Luxusní rezidence v tropickém ráji
Tvar rezidence připomíná původní thajské domy na kůlech, které chránily obydlí před povodněmi. V přízemí jsou umístěna stání pro vozidla a současně sem ústí domácí výtah.
Přestože architektura bombastického ostrovního sídla sleduje tradiční thajskou architekturu se zvednutými okraji střech, moderní propojení interiéru s exteriérem je zde naprosto excelentní.
Tvar rezidence připomíná původní thajské domy na kůlech, které chránily obydlí před povodněmi. V přízemí jsou umístěna stání pro vozidla a současně sem ústí domácí výtah.
Pohodlná terasa i exkluzivní bazén jsou orientovány směrem k zálivu Andamanského moře, který se nachází jen pár kroků od rezidence.
Bazén je vydlážděn luxusními dlaždicemi v tyrkysové barvě, aby podle záměru architektů voda perfektně barevně korespondovala se zálivem.
Dechberoucí vyhlídku na Andamanské moře nic neruší, dokonce i vnější hrana bazénu je zapuštěna pod hladinu, aby bazénová voda mohla pohledově splynout vodou moře.
Ohromné terase, postavené na střeše prvního podlaží, dominuje bazén s rozměrem 16 x 8 metrů, na který navazuje pečlivě udržovaný trávník.
Pohled na vilu z ptačí perspektivy – objekt má výtah a vlastní dlážděnou bezbariérovou cestu na pobřeží k fantastickým bílým plážím západní části ostrova Phuket.
Budova doslova tone v překrásné pahorkatině pokryté všemi odstíny zeleně, plantážemi gumovníků, stinnými kokosovými lesy nebo ananasovými háji.
Celková plocha rezidence dosahuje úctyhodných 2500 m2, zatímco spodní podlaží jsou obslužná, vybavená veškerou moderní domácí technikou, dvě vrchní podlaží jsou zasvěcená reprezentaci, a především odpočinku obyvatel.
O tropickou zeleň a trávníky na střešní terase se stará profesionální zahradník, který v souladu s asijskými zvyklostmi vytváří atmosféru dokonalého pohodlí.
Okouzlující pohledy se naskýtají ze všech částí nemovitosti. Pohodlný zahradní nábytek zve k relaxaci a konzumaci tropických nápojů.
Detail dokonalého řemeslného provedení bazénu a jeho okolí, kde jsou použity protiskluzové dlaždice se zdrsněným povrchem.
Také uspořádání exteriéru rezidence bylo předem naplánováno pro maximální relaxaci obyvatel, komfort dotváří mj. kombinace podvečerního přirozeného i umělého osvětlení zeleně.
Co se může rovnat pohledu na západ slunce u kouzelného zálivu z pohodlného dřevěného lehátka? Je to ráj...
Společenská část domu volně navazuje na zázemí hned několika kuchyní, v rezidenci nechybí ani tradiční thajská přípravna jídla.
Velká venkovní jídelna je vybavena soupravou pro stolování 14 lidí, hned vedle je umístěn tradiční japonský čajový stůl, který je vyhrazen čajovým dýchánkům.
Z bočního pohledu zaujme nádherná podsvícená onyxová deska kryjící skříňku, která opticky odděluje zóny v centrální společenské části domu.
Lodžie v nejvyšším podlaží je ostíněna převisem střechy. Podbití i zábradlí byly vytvořeny ze stejného typu tropické dřeviny.
V interiérech bylo bohatě využito tropické dřevo, především nejkvalitnější teakové. Také žaluzie, vyrobené na míru, jsou dřevěné, stejně jako leštěné podlahy.
Venkovní jídelnu lze plně integrovat otevřením posuvných prosklených dveří do interiéru. V pozadí je viditelný bazén a magický přímořský soumrak.
Přepychové ložní prádlo, koberec a čalounění v ložnici v nejvyšším podlaží jsou laděná do hnědých a krémových tonů, které doplňují dřevěnou podlahu.
Kulečníková místnost, využívaná zejména pány, volně navazuje na obývací pokoj, posuvné dveře ji propojují s přilehlou terasou.
Jedna ze sedacích souprav v nemovitosti, jež jsou sjednoceny smetanovou potahovou látkou. Designová svítidla rovněž používají mléčnou smetanovou barvu.
Velká koupelna je vybavena dvojumyvadlem a dvěma zrcadly v krásných rámech. Rozměrná vana z kompozitu pro dvě osoby je naplněná v souladu s thajskými tradicemi směsí voňavých okvětních lístků.
Domácí posilovna v prvním patře nabízí pohledy do tropického lesa, v tělocvičně se může sejít až tucet cvičenců.
Pohled do ložnicového apartmá se šatnou a koupelnou, které doplňuje přiléhající pracovna, zařízená pro rychlou komunikaci s hlavním městem.

