Raj Palace, historie spojená s luxusem
Atmosféru výjimečnosti obytných prostor podtrhují bohaté zlacení a složité ornamenty na stěnách i nábytku. Motivy a barvy vycházejí ze symboliky odrážející představy o náboženství i světě.
Každý z prezidentských apartmánů je umístěn ve vlastním paláci se samostatným vchodem a s impozantním nádvořím dlážděným mramorovou mozaikou s floristickým motivem.
Palác má samozřejmě svůj vlastní personál různého stupně, a to včetně dveřníka, majordoma, kuchařů a dalších pomocníků. Všichni členové obslužného týmu jsou oblečení do speciálních livrejí s turbanem.
Už samotné přivítání livrejovaným personálem v areálu luxusního indického hotelu Raj Palace nenechá nikoho na pochybách: tady jsou očekáváni nejbohatší z nejbohatších.
Zdejší architektura se po staletí těší obdivu a úctě stavitelů, odborníků i laiků, kteří měli příležitost se s tímto velkolepým, a přesto křehkým projevem estetického ztvárnění hmoty a prostoru blíže seznámit.
Charbagh je styl zahrady, který vznikl ve starověké Persii, pro nějž je charakteristické pravidelné uspořádání. Formální realizace tohoto typu stylu se nacházejí v oblastech, které měly kulturní nebo obchodní kontakt s Persií, a jejich úkolem bylo posílit krásu významných staveb.
Za kolébku šachů se prohlašuje několik různých zemí, ovšem nejčastěji bývá situována do Indie. Arabské, perské i turecké označení šachů je odvozeno ze slova čaturanga, tj. „čtyři součásti vojska“: pěchota, jízda, sloni a válečné vozy jsou předobrazy dnešních šachových pěšců, jezdců, střelců a věží.
Nedílnou součástí nejdražšího apartmánu světa je soukromý bazén, jenž patří ke zdejší exkluzivní lázeňské zóně.
Stěny jsou zdobeny ručními malbami, při nichž bylo použito neuvěřitelné množství zlata. Významnou roli hraje také červená barva, jež znamená štěstí a je spojována s emocionální a sexuální silou a plodností.
Vrcholem druhého patra je přijímací pokoj s vysokými klenutými stropy, kde mahárádža shlížel ke svým hostům z impozantního, bohatými zlatými výšivkami a poduškami zdobeného trůnu.
Světlo pro tento majestátní sál zabezpečovaly především mohutné křišťálové lustry. Ohromující efekt nabízí jak obrovský centrální, tak i menší stropní lustr či nástěnné prvky umístěné v jednotlivých výklencích připomínajících ambity.
Pro demonstraci své moci používali indičtí vládcové nejen drahá dřeva a vzácné kovy v podobě masivního zlata a stříbra, ale také rubíny a diamanty. Motivy slonů, koní a dalších zvířat byly projevem královské kosmické energie.
Exkluzivní ložnici s mramorovou podlahou vévodí postel s konstrukcí a vysokým čelem bohatě zdobeným ornamenty z masivního stříbra. Ze stejného materiálu jsou rovněž noční stolky.
Další z ložnic překypuje zlatem, jež zdobí nejen oblouky stěn, ale také veškerý nábytek. Zatímco zlatá barva je barvou síly, hojnosti a věčnosti, modrá na čalounění a stěnách představuje samotu, vzduch, vodu a nekonečnost.
Bílý mramor s jemnou kresbou a masivně zlacený intarzovaný nábytek dávají luxusní vzhled i koupelně navazující na ložnici.
Ze čtvrté úrovně apartmánu se vychází na střešní terasu, která slouží k relaxaci pod širým nebem. Kromě masážního bazénku tu mají hosté k dispozici také pohodlné odpočinkové místo pod baldachýnem, kde se kouří nezbytná vodní dýmka.
Atmosféru výjimečnosti obytných prostor podtrhují bohaté zlacení a složité ornamenty na stěnách i nábytku. Motivy a barvy vycházejí ze symboliky odrážející představy o náboženství i světě.
Restaurant Shikarbadi prozrazuje maximální důraz na komfort a relaxaci. Prostory jsou vyzdobené vzácnými artefakty včetně loveckých trofejí. Historický nábytek, čalouněný přírodní kůží, jim dává dramatický vzhled.
Interiéry hotelu zdobí starožitný nábytek dekorovaný metodou intarzování s pomocí dřevin kontrastní barvy, kovu, slonoviny, želvoviny, perleti či kostí. Okázalé kusy často stály na lvích tlapách.
V Royal Lounge baru s výhledem do zahrady se podávají mimo jiné osvěžující domácí i mezinárodní nápoje a likéry. Po čtyřiadvacet hodin denně jsou tu k dispozici vynikající káva i občerstvení ve formě sendvičů.
Moderní technologie do exkluzivního hotelu dorazily i v podobě soudobých technologických vymožeností a high-tech vybavení. Patří k nim i komfortní soukromý kinosál.
Uspořádání restaurace Swapna Mahal zachovává styl dvorského života během zdejšího britského období. Sál, v němž probíhají okázalé recepce, je kompletně vybavený evropským nábytkem, křišťálovými lustry, zrcadly, hedvábnými závěsy a autentickou sbírkou nádobí.

