Modern Palazzo s italskými doteky
Multifunkčnímu prostoru v přízemí, spojujícímu obývák s jídelnou, dominuje bílá knihovna, zaujímající celou jednu stěnu. V jejím středu našel místo plynový krb s monumentální obezdívkou s povrchem z matné hlazené stěrky. Na místnost navazuje venkovní terasa.
Na lomené schodiště v hale, které vede do intimní zóny v prvním patře, jsou návrhářky obzvlášť pyšné. Jejich mimořádná konstrukce se skládá ze dvou modulů, z nichž jeden, umístěný proti oknu, vzbuzuje i díky zábradlí z transparentního skla iluzi, jako by se vznášel ve vzduchu.
Multifunkčnímu prostoru v přízemí, spojujícímu obývák s jídelnou, dominuje bílá knihovna, zaujímající celou jednu stěnu. V jejím středu našel místo plynový krb s monumentální obezdívkou s povrchem z matné hlazené stěrky. Na místnost navazuje venkovní terasa.
Vybavení čtvercové vstupní haly odkazuje na klasický nadčasový styl. Ve světlém prostoru s vysokými stropy pěkně vyniká jednoduchý nábytek a členěná prosklená stěna s dveřmi oddělujícími zádveří hlavního vchodu do domu.
Schodiště je od otevřených podkrovních prostor, do nichž vede, odděleno prosklenou stěnou. Stylové členění plochy s pomocí dřevěných latí jí přidává na zajímavosti.
Hale, z níž se vysokými dveřmi s masivními zárubněmi v renesančním stylu vstupuje do společenské zóny, dominuje nápaditě ztvárněný lustr. Klasická ramenová konstrukce se zdroji v podobě svíček je celá potažena pružnou bílou textilií, jíž se tajnosnubně propisují kontury svítidla.
Všudypřítomné doteky přírodního dřeva dávají interiéru ucelený charakter. Objevují se jak ve formě podlahové krytiny s výraznou kresbou, tak na nábytku.
Nepřehlédnutelný jídelní stůl je ukázkou nejnovějších trendů, jež inklinují k super tenkým horním deskám. Žádoucího pohledového efektu je dosaženo maximálním ztenčením materiálu po celém obvodu, zatímco směrem ke středu je deska masivnější.
Elegance a stylovost interiéru vychází z pečlivého výběru materiálů, jejich barevnosti a detailů zpracování. Ve všech prostorách jsou patrné lehkost a vzdušnost, dosažené tenkými geometrickými liniemi nábytku i dekorací.
Nad jídelním stolem se vznáší ryze moderní stylový lustr, jenž z barevného hlediska nalézá odraz v krbovém tělese s povrchovou úpravou pomocí hlazené stěrky. Tyto technicistní prvky vyvažuje vysoký podíl dřevodekoru.
Vysněnému soukromí Magdy v podkroví vily dominuje věhlasné křeslo Barcelona, navržené v roce 1929 Ludwigem Mies van der Rohe. Na světové výstavě v hlavním španělském městě na něm při jejím slavnostním zahájení seděli členové královské rodiny.
Špičkově vybavená kuchyně má ostrůvkové dispozice. Centrální prvek slouží nejen jako pracovní plocha a varná zóna, ale rovněž k příležitostnému stolování. Pístové barové stoličky Lem od autorského týmu Shin a Tomoko Azumi získaly v roce 2000 mezinárodní cenu za design.
Vrchní deska ostrůvku je – stejně jako mohutná „noha“ prodloužené barové části – z masivního kusu přírodního kamene. Téměř industriální styl kuchyňského vybavení citlivě vyvažuje podlahová krytina z přírodního dřeva.
Velkorysá spíž, přístupná posuvnými prosklenými dveřmi, je zároveň jakousi přípravnou, kde mají své místo některé kuchyňské spotřebiče. Kromě objemné dvoudvéřové chladničky s integrovanou vinotékou je to například také kávovar.
Ložnice v jemných krémových barvách nabízí i vstup na navazující balkon s výhledem do zahrady.
Koupelna v horním podlaží, která je situována vedle chlapeckého dětského pokoje, je laděna do svěží modro-bílé kombinace.
Magdino intimní království je vybaveno vestavěnými skříněmi po celé délce jedné ze stěn. Dekorativní „paraván“ za prošívaným polstrovaným čelem dvojlůžka odděluje oblékárnu a kosmetický koutek.
Koupelna v přízemí slouží i pro návštěvy. Jedním z tvarově zajímavých prvků v ní je umyvadlo samostatně stojící na mohutné noze. Model je navíc vybaven nápaditou odkládací plochou.
Pro sebe majitelka domu zvolila koupelnový komfort v podobě solitérní vany se stojánkovou baterií, sprchového koutu s graficky zajímavě ztvárněnou skleněnou stěnou a dvěma umyvadly na mramorové desce. Ze stejného, tmavě žíhaného materiálu jsou také obklady stěn a podlahy.
Pro sebe majitelka domu zvolila koupelnový komfort v podobě solitérní vany se stojánkovou baterií, sprchového koutu s graficky zajímavě ztvárněnou skleněnou stěnou a dvěma umyvadly na mramorové desce. Ze stejného, tmavě žíhaného materiálu jsou také obklady stěn a podlahy.

