Umělecké útočiště v Carmelu
Příjemnou venkovní pohodu podtrhuje citlivě zvolené osvětlení. Vnitřní prostory areálu i exteriéry jsou rozvrženy tak, aby vyvolávaly dojem luxusního hotelového komplexu.
Autor, který stojí za architektonickým návrhem domu na vrcholu zalesněného kopce Gentry Hill, má rád výzvy, přírodní materiály i citlivé včlenění staveb do jejich okolí. Kombinace, která v tomto projektu přišla vhod.
Komplex několika samostatných bloků, které tvoří jediný dům, získal španělské jméno Tres Paraguas. Název můžeme do češtiny přeložit jako Tři deštníky. Jedná se odkaz na tři přístřešky, pod nimiž se ukrývá všech pět samostatně stojících staveb, z nichž se celý areál skládá.
Celkem pět budov architekt rozmístil do půlkruhu kolem rozlehlé terasy s bazénem. Každá z nich je orientovaná trochu jiným směrem. Většina výhledů směřuje na sever k zálivu Monterey Bay.
Výhled na Monterey Bay z pohledu, který nabízí přední terasa. Posezení zajišťuje masivní venkovní nábytek, vyrobený z pískovaného sekvojového dřeva.
Přístup na společnou bazénovou terasu mají všechny budovy. Z levé strany to je domek pro hosty, bar spojený s hernou, hlavní budova s kuchyní a jídelnou, kterou propojuje prosklená galerie se čtvrtým obytným blokem vyhrazeným společenskému prostoru a ložnicím, a následuje samostatné SPA.
Příjemnou venkovní pohodu podtrhuje citlivě zvolené osvětlení. Vnitřní prostory areálu i exteriéry jsou rozvrženy tak, aby vyvolávaly dojem luxusního hotelového komplexu.
Většina venkovního nábytku, ale i významná část vybavení interiéru je vyrobena ze dřeva. Dřevěné a motorovou pilou zpracované kusy dřeva slouží i jako lenošky a křesílka u bazénu.
Svažitý pozemek nad městečkem Carmel se chlubí rozlohou pěti akrů. O stavbu na jeho vrcholu se postaral architekt Ron Mann.
Na pozemek vede příjezdová cesta, která kříží mohutnou ocelovou bránu, prohnutou do tvaru stuhy, a klikatí se dál vzhůru až k parkovacímu stání před domem. Odtud je nutné ještě vystoupat po několika kamenných schodech až k proskleným vstupním dveřím.
Prosklená galerie funguje jako spojnice mezi dvěma budovami areálu a zastává také úlohu zimní zahrady či zasklené verandy. Obyvatelům domu poskytuje fenomenální výhledy.
Přechod mezi interiérem a venkovní terasou střeží dvě terakotové sochy. Znázorňují heroickou dvojici No Manos a Tortuga. Autorem je mexický umělec Brewster Brockman.
Hlavní výhledy z domu směřují sice na sever, ale ani jižní strana není o přírodní scenérie ochuzena. Poblíž Gentry Hill, kde v roce 2012 stavba Tres Paraguas vyrostla, se totiž rozkládají nádherné lesy Jack’s Peaks Park.
Centrum hlavního pokoje připadlo obrovskému jídelnímu stolu. Jeho téměř pětimetrová sekvojová deska stojí na třech umělecky pojatých nohách z oceli.
V kuchyni, odkud je okny vidět na nedaleký záliv, se také prosadily přírodní materiály. Zvlášť neotřele působí dřevěná podlaha s růžovým nádechem, jejíž prkna jsou vyrobena z douglasky tisolisté.
Manželská ložnice má nádech exotiky a její vybavení je téměř mezinárodní. Postel je sice vyrobena z kvalitního místního dřeva, ale například měkoučké přehozy i ložní prádlo mají původ v Belgii. Neobvyklá dekorace za čelem postele byla pro změnu dovezena z Havaje.
Budova číslo tři by se dala označit za obývací pokoj. S hlavní budovou, kde se nachází kuchyně s jídelnou, ji pojí prosklená galerie. Originální prvek interiéru opět představuje podlaha. Tentokrát je betonová a dekorovaná bílými diagonálami.
Podobně jako samotná rezidence je i kuchyňská linka rozčleněna na několik oddělených ostrůvků. Příprava jídel probíhá buď přímo zde nebo na terase, kde je k dispozici ještě venkovní kuchyně, kterou zastřešují dva obrovské ocelové slunečníky.
Řadu dekorací v domě inspiroval tradiční folklór. Například bílé sošky umístěné na dvoumetrových podstavcích nesou název Piña a pocházejí z Mexika. Obvykle se vyrábějí v tmavě zeleném, modrém a hnědém odstínu, pro tento projekt byly ovšem speciálně natřeny bílou glazurou.

Nad kalifornským městečkem Carmel vyrostl před několik lety dům složený z pěti samostatně stojících budov.

Jeho praktické členění násobí požitek z úchvatných výhledů na blízký záliv i okolní lesy a především navozuje atmosféru privátního hotelového komplexu, který je celý k dispozici výhradně svým majitelům.

