderního umění s točitou dřevěnou fasádou od Libeskinda, rozsáhlý park a bytové domy.

Vnitřní plocha apartmánu čítá 230 m2, terasy, které na něj navazují, mají rozlohu 80 m2. Umístění apartmánu v architektonicky výjimečné budově si vyžádalo najmout designéra zvučného jména, kterým bezesporu Marco Piva je.

Studio nesoucí jeho jméno má na svém kontě množství realizací v architektuře, v interiérovém i produktovém designu. Přáním majitele bylo, aby byly podpořeny jeho vášně, kterými jsou hudba a vaření.

Těmto poněkud rozlišným aktivitám byly věnovány dostatečně velké a kultivované prostory. Cílem bylo dosáhnout sofistikované elegance pro každé prostředí, která jsou funkční, ale zároveň bohatá v detailech zdůrazňujících exkluzivitu.

Designéři kladli velký důraz na výběr barev a zvolili současné, ale nevtíravé tóny, módní barevnou paletu, ovšem takovou, která nezevšední.

Ve výběru nábytku si zákazník přál absolutní špičku současné designové tvorby s důrazem na kvalitu a funkci v kontextu s interiérem.

Vznikl tak moderně pojatý prostor, do kterého designéři zakomponovali některé starožitné kousky ze sbírky majitele včetně doplňků a uměleckých děl. Ve společenské části uplatnili také vzácné perské koberce.

Vztah interiérového designu s uměním potvrzuje také velká knihovna v obývacím pokoji, jež sleduje geometrický vzor, připomínající dílo Pieta Mondriana. Střídající se otevřené a uzavřené části vytvářejí harmonický celek.

Obytný společenský prostor charakterizují dvě posezení a v jeho středu situovaná jídelna. V případě potřeby lze televizní kout odclonit skleněnou stěnou, která je zhotovena z transparentního a částečně reflexního skla, jenž vytváří vizuální hru.

Výrazným dekorativním prvkem jsou lustry z foukaného skla, vzestupně zavěšené koule se světelnými zdroji vnášejí do místnosti pocit hravosti.  Dalším sjednocujícím prvkem jsou dva oválné stoly, v jídelně a v salonu.

Lesklé lakované desky stolů v barvě módní rzi vynikají v kontrastu s čalouněním židlí a sofa v pískovém tónu. Zdobné textury na potazích jako by byly vypůjčeny ze světa módy.

Z obývacího prostoru, kterému ve valné většině kraluje značka Minotti, jsou přístupny zimní zahrada a obě terasy. V letních měsících lze tyto prostory propojit a využít je tak pro setkávání s rodinou a hosty.

Výhledy do parku plného zeleně a dále na čtvrť Fiera, místo konání světové výstavy Expo Milano 2015, přináší nevšední vizuální zážitky.

TEXT: Alena Kodlová, FOTO: Studio Marco Piva