Novodobé panství s unikátním bazénem
Exkluzivní nemovitost má jako na dlani téměř celou jižní Kalifornii. Atraktivní panoramata lesů, měst i oceánu vstupují do interiérů bohatě prosklenými stěnami.
Do vnitřních prostor domu uvádějí extravagantní otočné dveře, vyrobené z masivního dřeva ve dvou barvách. Jejich rozměry jsou 3 x 3 metry a vstupuje se jimi přímo do velkolepého foyer obloženého mramorem.
Celkem 87 metrů dlouhý bazén se stal nepostradatelnou součástí architektury domu. Začíná už v otevřeném atriu, prochází interiérem domu a vede až do zahrady, kde končí na svažité hraně pozemku.
Takzvaný nekonečný bazén, který je naplněn téměř 11 hektolitry vody, si dokonale rozumí s obzorem. Západy slunce jsou v takové kombinaci neskutečně okouzlující.
Nejnižší ze tří pater domu slouží jako kryté garážové stání. Jelikož se do garáží vejde až 20 automobilů, je rezidence samozřejmě opatřena i adekvátním počtem vrat, v tomto případě jich byla potřeba celá pětice.
Stejně pečlivě jako interiéry domu byla do posledního detailu domyšlena i zahrada. Zdobí ji mimo jiné kaskádovitý vodopád, stékající mezi vzrostlými palmami.
Z vrcholku Paint Mountain uchvacují výhledy do všech světových stran. Na východě leží zalesněná rekreační reservace Elfin Forest i městečko Escondido, na západě pro změnu Tichý oceán.
Neobyčejnou rezidenci na kopci Paint Mountain si pro vlastní potřebu navrhl bohatý lékař, který byl zároveň i vynálezcem a investorem, už v roce 1995. Od té doby vystřídala několik majitelů. Naposledy byla prodána v roce 2015. Kupní cena se vyšplhala na 5,5 milionu dolarů.
Zdravý životní styl byl pro prvního vlastníka domu velmi důležitý. Proto v domě ani v jeho okolí nechybí dostatek pobídek pro sportovní vyžití. Mimo jiné je k dispozici fitness centrum nebo vlastní běžecká trasa.
Jídelní stůl si původní majitel domu nechal umístit na otočnou plošinu, díky níž si žádný z hostů nemůže stěžovat, že je ochuzen o ty nejlepší výhledy.
Profesionálně vybavená kuchyně byla speciálně uzpůsobena na přípravu pokrmů přímo před hosty. Tento způsob úpravy jídla, pocházející původně z Japonska, se nazývá Teppanyaki. Jeho základem je vaření na jedné velké tepelné ploše – teppanu.
V rezidenci se nenajde jediná místnost, která by neměla skvostný výhled. Dokonce i v herně umístěné v přízemí si jich každý může díky prosklené stěně užít dosyta.
Prostorné otevřené interiéry, plné světla a živých rostlin, mají zklidňující účinek – efekt, o který první majitel rezidence usiloval.
Vzdušnou vstupní halu zdobí podlaha z mramoru. Zvýšené stropy umocňují její monumentálnost a důstojnost. Do prvního nadzemního podlaží odtud vede větvené schodiště, které se o patro výš spojuje v galerii, vedoucí nad centrálním atriem s bazénem.
Společenská místnost může volně dýchat. Pomáhá jí k tomu rozsáhlý otevřený prostor, laděný do neutrálních krémových odstínů, a prosklené stěny, jimiž se interiér propojuje se zahradou.
Rezidence nabízí celkem osm ložnic a další dvě ložnice poskytuje samostatně stojící dům pro hosty. Manželská ložnice je největší, její plocha čítá štědrých 400 m². Hlavní ložnice má také privilegium vstupu na střešní terasu s kamenným krbem a vestavěnou vířivou vanou.
Druhý obývací kout imituje interiérový design prvního z nich. Také zde se prosadily krémové barvy, i tato místnost je vybavena klavírním křídlem a o slovo se znovu hlásí výhledy na jižní Kalifornii.
Vybavení kinosálu je na profesionální úrovni. Nechybí pohodlná polohovatelná sedadla, velké promítací plátno ani vlastní bar.
V pracovně se o hlavní slovo přihlásilo dřevo. Z kvalitního přírodního materiálu jsou vyrobeny pracovní stůl, integrovaný policový systém, obklady stěn i podlahová krytina.
O zábavu je v domě dobře postaráno. Společnost se může zabavit výhledy z obývacího pokoje, kulinářským zážitkem v otočné jídelně, filmovým promítáním v privátním kinosále nebo společenskými hrami v herní místnosti.