Prostor pro bydlení, práci, relaxaci, přijímání návštěv… Interiér soudobého paláce s velkými otevřenými prostory vyzařuje harmonickou a elegantní atmosféru.

Dvoupodlažní vila ve varšavské rezidenční čtvrti Wilanow skrývá za svou klasickou fasádou překvapivě dynamický interiér, vybavený luxusním nadčasovým nábytkem s trendovými prvky moderního designu.

Přesně v duchu hesla „prostor je pro nás inspirací“ se autorskému duu Dorota Kuc a Karina Snuszka ze studia Mood Works podařilo s pomocí těch nejkvalitnějších materiálů převážně v přírodních barvách vytvořit jednotné, teplem dýchající, stylové bydlení.

Realizaci předcházely dlouhé diskuze a rozhovory s Magdou, majitelkou domu.

Při vzájemných setkáních se mluvilo o jejích zájmech, zvycích, vášních, představách i koníčcích, na základě kterých pak autorky projektu mohly přijít s finálním nápadem na ztvárnění jejího nového domova a splnit jí sen o dokonalém úkrytu před okolním světem.

Předtím totiž žila v bytě, který jí neposkytoval příliš mnoho intimity, a tak bylo právě komfortní soukromí jejím hlavním požadavkem.

Neobešlo se to však bez nutnosti poněkud změnit původní dispozice domu, tak, aby v horních partiích vily vzniklo obrovské otevřené zázemí určené pouze pro pohodlný odpočinek majitelky a její rodiny. Přízemí pak funguje jako multifunkční společenská zóna s kulinářským servisem.

Na rozloze 670 čtverečních metrů se snoubí organické tvary a textury s jedinečnými kusy nábytku a dekoracemi ve výslednou kreativní fúzi stylů,

jež umožnila zachytit atmosféru italských paláců. Velkorysé je hned přivítání vstupní halou, která návštěvníka vede přímo k sociálnímu jádru domu. Tvoří ho otevřený obývací pokoj spojený s jídelním koutem, jenž pokračuje venkovní terasou.

Vytříbenému interiéru udává tón bílá knihovna zaujímající celou jednu stěnu od podlahy až ke stropu, do níž je integrováno monumentální krbové těleso s obestavbou s povrchem upraveným moderní hlazenou stěrkou.

Vnitřní prostor celého domu, tedy i společenské zóny, sjednocují prvky z přírodního dřeva, komplexní schéma interiéru dotváří umělecká grafika spolu s dalšími dekoracemi a artefakty. Perfektně ladící vybavení přitom nebylo zase tak snadné vybrat.

Magda se totiž nechtěla masivně obklopovat skutečně slavnými designovými kousky, protože dává přednost spíše zajímavým, ne tolik známým dílům.

Pro znalce však není problém identifikovat v soukromé zóně investorky alespoň ikonické křeslo Barcelona, které v roce 1929 navrhli Ludwig Mies van der Rohe a Lilly Reichová.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Rafał Lipski