Sloučení feng shui s moderní technologií
Sofa “Flap” by Francesco Binfarè for Edra. Chaise longue by Natuzzi.
Obývací prostor je z celé jedné strany průchozí na venkovní terasu. Prostor opticky zvětšuje prosklená stěna s posuvnými francouzskými okny. Soukromí na terase chrání živý plot z popínavých rostlin. Pohovka LAP od designéra Francesca Binfarè pro značku Edra.
Detailní záběr na kulatý stolek z polykarbonátu; jeho deska je podsvícena LED osvětlením a majitel Stefano Piccolo si ji navrhl sám
Záběr zachycuje další část obývacího prostoru. I druhá strana dovoluje průchod slunečním paprskům obdélníkovými posuvnými okny přes celou stěnu. Chaise longue Natuzzi. Stůl “Atlas” od Marcella Ziliani pro značku Casprini, Židle “Azhar” od Marcella Zilianiho pro Casprini. Kruhový LED lustr Barrisol, design majitel Stefano Piccolo. Barové židle od Martina Azua pro Mobles 114.
Jídelní stůl Atlas s prosklenou kulatou deskou navrhl Marcello Ziliani, stejně jako židle Azhar. Z jídelního prostoru je výhled do zadní části terasy
Detail na mohutné kruhové stropní světlo, které je vyrobeno z tvarovatelné folie Barrisol. Je opatřeno LED osvětlením v barvě lila a opět si je navrhl majitel sám
Znovu záběr na jídelní část a detailní pohled na kruhový barový stolek Flood se dvěma židlemi od Martina Azua, navrženými pro Mobles
Jídelní a obytný prostor odděluje od soukromé zóny bílá stěna s úložnými prostory. Část stěny tvoří úzký prosklený otvor vyplněný bílými oblázky
Obývací část, stejně jako celý apartmán, září čistě bílou barvou, kromě podlahy. Ta je zhotovená z neopracovaného teakového dřeva
Barvou interiéru je bílá, stejně je tomu i u nábytku. Záběr zachycuje obývací stěnu, kde jsou výjimkou pouze televize a plynový krb
Pohled na odpočinkovou zónu, kterou tvoří pohovky, dvě lehátka a konferenční stolek. Jasně bílou pohovku Flap navrhl Francesco Binfare pro Edru
Záběr na jídelní stůl a stěnu oddělující privátní část apartmánu. Detailně je zde vidět chaise longue od Natuzzi
Atypickou kuchyni z corrianu si navrhl majitel Stefano Piccolo sám
Detailní záběr na jídelní stůl Original na terase. Židle Him & Her napovídají o majitelově lásce k designu
Zadní část terasy je zčásti zastřešená a zčásti zastíněná. Odpočinout si můžete v křesle Nemo a na pohovce Grandplie od značky Driade. Konferenční stolek Osorom si můžete pořídit u značky Moroso
Na terase nechybí ani dekorativní prvky. Mohutné vázy si majitel pořídil od firmy Fama Italia a fontánu si navrhl sám
Ložnice je opět velmi jednoduše a prakticky zařízena. Kruhová postel Fluttua, navržená Danielem Lagem, s nočním podsvícením je dominantou tohoto prostoru

Dekoratérka Lara Valeri vytvořila pro slavného plastického chirurga Stefana Piccola nový domov v posledním patře jednoho z římských domů. Penthaus s nádechem půvabné lehkosti, uvolněnosti až hravosti v nezaměnitelném italském designu. 

Jedna z nejstarších ulic, Salaria, ve věčném městě Římě se stala novým domovem pro známého plastického chirurga Stefana Piccola. Název ulice pochází z její dávné minulosti, kdy plnila funkci křižovatky v solné dopravě od Jaderského moře až k Římu.

Nachází se v severní části města mezi dvěma řekami Tevere a Anione. Okolní městská čtvrť, která se nazývá Nuovo Salario, byla vybudována během 70. let do podoby moderních soukromých sídlišť a spadá do velmi důležité oblasti s archeologickými výskyty.

Doktor Stefano Piccolo se rozhodl koupit apartmán v posledním patře jednoho z domů v této čtvrti. Narodil se v Miláně a především z důvodů pracovních se velmi rád stal adoptivním synem Říma.

Společně se svou přítelkyní, interiérovou designérkou Larou Valeri, navrhli dokonalý penthaus při spojení starověkého umění feng shui s nejmodernější technologií „inteligentní“ domácnosti.

