Dřevostavby – domy s charakterem
Moderní dřevostavba má střechu ve sklonu 27°. Prosklená fasáda otevírá objekt jižním směrem do zahrady. DOMESI
Fasáda domu je tvořená volně zavěšeným laťovým obložením z červeného cedru. ARA KOLÍN
Baťovskou architekturou inspirovaný domek, který na základovou desku postavíme za jedno odpoledne. I když budova vypadá skromně, vnitřní dispozice efektivně využívá prostor. FREEDOMKY
Moderní dřevostavba má střechu ve sklonu 27°. Prosklená fasáda otevírá objekt jižním směrem do zahrady. DOMESI
Dřevostavba realizovaná systémem dřevěné prefabrikované konstrukce. Dům je proveden jako nízkoenergetická stavba s potřebou tepla na vytápění do 45 kW/m² za rok. AWIK
Pokud se dřevostavba buduje v záplavovém pásmu, bývá postavena na speciálních, do země zapuštěných pilotech. Podstatná je také kvalita dřeva na vlastní konstrukci domu. DOMESI
Obložení fasády provedené systémem Thermowood vyráběným speciálním patentovaným procesem tepelné úpravy dřeva, které tak získává vlastnosti srovnatelné s vysoce odolnými dřevinami. JAF HOLZ
Nátěry dřeva použitého na stavbu poloroubeného domu jsou ekologicky šetrné a ochrání dřevo proti UV záření, plísním a škůdcům. KOMPLETNÍ STAVBY ROUBAL
Interiér domu přiznává dřevěnou strukturu a není na škodu ani ve spojení s moderním vzhledem spotřebičů v případě kuchyně. SRUBOVÉ DOMY
Dřevo sluší i velkorysým prostorám. V obývacím pokoji dosahuje výška stropu až do patra a přiznává střešní krovy. SRUBY.CZ
POLOROUBENÝ DŮM působí velmi stylově a nabízí vysoký uživatelský komfort i výborné konstrukční a tepelněizolační vlastnosti. KOMPLETNÍ STAVBY ROUBAL, www.roubenkyroubal.cz
Půvabný srubový podkrovní dům Florida poskytuje pohodlí dvou ložnic pro tříčlennou rodinu. Je určený k celoročnímu obývání, ale stejně tak může sloužit i jako rekreační chata. SRUB CZ
Aby roubený dům netrpěl vlhkostí, je podezdívka tvořena porothermem, tepelnou izolací, hydroizolací a obložením z přírodního kamene. KOMPLETNÍ STAVBY ROUBAL 7
Přístavba tohoto domu podstatně rozšíří obytný prostor. Vizuálně zajímavé je spojení dřeva a kamene. OK PYRUS

Roubená horská chalupa nebo moderní městský dům. Dřevostavby jsou oblíbené nejenom pro to, že nabízejí jedinečnou atmosféru, ale představují ekologicky a ekonomicky zajímavý styl bydlení.

 Typů dřevostaveb je několik, a i když je spojuje název, mohou se jednotlivé typy lišit podle toho, jakou technologií se domy staví a jakými se vyznačují vlastnostmi.

Rozpoznáváme tak domy montované ze sendvičových panelů, které firma předpřipraví v továrně a na pozemek přiveze v podobě stavebnice. Postavení konstrukce takového domu je potom otázkou několika dnů.

Výhodou je příznivá cena, rychlost stavby a také snadná možnost dodatečné úpravy a přestavby vnitřní dispozice.

Dalším typem je dům s konstrukcí z fošen nebo hranolů. Na pohled bývá k nerozeznání od tradičního zděného, ale také tato budova je lehká a rychle postavená. Na rozdíl od předchozího systému celou stavbu řeže a buduje firma přímo na místě.

Do husté dřevěné konstrukce se vkládá izolace a vnitřní stěny se obkládají pohledově neutrálními dřevovláknitými deskami, překližkou či sádrokartonem. Stavba je pracnější a trvá déle.

Zajímavou alternativou na rozhraní stylů je skeletový systém z trámů. Trámy jsou v interiéru přiznané a vnitřní prostor je pouze členěný dřevěnými sloupy. Obložení zvenčí se provádí nejčastěji dřevem, na přání ale i jinými neutrálními materiály. Efektní systém je náročný na perfektní zpracování viditelných detailů.

Pokud vám učarovaly stylové horské roubenky či sruby a toužíte také jednu vlastnit, nemusíte se pídit po starých stavbách. Máte možnost nechat si postavit vlastní chalupu s atmosférou. Zdi se skládají ze silných, vodorovně kladených trámů či kulatiny.

Stěny se neizolují, nebo se izolace vkládá mezi zdvojené zdi. Domy mají lepší akustické vlastnosti a lépe vyrovnávají i tepelné rozdíly. Vzhledem k množství použitého, vysoce kvalitního masivního dřeva se ale úměrně zvyšuje i cena.

Všechny typy dřevostaveb mají již ve svém základu a filozofii výrazně nakročeno k tolik žádanému ekologickému stavění a obecně si dokážou mnohem lépe poradit s principy nízkoenergetického nebo pasivního stavění než domy stavěné tradičním zděním.

Častými argumenty při rozhodování se pro nebo proti dřevostavbě je její životnost. Opravdová dřevostavba je plnohodnotnou budovou, která při správném užívání a běžné péči vydrží dlouhá desetiletí, nebo dokonce staletí.

Konstrukci dřevostaveb škodí především vodní páry a vlhkost obsažená ve vzduchu, která má tendenci „vstupovat“ do obvodových stěn.

Velkou výhodou dřevostaveb je jejich akumulační schopnost. Máme totiž možnost mnohem flexibilněji vytápět celý objekt a jeho vyhřátí netrvá dlouhé hodiny.

Akumulaci lze vždy vylepšit například betonovými podlahami či akumulačním jádrem uprostřed domu (cihly, kámen). Stejně tak dobře ale izolují i v létě při velkých vedrech.

Každý dům by měl být navržen tak, aby ho bylo možné vhodně provětrat a dosáhnout tak příjemného vnitřního klimatu bez instalace náročných a zpravidla energeticky neefektivních technických řešení.

Pořizovací cena srubového domu se pohybuje v průměru kolem devíti tisíc korun za metr čtvereční zastavěné plochy, sendvičové systémy nabízejí cenu kolem 1 700 000 Kč za standardní stavbu o zastavěné ploše 114 m².

Text: Jana Špatzová, Foto: archiv firem