Zahrada světa poskládaná v mrakodrapu
DVĚ MOHUTNÉ RAMPY uvítají návštěvníky při vstupu do budovy. Každá z nich je spojena s mohutným, 10 metrů širokým kruhovým chodníkem, který pozvolna dopraví návštěvníka do dalších jedenácti přírodních stanovišť.
DVĚ MOHUTNÉ RAMPY uvítají návštěvníky při vstupu do budovy. Každá z nich je spojena s mohutným, 10 metrů širokým kruhovým chodníkem, který pozvolna dopraví návštěvníka do dalších jedenácti přírodních stanovišť.
TĚLO BUDOVY s výškou 630 metrů tvoří systém složitě poskládaných ramp a platforem, které na sebe vzájemně navazují a umožňují plynulý vstup do jednotlivých „podlaží“. Věž je zabalena do polotransparentní fasády v podobě mléčného skla s cílem navodit rozostřený obraz z vnější i vnitřní strany budovy.
NA SAMOTNÉM VRCHOLU věže se návštěvník dostane na ledovec. Atmosféra na všech přírodních stanovištích má navodit opravdové prostředí. Odvážlivci mají možnost vyzkoušet si pobyt na ledovci i přes noc.
STEPI, LOUKY I DŽUNGLE najdete v jednotlivých patrech, kde je možné relaxovat, tábořit, vydat se na túru či uspořádat zábavnou hru. Prostor k tomu má zajistit budova o půdorysu obdélníku s rozměry 100 x 300 metrů.
ŘEZ MRAKODRAPEM názorně ukazuje rozdělení jednotlivých podlaží. Přízemní část tvoří technické zázemí budovy. Celková podlahová plocha je 330 000 m2, z čehož 250 000 m2 tvoří přírodní plocha.

Světově nejprestižnější ocenění v soutěži eVolo Skyscraper za rok 2015 má svého vítěze. Stal se jím projekt ESSENCE od polských architektů ze studia Bomp.

Již od roku 2006, kdy proběhl historicky první ročník soutěže eVolo Skyscraper, která oceňuje nejlepší projekty z oblasti výškové architektury, prošlo rukama porotců z řad renomovaných architektů z celého světa na tisíce návrhů.

Letošní vítězný projekt, mrakodrap s názvem „Essence“ z dílny architektonického studia Bomp, úspěšně prošel sítem 480 přijatých projektů až na samotný vrchol.

Bomp je kolektivní iniciativou čtyř praktikujících polských architektů – Konrada Basana, Ewy Odyjasové, Agnieszky Morgaové a Jakuba Puda, kteří dle svých slov soutěž vnímají jako skvělé cvičiště pro své nápady.

Základní myšlenkou týmu architektů jsou vertikální zahrady poskládané do variabilních stanovišť v podobě mrakodrapu.

Jedná se vlastně o smělou teoretickou vizi městské zahrady, která se co nejlépe přizpůsobí rychle se měnícím podmínkám životního prostředí v souvislosti s panoramatem města.

Stavba je zasazena do centra husté městské zástavby a svým návštěvníkům má poskytnout širokou škálu inspirativních zážitků na jedenácti přírodních stanovištích.

Při vstupu do zahrady ohromí návštěvníka dvě mamutí rampy. Stačí si zvolit jednu z nich, aby začala dobrodružná cesta skrz rozmanité a v určitých částech poměrně náročné přírodní prostředí.

Od oceánu, který se rozprostírá nad přízemím budovy a je zakončen velkolepým akváriem, se vydáte do neprostupné džungle s dokonale autentickou atmosférou v podobě vlhka a mlhy.

Cesta pokračuje přes bažiny, stepi, pastviny až dorazíte k řece s obrovským vodopádem. Projít tajemnou jeskyní vás bude stát dostatek odvahy, ale za odměnu se ocitnete ve skalnatých horách, kde je vzduch opravdu řídký.

Pokud horské masivy přejdete bez újmy, dostanete se do nejvyšší části mrakodrapu, kam architekti aplikovali ledovec.

Celkem jedenáct scenérií tak nabídne návštěvníkům nádherné dobrodružství, nespočet tras, a to po dobu neomezeně dlouhou s možností strávit zde i více dnů, například pod stanem.

Dle slov architektů zde bude vítán každý, kdo je ochoten si odpočinout od každodenního života v dnešním uspěchaném světě. Otázkou zůstává, zda se tento projekt stane skutečností.

Text: Markéta Vobroučková, Foto: v2com, Bomp.eu