Vzpomínka na slavného filmového producenta
Čalouněná lavice ve tvaru podkovy je umístěna kolem efektního krbu. Jeho mohutný válcový tvar kontrastuje se zapuštěným obdélníkovým ohništěm se skleněným krytem.
Průčelí vily lemuje rozlehlý bazén. Členité molo nabízí několik odpočinkových ploch, z nichž jedna vytváří poloostrov spojený s druhým břehem efektním chodníkem, který budí dojem, že pluje po hladině.
Exteriér je nasvícený množstvím bodových světel, umístěných v podhledu konzolově přetažené střechy. Molo zdobí klasické lucerny, které jako kdyby někdo přinesl z městského bulváru.
Večerní osvětlení nechává vystoupit interiér do ztemnělého exteriéru. Bezrámové skleněné stěny neruší pohled dovnitř a nechávají splynout vnější a vnitřní prostředí v jeden celek.
Minimalistický vzhled vily, které dominují hladké bílé zdi a skleněné plochy, zdravě narušují drobné detaily. Lavice připomínají právě donesenou kanoi a klasické lucerny dávají chladnému exteriéru lidský rozměr.
Prosklený plášť zrcadlí bujnou vegetaci lemující chodník, zároveň umožňuje průhled napříč domem do zahrady s bazénem. Příroda prostupuje interiérem a stává se jeho nedílnou součástí.
Z uliční zóny stíní rezidenci palmový háj tvořený vysokými a trpasličími palmami.
Bazén s přepadem dělá dojem nekonečnosti. Z pohledu z hlavní terasy jeho hladina splývá s modrým nebem. Na pozadí se rýsuje Los Angeles v ranním slunci.
Čalouněná lavice ve tvaru podkovy je umístěna kolem efektního krbu. Jeho mohutný válcový tvar kontrastuje se zapuštěným obdélníkovým ohništěm se skleněným krytem.
Velkorysá vstupní hala poskytuje výhledy na vodní hladinu a dále na hlavní město filmu. Sedací nábytek ve tvaru ohlazených balvanů v kovovém lesku a kanoe dávají prostoru sochařský rozměr.
Plocha bazénu zhruba odpovídá zastavěné ploše vily. V horkém subtropickém podnebí poskytuje exteriéru pocit svěžesti.
Lehátka Gloster, kombinující titan a mikrovlákno, jsou umístěna na kamenném „plovoucím“ molu. Polštáře jsou od Ralpha Laurena.
Minimalisticky řešený exteriér s převahou bílých zdí evokuje vzpomínky na majitelovu rodnou Itálii. Modrá hladina a nebe dotvářejí středomořský kolorit.
Prostřené tabuli dominuje majolikové nádobí od italské značky Vietri, stylově pojednané zelenou, šedou a růžovou, což jsou barvy Kalifornie. Další exkluzivní sada nádobí je podle návrhu Ralpha Laurena.
Ložnice je vybavena postelí s pohodlnými vysokými matracemi. Čalouněné čelo a spousta polštářů poskytuje maximální pohodlí. Jednoduchá barevná kombinace bílé s tmavě hnědou dodává prostoru patřičnou noblesu.
Domácí kino tvoří obrovská čalouněná sedací souprava ve tvaru písmene U s hlubokými sedáky. Jako designový artefakt vyniká lehátko ve stylu Ludviga Miese van der Rohe. Od originálu ho odlišuje tvar podnože z nerezové oceli.
Nejen svět filmu, ale také úcta k zemi, kde se majitel uplatnil, prolíná celou vilou. Stěnu v salonu zdobí snímky původních obyvatel Kalifornie.
Skleněné stěny nepřerušované rámy umožňují dokonalé spojení vnitřku s vnějším prostředím. Barevnost venkovního nábytku a doplňků je sladěná se zařízením interiéru.
Zákoutí majitelovy ložnice tvoří sofa od značky Ralph Lauren. Dokonalé designové řešení, které propojuje jednotlivé prostory, podtrhuje podlaha z exotického dřeva wengé, ze kterého je také vyrobena většina nábytku.
Kuchyně je vyrobena v kombinaci exotického dřeva a novodobého materiálu corianu, který je vyroben z drcených minerálů a umělé pryskyřice.
Ložnice je propojena s šatnou a koupelnou. Umyvadlo na sloupku, zrcadlové výplně skříní a skleněné police nezatěžují prostor, který působí vzdušně a lehce.

