Barcelona, láska na první pohled
Styl modro-bílého obytného prostoru otevřeného do stropu umocňuje nápadité osvětlovací těleso Big Bang, které se skládá z několika navzájem se protínajících akrylátových panelů. Pro firmu Foscarini ho navrhnul Alan Fraser.
Stěny společenské části bytu zdobí surrealistické litografie, jejichž autorem je světově uznávaný španělský malíř Joan Miró. Jeho díla jsou charakteristická jakoby dětským stylem, abstrakcí, výraznými černými linkami a použitím základní barevnosti.
Ladné linie točitého schodiště vedoucího do horní partie bytu jsou jednou z dominant interiéru. Nápaditý středový prvek z bílé tyčoviny funguje zároveň jako vnitřní zábradlí, z boku stupně stoupající nahoru lemují tabule z transparentního skla.
Bílá pohovka ve tvaru L i modré sofa jsou čalouněny látkou z produkce vyhlášené textilky Osborne & Little. Skvěle vynikají v kontextu s modrým kobercem od americké firmy BC&N Carpet.
Křesla u kulatého jídelního stolu se skleněnou vrchní deskou jsou z produkce španělské firmy Ziru. Design je od Francesc Rifé, Fernando Salas y Emiliana Design Studio.
Čalouněný sedací nábytek stejně jako smetanově bílé závěsy zjemňují jinak technicistní linie obytných prostor mezonetu, vyplývající především z moderního konstrukčního řešení celé obytné stavby.
Kuchyně je samostatná, se společenskou zónou apartmánu ji propojuje pouze „podávací“ otvor se širokým pultem, který funguje také jako bar. Otočné čalouněné stoličky jsou z produkce Ziru.
Kuchyňský nábytek s povrchem ve vysokém laku byl vyroben podle návrhu Molins Interiors. Závěsná svítidla Kin nad pracovní plochou z produkce firmy Oluce ladí s černo-bílou barevností kuchyně.
Přímo z varné zóny lze připravené pokrmy podávat i na terasu, kde se dá pohodlně stolovat na čerstvém vzduchu a konzumaci si zpříjemnit inspirativním výhledem na město.
Z horních partií mezonetu se nabízí ucelený pohled na spodní společenskou část bytu. Odkrývá jednoznačnou geometrii dispozic i citlivou barevnost vybraného vybavení.
Část horního ochozu ohraničeného skleněným zábradlím posloužila k umístění domácí kanceláře. Nabízí nejen přehled o dění v dolní části apartmánu, ale také výhled na park rozkládající se kolem komplexu Edificio Illa de la Llum.
Impozantní lustr poskytuje vedle estetického designového zážitku také nezanedbatelnou část světelné pohody. Pro dosažení dostatečného komfortu však bylo nutné instalovat i řadu bodových stropních svítidel s LED zdroji.
Také dvoulůžkovému pokoji pro hosty s navazující koupelnou vévodí modro-bílá kombinace. Místnost je vybavena skleněnými lampami Bover, postel s čalouněným čelem dekorují přehozy od Osborne & Little. Tapeta se 3D efektem na stěně za televizí je značky Andrew Martin.
Ložnice majitelů mezonetu se nese v jednoduchých liniích. Určující modro-bílý dekor se kromě závěsů a potahů polštářů objevuje i na vzoru koberce od BC&N Carpet. Lustr The Rhythm od Vibia, visící v navazující koupelně, prozrazuje inspiraci zen minimalismem.
Koupelna s odděleným WC u hostinského pokoje nemá sice nijak velké dispozice, ale díky jednoduchým čistým liniím, použité barevnosti, transparentnímu sklu a velké zrcadlové ploše vzbuzuje pocit prostorového komfortu.
Sprchový „walk in“ kout se stěnou z čirého skla je vybaven nejen ruční, ale také hlavovou sprchou s oblíbeným efektem tropického deště. Obklad stěn ve valérech šedé okouzlí trojrozměrným efektem.
Koupelna majitelů mezonetu je co do vybavení skutečně velkorysá. Kromě sprchového koutu a dvojumyvadla zapuštěného do vrchní desky je tu k dispozici také prostorná masážní vana Soleil Square o rozměrech 160 x 160 cm.
Sprchový „walk in“ kout se stěnou z čirého skla je vybaven nejen ruční, ale také hlavovou sprchou s oblíbeným efektem tropického deště. Obklad stěn ve valérech šedé okouzlí trojrozměrným efektem.
Koupelna majitelů mezonetu je co do vybavení skutečně velkorysá. Kromě sprchového koutu a dvojumyvadla zapuštěného do vrchní desky je tu k dispozici také prostorná masážní vana Soleil Square o rozměrech 160 x 160 cm.
Ložnice s koupelnou tvoří vzájemně provázaný celek oddělený polostěnou, která z jedné strany sehrává roli zadní stěny čela postele, z druhé pak slouží k zavěšení koupelnového nábytku s umyvadlem. Schůdky usnadňující vstup do vany jsou podsvětleny LED pásky.
Zajímavým funkčním a zároveň vysoce dekorativním doplňkem interiéru je oboustranné otočné kruhové zrcadlo. Reflexní plochy jsou rovněž součástí nábytkových dvířek úložných prostor v ložnicové části dispozic.
Rohová terasa se zapuštěným swimm spa nabízí výhled na pláž i na hlavní silnici, jež novou luxusní čtvrť Diagonal Mar spojuje s nedalekým centrem Barcelony. Prosklená fasáda je otevřená, funguje jako efektní pohledový prvek pláště domu, ale ve spojení s posuvnými prvky také jako účinné stínění přispívající ke komfortu vnitřních prostor.
Venkovní nábytek na terase od značky Cane-line a Chester je čalouněný odolnou voděvzdornou textilií Silvertex. Půvabné lampy Pie Tree ve tvaru stromu jsou od italské značky Vibia.
Zvolená barevnost vybavení terasy dokonale odpovídá středomořskému stylu, těsnější sepětí s krajinou evokují použité kontejnerové rostliny.
Stolování v přímořském vzduchu na terase je příjemné a romantické. Světlý, příjemný, komfortní a elegantní mezonet i tímto způsobem dokonale využívá veškerých předností bezkonkurenční lokality v exkluzivní části Barcelony.

