Jednoduchost ostrovní krajině sluší
Rozlehlý bazén, který je zasazen do centra venkovní terasy, je vybaven nejmodernější technologií. Staré vzrostlé stromy – pomerančovníky a olivovníky – byly na přání majitelů odborně ošetřeny a ponechány na svém místě jako zajímavé dominanty prostoru.
Rozlehlý bazén, který je zasazen do centra venkovní terasy, je vybaven nejmodernější technologií. Staré vzrostlé stromy – pomerančovníky a olivovníky – byly na přání majitelů odborně ošetřeny a ponechány na svém místě jako zajímavé dominanty prostoru.
Na zahradě byly znovu vysázeny hořké pomerančovníky. Malé sazenice během několika let vytvoří zelenou hradbu a poskytnou domu příjemný stín. Při úpravě zahrady byl do této části umístěn i plně automatizovaný zavlažovací systém.
Zahradní nádoby ve tvaru čtverce, osázené rozchodníky a dalšími teplomilnými rostlinami, které vyžadují minimální zálivku, jsou přenosné. Pokud se majitelé časem rozhodnou změnit vzhled zahrady, lze je snadno přemístit na jiné místo.
Dům je částečně zapuštěn do terénu. Díky tomu zde vzniklo několik podlaží, která při pohledu ze strany zjemňují strohost minimalistické stavby.
Velké panoramatické prosklené stěny, které lze jednoduše otevřít do stran, propouštějí do interiéru dostatek denního světla a zároveň umožňují ničím nerušený výhled. Sklo ve formě zábradlí bylo použito i pro bezpečnost lodžií.
Při pohledu z této strany je vidět zajímavě řešené schodiště. Přírodní kámen pochází z nedalekého lomu. Uvnitř domu spojují schody dvě úrovně hlavního obývacího prostoru a venku umožňují přístup do zahrady.
Členitý pozemek bylo třeba opticky pohledově zvýraznit. Oblíbeným a efektním prvkem jsou zahradní zídky a tarasy. Také na jejich stavbu a na vydláždění zahradních cest byl použit kámen z místních zdrojů.
Každý z pokojů je vybaven samostatným balkonem nebo terasou. Místo klasického zábradlí jsou použity desky průhledného tvrzeného skla, ve spodní části zakotvené do podlahy nerezovými úchyty.
Převis střechy vytváří přirozenou ochranu před ostrými slunečními paprsky a stejně tak před deštěm. Využití tohoto prostoru je tedy možné za každého počasí.
Přírodní svah na jižní straně je zpevněn z boční strany kamenným schodištěm. V průběhu let by měl celý zarůst zelení.
Terasa v patře s podlahou pokrytou drobnými valouny je zároveň střechou přízemní části domu. Při stavbě byla použita nejkvalitnější hydroizolace, která zajistí ochranu spodních místností před nežádoucím vlhkem.
Terasy umístěné na jižní stranu, vystavené přímému dopadu slunečních paprsků, vyžadují takovou zeleň, která nemá vysoké nároky na přísun vody. Kaktusy jsou optimálním a velmi efektním řešením. Prostředek terasy určený pro obývání je z velkoformátové dlažby.
Na ploše 800 m2 vznikla unikátní stavba maximálně využívající potenciál, který pozemek nabízí. Zajímavým prvkem je i nezvyklé geometrické řešení pochozích ploch na terasách.
Nevšední pohled ze zahrady do kuchyňské a jídelní části domu. Spotřebiče jsou důmyslně skryty za posuvnými panely a celý prostor je uzavřen barovým pultem. Terasa pod střešním převisem je vybavena pohodlným sedacím nábytkem.
Stavba upoutá dominantním prvkem v podobě panoramatických šikmých prosklených ploch, které chrání pokoje před přímým dopadem paprsků při západu slunce. V pokojích tak vzniká zajímavá hra barev a stínů.
Jedním z požadavků majitelů při návrhu domu byla i místnost pro domácí fitness. Za dveřmi na pravé straně je ukryta šatna se sprchou.
Terasa u bazénu je vybavena pohodlnými polohovacími lehátky se slunečníky. Speciální úprava outdorových tkanin umožňuje ponechat je venku za každého počasí.
Vodní plocha v blízkosti jedné z menších teras příjemně zvlhčuje vzduch. Velké nášlapné kamenné desky umožňují volný přechod, ale jsou i zdobným prvkem.
Na první pohled je zřejmé, že majitelé dávají přednost jednoduchosti. Ozdobou domu jsou často prostorová řešení a neobvyklé průhledy.
V přízemí umístěný hlavní obytný prostor je propojený s kuchyní, která ústí na krytou terasu. Do prvního patra umístilo architektonické studio ložnice, každou vybavenou samostatnou koupelnou a přilehlou šatnou. Přesah střechy tvoří v patře zároveň exteriérovou terasu vinoucí se po celé délce domu.
Ložnice volně propojená s koupelnou je pojata s respektem k přírodě. Obložení stěn je z exotického dřeva, které je maximálně odolné vůči vlhkosti.
Moderní koupelnu zařídili designéři v přírodních tónech. Vinylová podlaha má speciálně upravený povrch, který chrání vzor před poškozením a je odolný vůči působení vody.
Při zařizování luxusního jednoduchého interiéru zvolil designér kvalitní materiály. Přísné linie jsou nadčasové a potvrzují, že čisté a minimalisticky zařízené prostory mají své kouzlo. Modulová subtilní sedací souprava odděluje jídelní část. Jednotlivé komponenty látkou potažené sedačky lze jednoduše přestavovat a měnit tak velikost i vzhled prostoru.
Kuchyňská část je kombinací tmavého tónu s oslnivou bílou. Pro improvizované posezení slouží do prostoru umístěný barový pult, který z druhé strany přechází v přípravnou varnou zónu. Centrální ostrůvek je zhotoven ze světlého kamene Paloma Bianca.
Jídelní stůl osvětlují lustry ve tvaru kostek z bílého skla. Podobné závěsné osvětlení jednoduchých tvarů vytvořené z materiálů vysoké kvality, které přinášejí maximální funkční výsledek, navrhuje designér Arturo Alvarez. Jídelní židle jsou z dílny slavného Vernera Pantona.
Z hlavního obývacího pokoje se po několika kamenných schodech dostaneme do komornější části vymezené posezení u krbu. Místo klasického koberce podlahu zdobí předložka z přírodní kožešiny.