Čtyřpatrové palácové apartmány tohoto majestátního hotelu jsou považovány za nejluxusnější na světě. Však také jedno z nejpřepychovějších ubytování stojí 45 000 dolarů za noc.

Výjimečně exkluzivní hotel s celkem 28 apartmány a 38 pokoji vznikl v roce 1995 ze starověkého hradu, který se indická princezna Jayendra Kumari Ji rozhodla rekonstruovat.

Palác, jedno z mála míst, kde skutečně žili mahárádžové, byl obnoven se vším respektem ke své unikátní nadčasové velkoleposti a nádheře.

Jedna z nejexotičtějších destinací ohromuje zachovalou, koloniální nadvládu přeživší nádherou královských rezidencí v podobě pevnosti s mohutnými zdmi a obrannými branami, zbrojnicí, kasárny a stájemi.

V palácích je k vidění veškeré kulturní dědictví a bohatství schraňované po dlouhá staletí. Díky citlivému přístupu investorů a řemeslníků získal šperk situovaný v růžovém městě Jaipur v Rádžastánu znovu svou někdejší slávu a šarm.

Prostředí je stejně vznešené jako další zdejší architektonické pamětihodnosti: Hawa Mahal, Jantar Mantar, City Palace, Amber Fort, na Rambagh palác, Jai Mahal, Albert Hall Museum…

To, co dělá z Raj Palace nejlepší luxusní hotel, jsou však zejména služby na světové úrovni.

Hosté tu mají na výběr tři typy ubytování, počínaje standardními pokoji až po nedávno zrekonstruované nejdražší apartmá na světě Shahi Mahal, jež spolu s Maharajah´s Pavilion patří do nejvyšší, takzvané Prezidentské kategorie.

Každé z nich zaujímá čtyři podlaží o rozloze kolem 1 500 čtverečních metrů, oba samozřejmě disponují vlastním vchodem a výtahem.

Jejich současná podoba je mistrovským spojením někdejší atmosféry luxusního palácového života mahárádžů s nejmodernějšími soudobými technologiemi.

V první úrovni apartmánu jsou kromě vstupních prostor a obývacího pokoje také kancelář a skladovací prostory, chodba pak vede dál do velkého salonku s luxusním barem.

Druhé patro nabízející výhled do vnitřního palácového nádvoří a zahrady ve stylu Charbagh patřívalo k soukromým prostorám panovníka.

Kromě ložnice zahrnuje ohromující přijímací pokoj s vysokým klenutým stropem, jehož luxusní výzdoba spočívá ve zlatem zdobených a malovaných stěnách s bohatým štukováním, s masivním podílem zlata a stříbra na nábytku ze vzácného dřeva.

Součástí těchto orientální nádherou přetékajících interiérů je rovněž obrovská sbírka dobových uměleckých děl a předmětů.

Centrální plochu po celém obvodu obklopuje řada výklenků, v jednom z nichž je umístěn také starý panovnický trůn se zlatem vyšívanými poduškami. Jednotlivými chodbami odtud vládce mohl odejít do kterékoliv části svého rozsáhlého harému.

Třetí úrovni apartmánu vévodí kromě dalších společenských prostor obrovská knihovna a kuchyně s elegantní jídelnou.

Čtvrté patro s ložnicemi a koupelnami extravagantně zdobenými stříbrem, zlatem a slonovinou bylo někdejší „oázou potěšení“, kde se panovník oddával radovánkám se svými královnami.

To, jakou roli hrála erotika ve dvorském životě, dokládají zdejší miniaturní tematické malby. Na prostory, které mají rovněž vlastní střešní terasu s malou vířivkou a panoramatickým výhledem na město, navazují soukromé lázně s prostorným bazénem.

Text: Alena Müllerová, Foto: The Raj Palace

Kontakty

THE RAJ PALACE, Jorawer Singh Gate, Amer Road, Jaipur, India, tel.:

+ 91-141-2634077, 78, www.rajpalace.com