Osobitý interiér s uměleckým laděním
V obýváku rozhodně přitahuje pozornost obraz, jehož autor Pasta Oner je vůdčím českým představitelem dědictví světového pop artu. Je považován za jednoho z nejsvébytnějších představitelů naší současné umělecké scény.
Společenské zóně vládne šeď betonové stěrky na stěnách a obklad z antracitové břidlice, jež jsou v příjemném kontrastu s bílou barvou otočných křesel Kubico, čalouněných kůží. Velmi zajímavým prvkem je designové akvárium, které na zakázku vyrobila firma Revolutionary Aquarium System.
Impozantní barový pult z nerezu v provedení studia DIZ skvěle ladí se stoličkami Golia. Čelní stěnu s obkladem z antracitové břidlice zdobí nerezové police a zářící hrany nik z křišťálového skla. I sem dopadá imprese, vytvořená barvami hýřícím mořským světem akvária.
Z jedné strany ostrůvku je barový pult, z druhé pracovní plocha s mycí zónou a nezbytnou pípou, která najde uplatnění zejména při společenských akcích. Hi-tech kuchyňské vybavení, vyráběné na míru firmou DIZ, sází na kombinaci skla s kovovými prvky.
Společenskou zónu protepluje podlaha s dřevěným dekorem. Zdrojem umělého osvětlení jsou stropní zapuštěná tělesa, k pohodě přispívá i designová stojací lampa Nemo Ara od Artemide.
Další z komfortních oáz, kde mohou probíhat přátelské i obchodní schůzky, dominuje pohovka Duny z bílé kůže. Dobře s ní barevně ladí stolek Kos a pouf Ios z černého a bílého polyetylenu. Atypická televizní stěna je opět z dílny firmy DIZ.
Ryze soukromé zázemí rodiny je situováno do nejvyšší obytné úrovně. Kromě kožené sedací soupravy Omega a atypické stěny s televizí od DIZ stojí rozhodně za pozornost výtvarná díla Rudolfa Burdy a Ivana Zorinčáka.
Zajímavě koncipovaná atypická stěna vznikla, jako ostatně řada dalších prvků v interiéru, podle návrhu architektky Kateřiny Vávrové. Na míru ji jako originál ručně vyrobila firma DIZ.
Ve vstupní hale jsou kožené sedáky a poufy Onda, zaujme i věšák a stojan na deštníky Arca, kombinující chrom a rohovinu.
V obýváku rozhodně přitahuje pozornost obraz, jehož autor Pasta Oner je vůdčím českým představitelem dědictví světového pop artu. Je považován za jednoho z nejsvébytnějších představitelů naší současné umělecké scény.
Jídelna v soukromé zóně vily je vybavena stolem Monolite se skleněnou podnoží a dřevěnou horní deskou, jež ladí s nohami křesílek UP 907, které ho obklopují. Prostor sjednocuje dekor podlahové krytiny.
Dodavatelem bílé kuchyně je studio DIZ, černá barová křesílka jsou opět z kolekce UP 907. Z průhledu prosklenou stěnou těží dvě výrazná výtvarná díla: osvětlovací těleso nad jídelním stolem a 180 cm vysoká plastika z masivního skla a kovu vznikly speciálně pro tento prostor.
Vliv abstrakce první poloviny 20. století s nadsázkou připomíná i grafika skleněného obkladu kuchyňské linky s výrazným motivem kompozice holandského malíře Pieta Mondriana.
Panorama Prahy jako věčné téma výhledů z interiérů úžasné neofunkcionalistické vily v pražském Braníku je velkou konkurencí jakémukoliv uměleckému dílu.
Pán domu, velice vytížený podnikatel, se ani ve své ložnici neobejde bez pracovny. Její vybavení vyrobili podle návrhu interiérové architektky Kateřiny Vávrové na zakázku v Truhlářství Kadlec a těží z kombinace bílého stříkaného povrchu ve vysokém lesku a dřevěné dýhy. Kancelářská židle Meda je z nabídky Vitry.
Pán domu, velice vytížený podnikatel, se ani ve své ložnici neobejde bez pracovny. Její vybavení vyrobili podle návrhu interiérové architektky Kateřiny Vávrové na zakázku v Truhlářství Kadlec a těží z kombinace bílého stříkaného povrchu ve vysokém lesku a dřevěné dýhy. Kancelářská židle Meda je z nabídky Vitry.
Z pokoje pro personál lze díky posuvným proskleným stěnám vycházet do zahrady. Navzdory zdrženlivé šedo-béžové barevnosti vestavěného mobiliáře dokázaly obrazová tapeta s motivem křídla White Angel od Walland Deco a černá kovová postel z Ikea vytvořit pro svou obyvatelku romantickou atmosféru.
Ztvárnění pokoje pro hosty proběhlo opět podle návrhu Kateřiny Vávrové, jemuž dali reálnou podobu v Truhlářství Kadlec. O dostatečnou intimitu je postaráno díky systému závěsů a záclon od Innexu. Osvětlení nočních stolků i pracovního koutu je úkolem pro lampy Lucerna.
Ztvárnění pokoje pro hosty proběhlo opět podle návrhu Kateřiny Vávrové, jemuž dali reálnou podobu v Truhlářství Kadlec. O dostatečnou intimitu je postaráno díky systému závěsů a záclon od Innexu. Osvětlení nočních stolků i pracovního koutu je úkolem pro lampy Lucerna.

