Sázka na jednoduchost
Majitel měl zcela vyhraněnou představu o novém bydlení. Chtěl, aby byl dům vybaven dostatečným množstvím venkovních prostorů. Ty ovšem měly být navrženy tak, aby byly chráněny před případným nepříznivým počasím. Proto jsou v řadě případů alespoň částečně zastřešené.
Majitel měl zcela vyhraněnou představu o novém bydlení. Chtěl, aby byl dům vybaven dostatečným množstvím venkovních prostorů. Ty ovšem měly být navrženy tak, aby byly chráněny před případným nepříznivým počasím. Proto jsou v řadě případů alespoň částečně zastřešené.
Venkovní terasy a balkony jsou velmi často vybaveny mobilními nádobami na zeleň, která je všudypřítomná v celém objektu. Zahradní nábytek je maximálně pohodlný a s odolnou povrchovou úpravou.
Pro podlahu v těsném okolí bazénu bylo zvoleno exotické dřevo, které velmi dobře odolává povětrnostním podmínkám. Zvolený tmavý tón koresponduje s odstínem dřeva uvnitř domu a propojuje tak obě části.
Velký bazén je navržen tak, aby v určitých partiích přiléhal těsně k domu a byl tak vlastně jeho plynulým pokračováním. Zároveň opticky vytváří iluzi „vodního příkopu“, který dům z této strany chrání. Na horizontu se vodní plocha stáčí do pravého úhlu a pokračuje za roh rezidence.
Zde byla pro zastřešení terasy zvolena prosklená střecha, která propouští dostatek světla i slunečních paprsků, zároveň ale chrání před deštěm.
Pozemek je ve svahu a poměrně členitý. Terasy často musely překonávat výškové převýšení terénu. Kromě světlého kamenného obkladu použila architektka velmi prosté, ale o to efektnější řešení – vytvoření tarasu pomocí opracovaných fošen. Stejný materiál byl použit i jako obrubník některých záhonů.
Centrální venkovní terasa je pohledově přístupná z vyšších pater domu. I to bylo ostatně záměrem pána domu. Navrhnout dům tak, aby jeho jednotlivé části bylo možno snadno přehlédnout. Z tohoto pohledu je velmi dobře patrný barevný kontrast mezi materiály použitými na podlahu. Tmavým dřevem a světlým kamenným obkladem.
Terasy umístěné ve vyšších patrech jsou pro větší bezpečnost opatřeny jednoduchým kovovým zábradlím.
Vchod do domu je velmi nenápadný. Od venkovního prostoru oddělují obyvatele na první pohled jednoduché dřevěné dveře, při bližším ohledání však zjistíme, že jsou vybaveny moderním zabezpečovacím zařízením. Nezvaní hosté prostě nemají šanci.
Velmi vděčnou zelení jsou v těchto klimatických podmínkách okrasné traviny. Vyžadují minimální péči a na oplátku nabízejí maximální efekt. Stačí je jen vysadit na vhodné stanoviště a o zbytek se postará rostlinka sama.
Svažitý pozemek sice vypadá efektně, je ale třeba počítat s tím, že v případě déle trvajících dešťů se může postarat o nepěkné překvapení. Proto bylo třeba počítat i s touto variantou a vybudovat kvalitní kanalizační systém, který přebytečnou vodu z pozemku odvede.
Z vyvýšené terasy u bazénu je do této části zahrady přístup přes dřevěné tarasové schodiště. Hebký, krátce střižený travnatý pažit láká k zaboření chodidel a jako jediný v této zahradě vyžaduje opravdu častou péči.
Půdopokryvné rostliny vytvoří během několika let souvislý porost a vytvoří zajímavé zelené efekty.
Při projektování zahrady byly zvoleny rostliny, které jsou pro tuto oblast typické. Iluze propojení zahrady s okolní přírodou je tak opravdu dokonalá.
Jednoduché dřevěné tarasy jsou snadným a přitom praktickým řešením problému svažitého terénu. Vytváří jakési široké zelené schody spojující jednotlivé úrovně zahrady. Jedná se o materiál, který je v této oblasti snadno dostupný a tedy sem i patří.
Venkovní terasy jsou ze všech stran otevřené a tím pádem i dostatečně prosvětlené. A jakmile se na zahradu snese soumrak, stačí jen otočit vypínačem. O dostatek světla se postarají stropní bodovky, umístěné v pravidelných intervalech.
O citlivém přístupu k životnímu prostředí svědčí i skutečnost, že při přípravě pozemku byla vykácena jen opravdu nezbytně nutná zeleň. Ostatní rostliny, zejména vzrostlé stromy, byly do samotného projektu exteriéru citlivě zakomponovány.
Obytný prostor je od vstupní části oddělen sádrokartonovou stěnou, která z pokojové strany tvoří jakousi osvětlenou niku. Zádveří je tak vtipně skryté a z druhé strany je místo pro nejrůznější doplňky a drobné artefakty, které teprve dělají z bytu pravý domov.
Prostorný dřevěný stůl pohodlně pojme i větší počet stolovníků. Doplněn je pohodlnými židlemi ve stejném stylu. A v případě, že prostory nestačí, stačí otevřít prosklenou stěnu a další hosty usadit pod skleněnou střechu venkovní terasy.
Obývací pokoj počítá s větším počtem návštěvníků. Interiéru dominuje bílá v kombinaci s tmavým dřevem a sytými tóny červené v několika tónech. Interiér je tak dostatečně jasný a střízlivý, přesto nepostrádá moderní prvky.
Obývací pokoj počítá s větším počtem návštěvníků. Interiéru dominuje bílá v kombinaci s tmavým dřevem a sytými tóny červené v několika tónech. Interiér je tak dostatečně jasný a střízlivý, přesto nepostrádá moderní prvky.
Záliba v doplňcích je patrná při procházce celým domem. Jednotlivé umělecké artefakty a třeba i jednoduché barevné textilní doplňky dokážou udělat s prostorem pravé divy. Stačí jen zvolit správnou barevnost, která domovu sluší, a důsledně se jí držet.
Patro je z přízemí přístupné po dřevěném schodiště, které je pro větší bezpečí opatřeno jednoduchým kovovým zábradlím. Několik dobře zvolených doplňků v této části domu je opět v odstínu tmavého dřeva.
Velkoryse řešené koupelny využívají zrcadlový efekt, díky němuž získává prostor další dimenzi. Kombinace tmavě hnědé a odstínů bílé kávy působí uklidňujícím dojmem a konečný efekt je ještě umocněn vhodně zvolenými doplňky tón v tónu.
Velká prosklená stěna v kuchyni působí velmi originálně. Při pohledu ven získáváme pocit, jako by zahrada byla na dosah ruky a jedinečná scenérie se všemi ročním proměnami je nejlepší dekorací. Moderní elektrické zajišťují chod této gastronomické svatyně, kde vznikají nejedny kulinářské speciality.

