Kontrast domu a přírody
Komu by nestačil pohled z Great Room, může vystoupat na nejvyšší bod domu, jakousi vyhlídkovou věž se zábradlím ze skleněných desek.
Strohé uspořádání představuje něco jako jednoduchou účelovou a strmou krásu. To je dílo architekta Roberta Gurneyho ve virginském Rappahannock County.
Většina obkladů všech budov striktně ctí geometrické uspořádání, v tomto případě byl použit jako materiál mahagon.
I ve zdánlivě chladném prostředí, zvýrazněném moderními materiály, se najde prostor na dekorační vodní plochu doplněnou malým záhonkem.
Ačkoliv jde o tři zcela oddělené bloky, tvůrce pamatoval na bezproblémový přístup – všechny tři části domu jsou propojeny centrálním „mostem“.
Dominantou domu je velká čelní plocha prostory nazývané Great Room. Tato místnost umožňuje výhled na pohoří Blue Ridge Mountains, aniž by kdokoli musel opustit dům.
Právě okolí poskytuje onen nezbytný kontrast mezi přísně geometrickou stavbou. Na 21 akrech se rozkládá bohatá zahrada plná zeleně.
Komu by nestačil pohled z Great Room, může vystoupat na nejvyšší bod domu, jakousi vyhlídkovou věž se zábradlím ze skleněných desek.
I přilehlá garáž, stojící stranou celé stavby, je využita jako odpočinkový prostor s lehátky. Jako všude, i tady působí zábradlí spíš jen jako symbolická bariéra.
Centrální část s již zmíněným Great Room, tentokrát ze zadního pohledu. Jednoduchost a vzdušnost tu hraje hlavní roli.
Střídání dřeva a kovu je dobře patrné, masivní rámy jsou voleny i pro posuvné dveře – na celé stavbě se také rozhodně nešetřilo velkoplošnými skleněnými panely.
Část domu je obložena tmavými vláknocementovými bloky. Toto řešení je však oproti přírodním obkladům v jednoznačné menšině.
Vedle už zmíněných materiálů je často používán břidlicový obklad, zejména na přízemní části budov. Dojem z celého komplexu je pak mnohem masivnější.
Kuchyňský prostor je rovněž vyveden „ve dřevě“, ovšem v celistvé ploše. Židle jsou oproti tomu voleny v industriální podobě.
V domě najdeme energeticky úsporné spotřebiče, stěny a stropy mají maximální izolaci a na stavbě jsou nainstalovány sluneční senzory, aby byla na minimum snížena spotřeba fosilních paliv.
Great Room v celé kráse. Sluší se poznamenat, že dveře jsou řešeny rovněž formou velkoplošných posuvných panelů.
I kancelář může mít nádhernou polohu a výhled, i když v tomto případě je pracovna určená spíš ke kochání se přírodou.
Jestliže je téměř celý dům vyveden v tmavé mahagonové barvě, pak sociální zařízení je řešeno klasickým odstínem, snad jen s výjimkou skříněk. Rozhodně neobvykle působí obří okno i v tomto prostoru.
Mít i ložnici v duchu výkladní skříně se nemusí každému líbit, ale občas to je otázka zvyku. A třeba i těšení na jedinečný výhled hned po probuzení.

Jsou lidé, kterým se pravoúhlé stavby příčí. Takový Friedensreich Hundertwasser by asi nad domem, který vám chceme popsat, dostal záchvat vzteku. Není divu, vždyť tento člověk žádal zákaz rovné čáry.

Pokud zavítáte do Rappahannock County ve státě Virginie, budete určitě překvapeni. Nádherná zvlněná krajina, v níž se střídají různé varianty porostu, „hostí“ dům, který by někdo mohl nazvat „skladištěm krabic od bot“.

Dům se nachází na vysokém pahorku a jeho uspořádání má svou logiku. Lineární zasazení do vyvýšeného místa umožňuje neopakovatelný výhled do krajiny až na daleké pohoří Blue Ridge Mountains.

A zcela na okraj, jméno Rappahannock pochází z algonquianského slova lappihanne, což v překladu znamená „bystrá řeka, rychle stoupající voda“.

Co se tedy skrývá za přísně geometrickými tvary v ostrém kontrastu s okolní krajinou? Ona rozporuplnost mezi zvlněnou scenérií zdůrazňuje strohost objektu, vytvořeného ze dřeva, skla, kamene a cementových bloků.

Tříčlenný komplex má oddělené zóny pro vlastníky domu a jeho návštěvníky. Dominantou je jednoznačně prosklený Great Room (něco jako Velká místnost), mající neuvěřitelný vizuální potenciál. A není třeba zvlášť zdůrazňovat, že v domě najdete i tělocvičnu a domácí kino.

Architekt Robert Gurney přiznává, že začlenění tohoto domu do prostoru bylo skutečnou výzvou. Šel na to svérázným způsobem – několikrát na rozličná místa postavil lešení a zkoumal z něj výhled do krajiny.

Několik pokusů se vyplatilo a Gurney vybudoval rodinný víkendový dům na pozemku čítajícím 21 akrů. Cíl byl jasný:

vytvoření klidného odpočinkového místa pro majitele, kteří sem občas přijedou strávit klidný víkend, a především nádherné výhledy do okolní krajiny.

„Můžete být v bazénu a dívat se skrz celý dům na krásné horské panorama,“ dodává architekt, jehož dílo oceňují i návštěvníci. „Je to něco jako sochařské dílo,“ hodnotí příznivě především plánovanou „disciplínu“ celé stavby.

TEXT: Robert Pavelka, FOTO: Robert M. Gurney Architects