Exkluzivní vilu na západním pobřeží ostrova Ibiza zdobí nádherná krajina s fantastickým výhledem na ostrůvky S’Espartas, které poskytují úchvatné scenérie v rudé barvě zapadajícího slunce.

Moderní vila nedaleko ibizského San Antonia určitě zaujme netradičním architektonickým řešením samotné stavby a neméně zajímavé je velkorysé pojetí exteriéru. Dům se skládá ze tří základních částí.

Půdorys hlavní dvoupodlažní budovy má tvar dlouhého obdélníku, na který přímo navazuje další obytné křídlo připomínající dlouhý trojúhelník. Má rovněž dvě podlaží. Třetí budova je umístěna pod úroveň terénu a s hlavní budovou je průchozí ze suterénu. Najdeme zde dokonale vybavenou posilovnu a technické zázemí domu.

Vzhledem k tomu, že je i část hlavní budovy zapuštěna do terénu, vzniklo zde několik podlaží, která při pohledu ze strany zjemňují strohost minimalistického stylu.

V těchto místnostech je příjemný chládek, celoprosklené stěny poskytují dostatek denního světla a umožňují komfortní přístup do zahrady, na prostornou terasu a samozřejmě i k bazénu.

V přízemí najdeme hlavní obytný prostor propojený s kuchyní, která ústí na krytou terasu.

Jednotlivé zóny jsou často vymezeny úrovní svého umístění, z hlavního obývacího pokoje se po schodech obložených kamenem dostaneme do komornější části domu vyhrazené posezení u krbu.

Celá společenská část má příjemnou atmosféru, kterou vytváří dokonalé sladění barev v přírodních tónech a jednoduché, přesto komfortní vybavení designovým nábytkem.

Kuchyně je kombinací tmavého tónu s oslnivou bílou, která opět odkazuje na minimalistické pojetí domu. Kuchyňský ostrůvek plní zvnějšku funkci improvizovaného barového posezení, kde se rodina schází především u snídaně.

Zajímavé jsou geometrické tvary, které se v různých podobách objevují po celém domě. Například závěsné lampy ve tvaru kostek z bílého skla nad jídelním stolem a designovými ikonami mezi židlemi značky Panton.

Do prvního patra umístilo architektonické studio ložnice, samozřejmě každá disponuje vlastní koupelnou a rovněž šatnou. Opět jsou zde vidět jednoduché linie a materiálová střídmost při zařizování těchto soukromých zón.

Promyšlené je i rozčlenění jednotlivých ložnic, které napomáhá k vytvoření intimity i v takto poměrně velkých prostorách. Každý zařizovací prvek má své místo, nenajdeme zde žádné zbytečnosti.

Ložnice jsou volně propojené s koupelnami vybavenými v duchu moderních trendů. Dřevěné obložení stěn se objevuje ve stejném tónu i na koupelnových dveřích a naznačuje, že oba prostory k sobě nerozlučně patří. Kromě vany a dvou umyvadel se počítalo i se sprchovým koutem.

Jednotlivé místnosti jsou vybaveny podlahami značky Parador. V pokojích s terasami je použita podlaha vinylová, na povrchu opatřená tenkou nášlapnou vrstvou, která chrání vzor před poškozením a je odolná i proti vlhku.

Zvolený typ krytiny tak kombinuje výhody skutečné dřevěné podlahy s dlažbou. Podlahy stejné značky jsou použity v hlavním obytném prostoru v přízemí domu, zde ovšem kvalitní plovoucí laminátové.

Letité pomerančovníky a téměř čtyři století staré olivovníky byly pečlivě ošetřené a ponechané na svém místě. Tvoří tak zajímavou dominantu v nově upravené části zahrady, která má časem nenásilně splynout s okolím.

Rozlehlý bazén doplněný polohovatelným zahradním nábytkem není jedinou vodní plochou v rezidenci. Vodní plochou je opatřena i část u jedné z vedlejších teras. Je opatřena nášlapnými kameny, které spojují další část terasy a jsou bezesporu zdobným prvkem.

Navíc plní funkci jako další zvlhčovač vzduchu a dělá tak letní měsíce v této části Španělska příjemnějšími.

Strohá minimalistická stavba citlivým začleněním do stávající vzrostlé vegetace jednoho z nejoblíbenějších a turisticky nejvyhledávanějších letovisek španělského ostrova Ibiza je příkladem, jak v podobných případech spojit moderní design s charakteristickým rázem krajiny.

Text: Eva Karbulková, Foto: PHOTOFOYER