Originální a výrazný prostor v rekonstruované neofunkcionalistické vile, zasazené do svahu v pražském Braníku, odpovídá architektuře stavby a zároveň poskytuje i vysoký obytný komfort.

Architektonická koncepce vily od kanceláře Studio AM je založena na úžasném panoramatu Vyšehradu a Hradčan, viditelném ze všech tří nadzemních podlaží domu.

A právě výhledy jsou oceňovaným bonusem i v rámci stylově koncipovaného vnitřního prostoru, který si ladně pohrává s kontrastem minimalismu, přírodních materiálů, barev a vtipných detailů.

Podle přání investora je rezidence nejen vytříbeným a pohodlným domovem pro rodinu, ale disponuje rovněž dostatečnou kapacitou pro formální i neformální společenské akce a ubytování hostů.

Dalším důležitým požadavkem majitele domu bylo zakomponovat do návrhu nejen výtvarná díla, zejména skleněné plastiky, pocházející z jeho dosavadní kolekce výtvarného umění a artesanií z cest, ale zároveň připravit prostor pro umístění dalších přírůstků do sbírky.

Některé artefakty byly navíc cíleně vytvořeny či objeveny konkrétně pro tento interiér.

Úkolu proměnit obytnou plochu 335 čtverečních metrů ve vkusný, účelný, pohodlný a zároveň charismatický domov pro náročného klienta se ujala architektka Kateřina Vávrová, a to v úzké spolupráci s Annou Peckovou z firmy Luxury Living, konkrétně s jejím Studiem Nika, jež bylo dodavatelem volně stojícího nábytku, osvětlovacích těles a doplňků.

Na výsledné podobě interiérů se samozřejmě podílely i další firmy, například DIZ nebo Truhlářství Kadlec.

Výhodou bylo, že koncepce interiéru začala vznikat už při dokončování stavebních prací, což pro autorku představovalo příjemný „náskok“, potřebný pro pečlivou přípravu a komunikaci s dodavateli zařízení.

První (a zároveň vstupní) nadzemní podlaží, jež je částečně zapuštěné do terénu, nabízí hned několik zón vhodných jak pro obchodní, tak společenské aktivity.

Šedo-bílý prostor s krbem, barem, přilehlou prosklenou vinotékou a velikým akváriem nabízí různorodé typy posezení, ať už na barových stoličkách, v mohutných křeslech či v komfortním sofa. Druhá obytná úroveň slouží jako intimní zázemí.

Z vysoké komfortní postele v ložnici majitele, jež je zčásti vykonzolovaná nad okolní terén, je k dispozici nejdokonalejší výhled na pražské panorama, rámované zelení vilové čtvrti.

Barevnost interiéru, jehož součástí je také malá kompaktní pracovna, je v duchu filozofie zvolené pro celý dům velmi střídmá: kombinuje dubovou dýhu v barvě podlahy s bíle stříkanými plochami, obojí v lesku.

Atmosféru změkčují drapérie záclon a závěsů, clonících prosklené plochy. Podobný koncept byl použit i pro ostatní ložnice, jež jsou pojaty jako kontrast čokoládově hnědé podlahy a dýhy s lakem barvy bílé kávy. Jejich osobitost dotvářejí doplňky a výtvarné umění.

Poslední podlaží, řešené otevřenou dispozicí, je věnováno ryze soukromému zázemí investora. I tady – díky plně prosklené čelní stěně – vystupuje v hlavní roli okouzlující výhled na Prahu.

Lze ho vnímat jak z prostoru kuchyně bílých kompaktních tvarů, tak z komfortní sedací soupravy v odpočinkové části interiéru.

Kompozice hranolů a desek, letmo uchycených na panelu nábytkové a televizní stěny, nejzřetelněji přiznává inspiraci geometrickou abstrakcí Rietveldových děl a estetikou Bauhausu, která je však společná pro všechny interiéry.

Zásadní vliv na pohodu veškerých obytných zón v domě má stínění obřích oken se skrytým nadpražím.

Prosklené plochy jsou sice situovány na sever, ale k dosažení soukromí a odclonění světel velkoměsta byly záclony, popřípadě zatemňovací závěsy, nutné, a to zejména v ložnicích.

Přes technickou náročnost řešení se podařilo instalovat systém s vodicími profily, zapuštěnými do podhledu. K osobitosti a jedinečnosti interiéru vily citelně přispěl také pečlivý výběr doplňkových prvků, sedacího nábytku a volně stojících lamp.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Studio Nika

Kontakty:

Ing. AKAD. ARCH Kateřina Vávrová (návrh interiéru), Na Petynce 173/88, Praha 6

LUXURY LIVING BY STUDIO NIKA (nábytek a vybavení interiérů), Umělecká 1003/1, Praha 7, wwww.studionika.cz