„Filozofie feng shui využívá energii prostoru ve prospěch obyvatel a zároveň vytváří zcela ojedinělé místo k bydlení,“ popisuje doktor Piccolo. „Hlavním cílem je využít energii prostoru tak, aby se obyvatelé cítili dobře.

Základem je práce s energií, která zahrnuje nejen energii pozitivní či negativní, živější nebo klidnější, ale především energii pěti elementů – vody, dřeva, ohně, země a kovu.

Pokud víte, která světová strana se pojí s jakou energií, vše již sladíte s individuálními potřebami. Tato metoda se dále doplňuje dalšími principy, jako jsou například jin a jang, astrologií Čtyř pilířů nebo metodou Ming Kua pro každého jednotlivce.

Pokud jde o »inteligentní« domácnost, s Larou jsme dokázali skloubit tyto dvě absolutně rozdílné metody do harmonické a dokonalé funkčnosti,“ pokračuje doktor Piccolo. „Zajišťuje automatické či vzdálené ovládání spotřebičů a veškeré zařízení v domě.

Automatické řízení dokáže vypínat nebo zapínat spotřebiče a také měnit jejich nastavení v závislosti na teplotě nebo času, a to dle vaší volby. Řídit domácnost můžu z domova, z práce nebo ze zahraničních cest, což mi naprosto vyhovuje.

Automatizovaná domácnost přináší řadu výhod. Především výrazně šetří energie, zlepšuje bezpečnost, a co je pro mě velmi důležité – nabízí při mém pracovním vytížený nebývalý komfort,“ uzavírá svou dokonalou přednášku doktor Piccolo.

Vše na vlastní kůži pociťujeme, když procházíme doktorovým apartmánem. Vstupní dveře se automaticky zamknou po našem příchodu.

Následuje systém alarmu zavedený do biometrického snímače, a především nás ohromují stropy, kde jsou zabudované RGB LED diody, které disponují nekonečnou škálou barevných odstínů a vytvářejí úžasnou scenerii barev.

I ta se dá ovládat dle nálady či případné atmosféry, která v bytě právě panuje. Je možné ji nastavit podle denních či nočních hodin, ale i ročního období.

Loft má celkovou rozlohu 250 m2 a dominuje mu velkolepý otevřený prostor, který září světlem díky celoprosklené stěně. Má přímý vstupe na terasu a řadu velkých obdélníkových oken, zasazených po celé délce stěny sousední.

Návrh interiéru pochází celý z dílny Lary Valery, která na přání Stefana zvolila nábytek světoznámých značek výhradně v bílé barvě. Pohovka Flap od Edry, kterou  navrhl Francesco Binfare, skvěle ladí s chaise longue od Natuzzi, vše v bílé kůži.

Kulatý jídelní stůl Atlas s prosklenou deskou zdobí čtyři židle Azhar z dílny Marcella Zilianiho. Perličkou je jistě atypická kuchyně z corianu v high-tech stylu, kterou celou navrhl sám majitel.

Soukromou část prostoru, kam patří ložnice a koupelna, odděluje bílá úložná stěna s úzkým obdélníkovým pruhem vyplněným bílými oblázky a mohutný sloup, samozřejmě v bílé barvě.

Netradiční kruhovou postel Fluttua navrženou Danielem Lagem doplňují dva noční stolky se speciálně zabudovanými ovladači, které si Stefano Piccolo navrhl sám.

Ložnice je samozřejmě vybavena LED osvětlením, které nechybí ani u nočních stolků, ani u samotné postele v její spodní časti.

Nejoblíbenějším místem majitele tohoto nádherného penthausu je bezesporu prostorná terasa, jejíž délka je shodná jeho s delší stranou. Terasa je z jedné části zastřešená, další část zastíněná a nechybí ani prostor zcela otevřený.

Působí na nás celkovým dojmem pohody a dokonalé relaxace. Designová křesla a pohovky, prostorný jídelní stůl pro šest osob s osobitými židlemi Him &

Her, mohutné vázy od Fama Italy a mnoho dalších doplňků tvoří pro Stefana skvělé prostředí k odpočinku po náročném pracovním dni, ale i příjemné místo k posezení s přáteli a ochutnávce kulinářských specialit, které tento sympatický lékař sám pro své návštěvy s oblibou připravuje.

TEXT: Markéta Vobroučková, FOTO: Zapaimages