Eklektická Elegance v Ospedaletti
Sedací nábytek z broušeného semiše byl vyroben přímo na míru obytnému prostoru podle návrhů designérů NG studia. Se svým typickým prošíváním do kosočtverců a tmavým prokreslením švů prozrazuje inspiraci stylem art deco.
Teplá barevná paleta je základem výsledné hřejivosti nejen obývacího pokoje tohoto atraktivního apartmánu s příjemnou domáckou atmosférou. Bílý strop ladí s béžovými stěnami a plochami dýhovanými exotickým dřevem.
Sedací nábytek z broušeného semiše byl vyroben přímo na míru obytnému prostoru podle návrhů designérů NG studia. Se svým typickým prošíváním do kosočtverců a tmavým prokreslením švů prozrazuje inspiraci stylem art deco.
Půvabný umělecký styl, který vychází mimo jiné z pozdní secese, se v posledních letech dostává znovu do středu zájmu řady uznávaných interiérových designérských studií.
Důležitou roli ve vyznění interiérů hraje rovněž citlivé rozmístění artefaktů z investorovy bohaté sbírky moderního umění. Díky nim získaly obytné prostory na svěžesti, jasném kontrastu a útulnosti.
Ladění interiérů tón v tónu přispívá k jejich pocitové hřejivosti a vzdušnosti stejně jako vysoká okna a prosklené dveře, spojující obývací pokoj s navazující kuchyní a jídelnou.
Kromě impozantního křišťálového lustru přispívá ke světelné pohodě interiéru také podsvětlení stropu, zdůrazňující jeho římsy a jemné štukování. Nepřehlédnutelným doplňkem jsou monumentální lampy s porcelánovými podstavci a bohatým zdobením.
Jídelnu s jednoduchým stolem a polstrovanými židlemi, vyrobenými na zakázku podle návrhů designérů NG Studia, zdobí nejen zlatavé závěsy, ale především dekorativní leštěný mramor na podlaze.
Nika v ložnici posloužila jak k umístění komody, tak televize. Hlavním dekorativním prvkem jsou v tomto případě plochy upravené dýhou z exotického dřeva, jež pokrývá jak stěny výklenku, tak čela zásuvek.
Kuchyňský ostrůvek obložený po obvodu světlými žulovými deskami je kompaktním řešením pro veškeré potřebné zóny: varnou, mycí i přípravnou. Díky přehledně řešeným zásuvkám a skříňkám s dýhovanými čely poskytuje i dostatek úložného prostoru.
Kuchyňský ostrůvek obložený po obvodu světlými žulovými deskami je kompaktním řešením pro veškeré potřebné zóny: varnou, mycí i přípravnou. Díky přehledně řešeným zásuvkám a skříňkám s dýhovanými čely poskytuje i dostatek úložného prostoru.
Kuchyně spojená s jídelnou sice nedisponuje příliš velkorysými dispozicemi, ale přesto působí vzdušně a komfortně. Přispívají k tomu vysoké stropy a její otevřený půdorys stejně jako prosklené posuvné dveře.
Ložnice s přímo navazující koupelnou je díky rozměrům a vybavení skutečně komfortním místem k odpočinku. Barevné ladění vychází z jednotného stylu celého bytu, včetně dřevěné podlahoviny.
Osvětlení ložnice je úkolem jak pro lustr a elegantní, bohatě zdobené stolní lampy, tak také pro LED pásek integrovaný po obvodu niky, v níž je ukotveno komfortní kontinentální lůžko.
Důraz na každý detail je to, čím lákají interiéry vytvořené týmem NG Studia. V ložnici se – stejně jako v ostatních místnostech – na výsledném vyznění podílejí i umělecké kousky ze sbírky majitele bytu.
V rohu pánské ložnice zbylo dost místa i na pracovní stůl se židlí. Jeho plochu zdobí zarážka na knihy se symbolickými hady a starožitná lampa s figurálním podstavcem.
Královský komfort evokuje ložnice s lůžkem, doplněným po stranách jednoduchým a dvojitým nočním stolkem, na nichž stojí úžasné lampy. K atmosféře luxusu přispívají hedvábné závěsy se zlatě saténovým leskem.
Pro koupelnu je charakteristický obklad podlahy a stěn přírodním kamenem, v tomto případě se světlým základem a tmavým melírováním. Zvolený materiál dobře ladí s dekorativní dýhou z exotického dřeva s výraznou kresbou.
Rovněž v koupelně se našlo místo pro prezentaci artefaktů z umělecké sbírky majitele bytu. V osvětlené nábytkové nice soška chameleona skutečně vynikne.
Jednoduché linie, designovou čistotu a nejmodernější technologie představuje sprchový kout s masážním panelem z nerezové oceli, se stěnami a posuvnými dveřmi z bezrámových skel.
Nepřehlédnutelným designovým objektem v koupelně je zajímavé otopné těleso, tvořené umně propletenými prvky geometrických tvarů.
Také v ložnici paní domu byla k umístění komody a televize vybrána nika mezi skříněmi, jejichž čelní dvířka pokrývá exotická dýha, umně sestavená do geometricky uspořádaných obrazců.
Efektním doplňkem interiéru dámské ložnice jsou nejen zlatavé závěsy s dekorativními vzory, ale rovněž stejně laděné textilní tapety na stěnách nejen v záhlaví postele s leskem zámeckých motivů.