Autoři interiéru exkluzivního podkrovního mezonetu, situovaného v jedné z nejnovějších obytných budov postavených ve španělské metropoli, vytěžili z daného prostoru maximum.

Obytná plocha byla efektní už sama o sobě: komplex Edificio Illa de la Llum, v němž se mezonet nachází, je totiž podivuhodným architektonickým počinem, který je považován za jeden ze zdejších nejambicióznějších projektů.

Svým autorům – tandemu Ignacio Paricio a Lluís Clotet – dokonce získal Cenu Construmat 2007 za technologickou inovaci. Vyrostl před pár lety v luxusní čtvrti Diagonal Mar, na hlavní dopravní tepně spojující město s mořským pobřežím.

Je ideálním útočištěm pro ty, kdo si za nemalé prostředky chtějí dopřát dokonalý obytný komfort téměř přímo na písečné pláži, a přesto pár minut od centra se všemi jeho benefity.

Kromě čtyř rezidenčních budov s podobným vzhledem, seskupených kolem společných prostor se dvěma bazény, tenisovým kurtem, veřejně přístupnou posilovnou, společenským klubem a čtyřiadvacetihodinovou ostrahou, tady totiž vyrostlo celé „městečko“ s řadou služeb a nákupních příležitostí, zábavních i sportovních aktivit.

Moderní apartmán s privilegovanou polohou je inspirativním duplexem s fantastickým výhledem na Středozemní moře.

Boduje nejen dvojitou výškou a vysokými stropy, ale rovněž velkoformátovými okny s posuvným hliníkovým stíněním, jež skvěle nahrávají hlavnímu zadání realizace – maximalizovat nádherný výhled na moře a město do všech stran, z každičkého místa v tomto úžasném bytě.

Znamenalo to eliminovat veškeré zbytečné příčky a stěny a získat širší prostor, což se povedlo i díky kombinaci se zrcadly – ta násobí nejen obytné dispozice, ale i množství světla pronikající do jejich nitra.

Obrovskou výzvou pro designéry studia Molins Interiers – manželskou a tvůrčí dvojici Tony a Joan – bylo spojení obou podlaží mezonetu. Výsledné točité schodiště nejen zabírá minimum obytného prostoru, ale je zároveň vysoce funkční a estetické.

Zásluhou precizního návrhu i jeho dokonalého zpracování nepostrádá lehkost a vzdušnost, již mu dodává štíhlá silueta a skleněné zábradlí.

Barevné ladění vychází ze vzorce odpovídajícího středomořskému stylu a kromě různých odstínů bílé na nábytku a stěnách je jeho součástí rovněž modř některých textilií.

Výběrem vybavení respektovala firma přání klientů, ale vycházela rovněž ze svých dlouholetých zkušeností.

Celý proces začíná vypracováním komplexní koncepce a její integrace do daného prostorového rámce – nábytek, osvětlení, textury a barvy se přizpůsobují předem nastavenému cíli, to vše s přísností a profesionalitou jako základními premisami veškeré práce autorů návrhu.

Jejich tvůrčí filozofie je založena především na otevřenosti a přizpůsobivosti, zároveň jsou si vědomi všech detailů okolního životního prostředí.

Studio Molins Interiers vyznává nadčasový styl, neuvěřitelnou pozornost a zvláštní důraz věnuje materiálům a jejich textuře.

„Dobrý interiérový design by měl odrážet nejen osobnost svých uživatelů, ale také reflektovat dobu, pro niž byl vytvořen,“ říkají shodně.

Hlavní obytný prostor mezonetu, zaujímající zhruba sedmdesát čtverečních metrů, je tvořený vstupní halou, jídelnou a do stropu otevřeným obývacím pokojem s dvojitou výškou.

Ten lze prostřednictvím velkorysých skleněných posuvných stěn otevřít na sice poměrně úzkou, ale přesto prostornou rohovou terasu obloženou palubkami, se zapuštěným swimm spa, venkovním posezením a stolováním.

Samostatná kuchyně je vybavená špičkovými spotřebiči – kromě myčky nádobí značky Smeg je to například také chladnička Teka, chybět samozřejmě nesmí speciálně na zakázku vyrobená vinotéka.

V první úrovni bytu se našlo místo také pro dvoulůžkový hostinský pokoj, jehož jednoduchý interiér je laděn do modro-bílé barevné kombinace. Celá horní část mezonetu patří zázemí majitelů.

Kromě ložnice, jež tvoří jeden celek s integrovanou, velkoryse koncipovanou a vybavenou koupelnou, zahrnuje rovněž domácí kancelář. 

Důležitou součástí komfortu vnitřních prostor jsou prosklené fasády s posuvnými stínicími prvky. Zvenku se starají o proměnlivý vzhled domu a

umožňují široké výhledy do okolí, v interiéru pak regulují přísun světla a slunečních paprsků, a tím ovlivňují tepelný standard a spotřebu energií. Právě environmentální hledisko je důležitým parametrem práce Studia Molins.

Jeho tým se snaží minimalizovat ekologickou stopu, používá materiály z recyklovaných surovin a s pomocí LED osvětlení a účinných spotřebičů snižuje spotřebu energie.

Text: Alena Müllerová, Foto: Jordi Miralles pro Photofoyer