Oáza uprostřed tropického pralesa
Při večerním osvětlení se dům stává magickou oázou, přitahující noční motýly a další obyvatele deštného pralesa. Svým obyvatelům naopak poskytuje komfort a bezpečí, takže se mohou bez obav těšit z jedinečnosti okamžiku, který tato podvečerní hodina v tropech nabízí.
Při večerním osvětlení se dům stává magickou oázou, přitahující noční motýly a další obyvatele deštného pralesa. Svým obyvatelům naopak poskytuje komfort a bezpečí, takže se mohou bez obav těšit z jedinečnosti okamžiku, který tato podvečerní hodina v tropech nabízí.
Široká příjezdová cesta umožňuje pohodlné zásobování domu a z této strany domu lze i bezpečně zaparkovat automobil tak, aby byl chráněn před poryvy deště.
Základem struktury domu je ocelový rám vyplněný betonovými deskami. Důmyslné řešení umožňuje větrání domu tak, že není třeba používat klimatizaci.
Z obývacího pokoje je přístup na velkou venkovní terasu s bazénem. Velké prosklené plochy jsou posuvné, takže lze velmi jednoduše propojit vnitřní část domu s nádherným exteriérem. A v případě nepříznivého počasí se naopak od okolí chránit, aniž bychom přitom přišli o jediný detail měnící se krajiny.
Venkovní bazén nabízí výhled do zálivu. Je umístěn až na samý okraj terasy, takže vyvolává iluzi volného zavěšení do prostoru.
Právě z této strany jsou nejlépe viditelné použité materiály. Na terase je položená dlažba s jemnou strukturou, která se prolíná i v některých vnitřních částech domu, na oknech jsou vidět okenice z tropického dřeva. Na pozadí jednoduchých linií stavby vynikají prvky z povrchově upraveného hliníku a ušlechtilé oceli.
I když je dům opravdu rozlehlý, životní prostředí svým provozem zatěžuje minimálně. Byl totiž postaven podle pasivních konstrukčních zásad, které minimalizují tepelné zisky i ztráty domu a maximálně využívají přirozeného větrání.
Jednotlivé venkovní terasy jsou vybaveny tak, aby poskytly veškerý komfort. Zároveň byl nábytek vybírán s ohledem na neustále se měnící povětrnostní podmínky. Je snadno udržovatelný a odolává nepřízni počasí, takže venku zůstává, i když vytrvale prší.
Jednoduchá barevnost a strohé linie domu o to více vybízejí k výběru barevných doplňků, které svým akcentem prostor rozsvítí a dotvoří a jsou jakousi pomyslnou třešničkou lákající ke spočinutí. Například důmyslná červená sofa potvrzují pravidlo, že v jednoduchosti je krása.
Samozřejmostí jsou i kvalitně vybavené koupelny. Při obložení bylo využito i již zmíněné povrchově upravené tropické dřevo, které úspěšně odolává i vlhkému prostředí. Dlažba na podlaze koresponduje s tou, která je použita na venkovní terase.
Jednotlivá podlaží i prostory domu jsou důmyslně propojeny, umožňují zároveň neustálé přirozené větrání domu a ochlazování místností. Na principu vzdušnosti participuje i jednoduché dřevěné schodiště spojující podlaží domu.
Prostorná kuchyně je vybavena moderními kuchyňskými spotřebiči s minimální spotřebou elektrické energie. Její barevnost je zvolena tak, aby korespondovala se zařízením domu.
Knihovna je vybavena jen minimálním nábytkem. Kromě polic skrývajících skvosty světové literatury vsadili majitelé domu již jen na pohodlná křesla. Jinak vládne celému prostoru vzdušnost a jednoduchost. Jakoby nic nemělo rušit tok myšlenek toho, kdo vyhledá tuto knižní oázu.
Před žhavým sluncem a parnem chrání obyvatele domu praktické dřevěné žaluzie umístěné na oknech a prosklených plochách.
Visuté terasy jsou pro větší bezpečnost obehnány kovovým zábradlím. Jemné pletivo chrání, přitom propouští dostatek světla a zároveň nebrání výhledu do okolí.

Malebná příroda tropického pásma je mí stem, kde by každý z nás jistě strávil

vysněnou dovolenou. Naše návštěva nás zavedla do exotického prostředí

deštného pralesa na ostrově Costa Rica.

Jsou lidé, kteří s přírodou spojili svůj každodenní život.

Chtějí využívat všech moderních výdobytků, které jim život zde zpříjemní, a přitom respektují okolní krajinu a své bydlení uzpůsobili tak, aby se stalo její součástí. SPG ARchitects studio pro své klienty navrhlo dům, který dokáže být absolutně soběstačný.

Střešní solární systém využívající fotovoltaické články je doplněn mikrovodním systémem, umístěným

v těsné blízkosti objektu (tato vodní elektrárna se využívá zejména v období dešťů). Dům je tak schopný existence naprosto samostatně, nezávisle na všech sítích. Při výběru domácích spotřebičů a osvětlení zvítězily ty, které měly nejmenší spotřebu energie.

Solární panely poskytují zásobu teplé užitkové vody. A i když je dům, co se rozměrů týká, opravdu obrovský, životní prostředí svým provozem zatěžuje

minimálně.

Byl totiž postaven podle solárně pasivních konstrukčních zásad, které minimalizují solárně tepelné zisky domu a maximálně využívají přirozeného větrání.

Použité protisluneční slony a větrání jsou využity tak dokonale, že ani v těch nejžhavějších tropických dnech není třeba používat klimatizaci. Tak si to ostatně majitel tohoto úžasného domu představoval. Použity měly být nejvyspělejší a nejmodernější technologie

co nejcitlivější k životnímu prostředí, tedy ekologické. Základem struktury domu je ocelový rám, jakási mřížka vyplněná betonovými deskami.

Pětiposchoďový objekt s bazénem, s vyhlídkou na oceán a velkou terasou určenou pro jógu poskytuje veškerý komfort pro pobyt uvnitř domu i v exteriéru, neopakovatelný výhled na Golfo Dulce a na horizontu se vypínající zalesněné hory. Bazén zase poskytuje

nádherný výhled na záliv.

Architektonické studio zvolilo po domluvě s klientem řešení, které je pro toto prostředí optimální. Jednoduché čisté linie stavby, maximální využití velkých prosklených ploch a co největší začlenění exteriéru do obytného prostotu.

Okolní příroda divokého tropického pralesa je natolik dominantní a navíc jedinečná, že jakékoli zdobné prvky stavby by ji jen rušily.

Použity byly moderní materiály odolné vůči povětrnostním podmínkám, dobře odolávající déle trvajícímu období dešťů, které je pro toto zeměpisné pásmo typické.

Při výběru dřevěných akcentů byla zvolena dřeva tropická, povrchově upravená a dobře snášející zdejší podnebí. Terasám a podlahám uvnitř domu vévodí kamenná dlažba

s jemnou strukturou.

Text: Eva Karbulková, Foto: SPG Architects