Stoleté výročí svého vzniku vloni oslavilo městečko, jehož celý oficiální název zní Carmel-by-the-Sea. Do jeho historie i současnosti v roce 1906 významně zasáhlo zemětřesení, které proměnilo v ruiny více než 150 kilometrů vzdálené San Francisco.

Živelná pohroma, která se dosud řadí k těm nejhorším v dějinách Spojených států, měla obrovský dopad i na samotný Carmel. Vzhledem k okolnostem ale v poněkud nečekaném směru – nikoli v tom destruktivním, ale naopak konstruktivním.

Mnozí umělci, dříve žijící v San Franciscu, se totiž rozhodli před zemětřesením uniknout právě sem a celá řada z nich se na tomto šarmantním kalifornském venkově později usídlila natrvalo.

Hned zpočátku 20. století začali tito nově příchozí obyvatelé rekrutující se řad spisovatelů, básníků či fotografů budovat kulturní základy, na nichž Carmel staví dodnes.

Důkazem budiž desítky uměleckých galerií a konání řady festivalů. Ze slavných rezidentů může jmenovat jednoho z nejznámějších, slavného herce a režiséra Clinta Eastwooda, který byl v 80. letech dokonce zvolen starostou Carmelu.

Téměř čtyřtisícové městečko se kromě historie a kultury může pyšnit ještě jednou předností – půvabnou přírodou.

Malebné vesnické prostředí ho dokonce vyšvihlo na bronzovou příčku v žebříčku nejromantičtějších míst světa, který sestavil magazín Travel+Leisure. Zařadil se hned za Paříž a Benátky.

A že pozitivní ohlas není pouze teoretický, dokazuje neuvěřitelně vysoký zájem snoubenců o konání

svatebního obřadu právě v Carmelu. Pokud bychom Carmel soudili pouze z vyobrazení na pohlednicích, mohlo by se zdát, že je plný domů postavených ve starém anglickém stylu a venkovských chalup se šindelovými střechami.

Tak vypadá jen jedna z jeho tváří. Reprezentantem té druhé tváře, o nic

méně krásnější, je moderní novostavba s názvem Tres Paraguas.

Autorem komplexu pěti samostatně stojících budov o konečném součtu podlahových ploch 1160 čtverečních metrů je kalifornský architekt Ron Mann. Ve svých komerčních i rezidenčních projektech preferuje design šitý na míru a architekturu, která reflektuje terén. Z materiálů si oblíbil dřevo, kámen

místní provenience a přírodní materiály obecně. Mannovu životní i stavitelskou filozofii nejlépe vystihují jeho vlastní slova, když sám o sobě říká, že: „Jediné slovíčko, které potřebuji slyšet, zní: nemožné.

Mám totiž rád výzvy i svobodu převádět nové vize ve skutečnost.“ Jasnou vizi, oblibu přirozených materiálů

i cit pro charakter místa dostal příležitost aplikovat při tvorbě návrhu rezidence Tres Paraguas. Název, který si rezidence vysloužila, můžeme do češtiny přeložit jako Tři deštníky.

Jde o evidentní odkaz ke třem střechám ze zvlněné nízkolegované oceli  a dřevěných pilířů, které zaštiťují všech pět betonových bloků domu. Novostavba z roku 2012 sice fakticky vyrostla v katastrálním území městečka Carmel, ve skutečnosti na něj spíš shlíží z výšky.

Přes 20 tisíc čtverečních metrů velký pozemek, náležící k domu, se totiž rozkládá na kopci Gentry Hill nad městem. Vyvýšený terén je zárukou

překrásných výhledů severním směrem na záliv Monterey Bay i na lesy Jack‘s Peak. Neokoukané přírodní scenérie byly jedním z hlavních důvodů, proč se rezidence skládá z několika samostatných

budov. Každá z nich je totiž orientovaná trochu jiným směrem, aby se maximalizoval požitek ze všech přírodních pokladů v okolí.

Budova číslo jedna slouží jako domek pro hosty. Další v pořadí následuje barový sál s hernou. Hlavní obytný i společenský prostor je ve středu, v budově číslo tři.

Nachází se tu kuchyně s jídelnou, která se obrovskou prosklenou plochou spojuje s terasou, společnou všem pěti budovám.

Bloky číslo tři a čtyři jsou propojené uzavřeným proskleným průchodem, který vede z kuchyně do obývacího pokoje a k ložnicím.

V areálu jsou celkem čtyři, největší z nich je vybavená  dvěma šatnami, rozdělenými na dámskoua pánskou část. Poslední budova funguje jako soukromé SPA centrum.

K domu náleží i špičkově vybavená venkovní kuchyně, krytá dvěma ocelovými slunečníky, a plavecký bazén umístěný do centra vnitřního nádvoří. Celý komplex šel v srpnu 2016 do aukce za cenu 11,5 milionu dolarů.

TEXT: Klára BEŠČECOVÁ, FOTO: TopTenRealEstateDeals.com