Dům jako součást krajiny, projekt, kde se interiér prolíná s exteriérem a ten zase volně a nenásilně přechází do okolní krajiny, splývá s ní a v symbi óze s divokou přírodou dává obyvatelům rezidence pocit volnosti s vědomí m, že bydlení uzpůsobili svým potřebám.

Dobře známý a úspěšný právník vsadil na neotřelé nápady mládí. Výsledek práce, pod kterou se podepsal Santiago De Rosa, můžeme posoudit nyní i my. Velký rozlehlý dům s dostatečným počtem prostorných a světlých pokojů skýtá příjemný azyl nejen pro domácí. Jeho náruč je otevřena i pro případné návštěvníky, kteří zde najdou

veškerý komfort a pohodlí, které moderní doba nabízí. To vše,

umocněno úžasnou rázovitou okolní krajinou, je dostatečným důvodem, proč se k bydlení na tomto místě rozhodnout.

Sázka na jednoduchost byla šťastnou volbou. Strohé a čisté linie

domu dávají o to více vyniknout půvabu zahradní flóry a neustále

připomínají původní záměr investora co nejvíce stavbu integrovat

do okolní krajiny. Ta je ostatně dobře viditelná z libovolného

místa v domě. Příznivé klima vybízí k co největšímu využívání

venkovních prostor. Velký bazén je navržen tak, aby v určitých

partiích přiléhal těsně k domu a byl tak vlastně jeho plynulým

pokračováním. Velké prosklené stěny a velkoryse řešená okna navozují pocit bezprostředního kontaktu se zahradou. Požadavkem majitele bylo dostatečné množství venkovních prostorů, které by byly chráněny před případnými nepříznivými vlivy počasí.

Musely být proto navrženy tak, aby byly alespoň částečně zastřešené.

Pozemek, na kterém dům stojí, je ve svahu a poměrně členitý. Terasy

proto často musely překonávat převýšení terénu. Kromě světlého kamenného obkladu použila architektka velmi prosté, ale o to efektnější řešení – vytvoření tarasu pomocí opracovaných fošen. Stejný materiál byl použit i jako obrubník některých záhonů.

Při návrhu zahrady bylo velmi pečlivě prozkoumáno okolí a k výsadbě zvoleny rostliny, které k této zeměpisné oblasti patří a podtrhly

tak záměr co nejvíce přizpůsobit úpravu exteriérů okolní krajině.

Venkovní terasy a balkony jsou velmi často vybaveny mobilními

nádobami na zeleň, která je všudypřítomná v celém objektu. Zahradní

nábytek byl zvolen tak, aby byl maximálně pohodlný a s odolnou

povrchovou úpravou.

Interiéru dominuje bílá v kombinaci s tmavým dřevem a sytými

tóny červené v několika tónech. Interiér je tak dostatečně jasný

a střízlivý, přesto nepostrádá moderní prvky. Díky velkorysým proskleným plochám disponuje velkým množstvím světla, získává tak

na vzdušnosti a rozměrnosti a přesto poskytuje obyvatelům dostatečnou intimitu. Velmi originálně působí velká prosklená stěna v kuchyni.

Při pohledu ven získáváme pocit, jako by zahrada byla na dosah ruky a jedinečná scenérie se všemi ročním proměnami je tak tou nejlepší dekorací, jakou si můžeme přát.

Moderní elektrické spotřebiče splňují požadavky nejvyšší technické náročnosti a zajišťují chod této gastronomické svatyně, kde vznikají nejedny kulinářské speciality pro mlsné jazýčky.

Velkoryse řešené koupelny využívají zrcadlový efekt, díky němuž

získává prostor další dimenzi. Kombinace tmavě hnědé a odstínů bílé

kávy působí uklidňujícím dojmem a konečný efekt je ještě umocněn

vhodně zvolenými doplňky tón v tónu. Záliba v doplňcích je patrná

při procházce celým domem. Jednotlivé umělecké artefakty a třeba

i jednoduché barevné textilní doplňky dokážou udělat s prostorem

pravé divy. Stačí jen zvolit správnou barevnost, která domovu sluší,

a důsledně se jí držet. Své místo má v domě samozřejmě i technické zázemí určené pro zabezpečení provozu objektu, prostorná garáž s parkovacím stáním hned pro několik vozů a prostory určené pro uložení potřeb pro nejrůznější sezonní sporty.

Díky citlivému přístupů architekta, designérů a zahradníků vznikla na ploše 500 čtverečních metrů oáza harmonie, kde každá věc má své místo, své opodstatnění.

TEXT: Eva Karbulková, FOTO: Living Inside