Přestavbu neobyčejné vily ovlivnila profese světoznámého filmaře, ale také jeho vztah k rodné Itálii a Kalifornii, kde dovršil svoji kariéru.

Minimalisticky řešená rezidence svítí bílou fasádou ve svažitém terénu proslulé čtvrti Beverly Hills.

Rezidenci v hollywoodském stylu s výhledem na zátoku Santa Monica a na centrum Los Angeles navrhla jako přestavbu původního přízemního objektu známá italská architektka a designérka Gundi Widmannová.

Dům obklopený exotickou zahradou s osvěžujícím bazénem působí na příchozího jako rajské útočiště. Nejprve projde velkou bílou bránou a pokračuje po cestě dlážděné leštěnými cementovými deskami pod korunami sklánějících se palem.

Z levé strany ho ochlazují krůpěje vody stékající po zdi obložené modrou břidlicí. Hlavní vstup tvoří designové dveře s širokým rámem, osazené v bezrámové skleněné stěně.

Transparentní plášť dovoluje prohlédnout interiérem na druhou stranu domu, který obklopuje nekonečný bazén, zahrada plná kapradin a dalších stálezelených rostlin.

V otevřeném vzdušném prostoru haly ohraničeném skleněným pláštěm je umístěna lavice ve tvaru obrácené kanoe. Oblíbené pufy s metalickým povrchem, které mohou sloužit k sezení i jako kávové stolky, dávají vstupnímu prostoru emotivní náboj.

Z haly lze pozorovat nekonečný bazén, jehož hladina přelévající se přes okraj splývá s modrým obzorem. Dispozice společenské části vily je otevřená, jednotlivé zóny od sebe oddělují příčky zasahující zhruba do poloviny místnosti.

Vzniklý koridor při prosklené vnější stěně spojuje jídelnu, halu, obývací pokoj a domácí kino v jeden celek.

Obývacímu prostoru dominuje mramorová stěna, jejíž součástí je krb dekorovaný starobylými čínskými plastikami. Naproti umístěné mimořádně velké sofa s bílým čalouněním a pohodlná křesla z exotického dřeva wengé lákají k odpočinku. Stolek na kávu a malé odkládací plochy dotvářejí přátelskou atmosféru.

Jídelna ponořená do zelené barvy je vybavena stolem ve tvaru elipsy, který doplňují židle od světoznámé značky Hermēs. Z jídelny se přechází do kuchyně řešené v tmavém wengé, kombinovaném s corianem, který je uplatněn na pracovní desce a ve formě obkladů zdí.

Hnědobílá barevná kombinace prostupuje celým domem, společenskou i soukromou zónou. Decentní designové řešení rozehrávají předměty spojené se světem filmu.

Snídaňový bar, který odděluje kuchyni od obytného prostoru, je doplněný originálními barovkami, inspirovanými režisérskými židlemi. Pouze jména na zadní straně kožených opěradel chybí.

Na obývací místnost navazuje malé domácí kino s velkoplošnou obrazovkou, místo jako stvořené pro sledování filmů, které se zanedlouho měly stát hollywoodskými bestsellery, jako například King Kong, Barbar Conan, Modrý samet nebo Hannibal.

Dlouhá chodba, která vede do soukromé zóny, má celou jednu stěnu vyzdobenou tapetou s vysokými palmami, což má připomínat známý Sunset Boulevard v Hollywoodu. Protější strana je pokryta sbírkou fotografií slavných herců.

Konec chodby je věnován snímkům, evokujícím „dolce vita na Capri“ v padesátých a šedesátých letech.

Majitelovi přátelé, Sofia Loren, Ingrid Bergman, Roberto Rossellini, Vittorio de Sica a syn Christian, jsou připomínkou časů, kdy se slavný filmař cítil nejšťastnější.

Text: Alena Kodlová, Foto: Photofoyer