Soukromá pevnost, která je hrdě posazena na vrcholku Paint Mountain v kalifornském San Diegu, se pyšní jedním z údajně nejdelších rezidenčních bazénů světa. Ohromujících prvků ale ukrývá o poznání víc. Mezi nimi například dvě ohromná akvária se slanou vodou nebo rotující jídelnu.

Výjimečná nemovitost z poloviny devadesátých let se v říjnu 2015 vydražila v aukci za 5,5 milionu dolarů. Za jejím návrhem ovšem nestojí žádný věhlasný architekt.

Vizuální podoba i celkové uspořádání domu je totiž dílem vskutku renesančního člověka, který si troufl vykročit mimo svůj vlastní obor. Řeč je o prvním majiteli domu, povoláním lékaři, vynálezci a investorovi v jediné osobě.

Činorodý a zámožný autor architektonického návrhu rezidence byl vzhledem ke svým profesním ambicím vždy velmi vytíženým mužem.

Snad právě z toho důvodu toužil ve svém novodobém panství o to intenzivněji relaxovat, oddávat se pohodlí a bezstarostně čerpat novou energii.

O pohodu se nenechal připravit ani během konstrukčních prací.

Aby minimalizoval potenciální stavební nedostatky a zjednodušil budoucí údržbu, nechal rezidenci postavit z těch nejkvalitnějších materiálů, dovezených z celého světa, konkrétně třeba z Brazílie, Skandinávie, Jamaiky, Austrálie, Itálie či Německa.

A mezinárodní bylo i složení stavitelů, kteří se na budování rezidence podíleli.

Čilá výstavba na jinak poměrně osamělém vrcholku Paint Mountain nezůstala bez odezvy.

Konstrukce takových rozměrů a na výrazně exponovaném místě vyvolávala obrovský zájem vzdálených sousedů ze San Diega, kteří jezdívali celý stavební proces pravidelně monitorovat.

Nyní, o dvacet let později, rušnou fázi dávno odvál čas a špička hory zůstává majestátním a klidným útočištěm, kterému nechybí nadhled nad jižní Kalifornií.

Záměr stvořit domov pro požitkáře se realizoval na všech třech podlažích, která dohromady čítají téměř 2140 čtverečních metrů.

Na této ploše se nabízí k užívání celkem osm ložnic, jedenáct koupelen, profesionálně vybavená kuchyně, krytá garáž pro pohodlné parkování až dvaceti automobilů a celá série místností, vyhrazených pro různé formy relaxace a zábavy.

Rezidence i její okolí jsou vybaveny pro aktivní i pasivní formu odpočinku dle individuálních preferencí.

Nabízí se špičkově zařízený domácí kinosál, herna s kulečníkovým i šachovým stolem, vinný sklípek, fitness centrum, běžecká dráha, střešní terasa s vířivkou i krbem a možnost zpestření požitku z jídla o dechberoucí výhledy díky otočné plošině, na níž je umístěn jídelní stůl.

Do relaxačního založení stavby samozřejmě spadá již zmiňovaný neuvěřitelných 87 metrů dlouhý bazén, který je nenásilně zakomponovaný do architektury rezidence.

Svým objemem téměř kompletně vyplňuje prostorné vnitřní atrium koncipované do wellness stylu, které je přístupné výhradně prostřednictvím interiéru. V atriu je bazén členitý a doplněný o SPA prvky, integrované podvodní barové sezení a efektní podsvícení.

Z centrálního atria bez přerušení pokračuje pod obytnými prostory směrem do zahrady. Od ní je oddělen dvěma prosklenými stěnami, napojenými na automatické ovládání.

Dlouhý bazénový kanál od domu odbíhá až k strmému okraji pozemku, kde se stírají hranice s obzorem, a opticky se napojuje na kilometry vzdálený Tichý oceán, který má nový majitel domu nyní jako na dlani.

Text: Klára Beščecová, Foto: TopTenRealEstateDeals.com