Rekreační vila nazvaná Phuket, nacházející se na pobřeží Andamanského moře, byla stvořena výhradně pro hýčkání svých obyvatel uprostřed tropické přírodní scenérie.

Rezidence navržená předním architektonickým studiem se pyšní adresou na „milionářské míli“ v jihothajské ostrovní provincii Phuket, po níž získala také svoje jméno.

Místo je proslulé palmovými a piniovými háji, mnohakilometrovými plážemi s bílým pískem a tyrkysově zbarveným mořem.

Řídce osídlený ostrov vyhledávají investoři z celého světa, kterým učaroval zdejší klid, množství golfových hřišť a nekonečné možnosti provozovat vodní sporty jako windsurfing, plachtění, jízdu na vodních lyžích a potápění v okolí korálových útesů.

Zatímco tvarosloví exteriéru domu odkazuje k tradičnímu thajskému stavitelství, které používalo zvednuté okraje střech k ochraně před lijáky, interiéry jsou mistrovsky sladěny do stylu mezinárodního umírněného minimalismu.

Plán domu je velmi neobvyklý, vedený přáním majitelů, aby ze všech částí nemovitosti bylo vidět na okouzlující Andamanské moře a tropickou přírodu.

Tak vzniklo uspořádání podlaží, kde jsou na úrovni terénu situována garážová stání pro šest vozidel, a právě sem ústí domácí výtah pro osm osob, který usnadňuje logistiku v rezidenci s plochou 2500 m2. První podlaží, jakoby „zapuštěné“ v bohaté zeleni, slouží především jako hospodářské zázemí s technickými místnosti a sklady.

Dvě vrchní podlaží se vyhoupla nad vrcholky vegetace. Na úrovni druhého patra se nachází zdobné průčelí domu nasměrované k zálivu, bazén a obrovská ozeleněná terasa.

Na tento stupeň architekti umístili centrální obytný prostor, tvořený celou soustavou odpočinkových zón s rozměrnými sedacími soupravami a kávovými stolky, několika jídelnami a tradičním japonským čajovým stolem.

 Nechybí ani meditační prostor s Buddhou, herny pro děti a kulečníková místnost, které jsou rozmístěny v několika samostatně zastřešených „pavilonech“.

Vnitřní prostory byly zařizovány s ohledem na špičkovou reprezentaci majitelů tak, aby jejich majetnost mohla skutečně vyniknout. Důraz byl pochopitelně kladen na maximální pohodlí uživatelů rezidence.

Všude jsou tedy použity přírodní materiály, které byly skvěle řemeslně zpracovány. Interiéry jsou laděny do decentních barev pro dosažení odstínu jemné krémové barvy, vzbuzující pocit klidu.

Prvotřídní jsou i dobře ukryté domácí technologie, které neruší ani vizuálně, ani sluchově.

Na tropickém ostrově existují jen dvě roční období – období dešťů s monzunem a horké období od listopadu do dubna.

Ke komfortu bydlení tedy nevyhnutelně patří výborné ochlazování a provětrání domu, které je ve vile zajištěno nejen klimatizací, ale systémem účinného stínění a přirozené cirkulace mořské brízy ze zálivu.

Obytné místnosti jsou otevřeny do střech, a tak nežádoucí horký vzduch volně stoupá vzhůru. Každá z osmi královských ložnic situovaných do nejvyššího podlaží má výhled na moře a vlastní lodžii, jež mj. zajišťuje účinnou ochranu před slunečním žárem.

Text: Blanka Stehlíková, Foto: The Great Address