Komfortní reprezentativní interiér kombinuje přírodní tóny v okouzlující barevné paletě od smetanově bílé až po tmavě hnědou. výsledkem je harmonická vyváženost a hřejivá útulnost obytných prostor.

Okázalý byt, navržený architektonickým NG studiem, se nachází v jedné z rezidencí malého přímořského města v italském regionu Liguriam na pobřeží Ligurského moře, pět kilometrů od vyhlášeného turistického letoviska San Remo.

Interiér situovaný v domě obklopeném svěží zelení soukromé zahrady poskytuje svým obyvatelům idylickou odpočinkovou atmosféru. Návrháři pro jeho

optimální vyznění zvolili bezchybnou směsici soudobých a historických či historizujících prvků tradice

Cote d’Azur na italské Riviéře. Po dohodě s investorem vsadili na eklekticismus, jehož výsledkem je

obytné prostředí doslova královského ducha s bohatými dekorativními prvky v každém pokoji. Zkrátka

dokonalý kontrast proti minimalistickému přístupu, který v současné době v oblasti bydlení, zdá se, převažuje. Styl umožňující kombinovat prvky pocházející z různého časového období a z odlišných kultur, přičemž použité tvary, barvy a materiály mohou být naprosto nesourodé, umožňuje vytvářet velmi harmonicky a efektně působící kompozice. Vznikl ke konci 19. století jako takzvaný formální eklekticismus, jenž se snaží vylepšit krásu forem i tvarů, a zároveň usiluje o reprezentativnost, dekorativnost a přepych.

V současné době v bytovém i užitkovém designu představuje styl, charakterizovaný kombinací moderních a starých prvků. Samozřejmě však nejde o to, že by interiér působil jako náhodně sestavený z toho, co bylo právě po ruce.

Jde o výsledek pečlivě promyšlené činnosti. A to je rozhodně rovněž případ luxusního apartmánu v Ospedaletti s báječným klasickým vyzněním, plným exkluzivního vybavení, s uklidňující hřejivou atmosférou domova.

Investor záměrně oslovil NG studio, jehož práce se zaměřuje na komplexní realizaci interiérů nejvyšší třídy od počátečního projektu, přes výběr materiálů, jejich dodávku a montáž až po finální vybavení obytných prostor nábytkem a doplňky.

Ostatně měl k dispozici dostatečnémnožství referencí v podobě okončených zakázek vysokého standardu, nejen například v Petrohradě a Moskvě, ale i ve Francii, Itálii, v Dubaji či v monackém Monte Carlu… K úspěchu ateliéru, který v roce 1995 založila v Petrohradě Natalia Gerasimova, přispívá i to, že se kromě architektury specializuje také na produktový design.

Ve spolupráci s několika italskými továrnami navrhuje nejen jednotlivé modely, ale i vlastní linii nábytku a doplňků, jimiž pak vybavuje realizované interiéry.

Úchvatný klasický apartmán v Ospedaletti těží z teplé palety zemitých barev, v níž mají důležitou roli rovněž bronzové a zlatavé odstíny, a to nejen v podobě různých uměleckých předmětů pocházejících z rozsáhlé soukromé sbírky investora, ale také například na závěsech, svítidlech a tapetách se zámeckým vzorem.

Zatímco podsvětlené stropy s elegantními římsami a štuky pokrývá čistě bílá barva, stěny jsou tónovány do měkké béžové, s níž skvěle ladí tmavé exotické dřevo s výraznou kresbou, použité nejen na nábytku a dveřích, ale také k částečnému obkladu stěn.

Všechny typy vestavěného a sedacího nábytku, stejně jako dveře a posuvné stěny, byly vytvořeny rozvojovým týmem studia speciálně pro tento byt.

Dekor umocňují kromě lakování do vysokého lesku rovněž vzory docílené kreativním kombinováním a skládáním dýhovaných ploch do výsledných vzorů.Měkké odstíny nubukové broušené kůže na sedačkách ve stylu art deco jsou v kontrastu s ostrou oslnivostí prosklených ploch a dvířek kombinovaných s teplými tóny bronzu.

Potřebný punc jemnosti dávají interiéru exkluzivní záclony,metrový textil, koberce a ložní prádlo z přírodních materiálů.

Nadčasová elegance obytných prostor je i výsledkem použití vysoce dekorativního mramoru na podlahách v kuchyni a koupelně a obohacují ji rovněž efektní stolní lampy a křišťálové lustry ve stylu Bacarrat.

Vysoká profesionální úroveň provázející práci NG Studia se proto právem dostala do centra pozornosti nejen našeho časopisu, ale i dalších prestižních magazínů o bydlení ve světě.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: NG Studio

Kontakty:

NG STUDIO (návrh

a realizace interiérů),

18038 Sanremo (IM),

Corso Inglesi 25,

www.ng-interiordesign.com