Romantická pevnost v Provence
Zahradní altánek byl zamýšlen jako relaxační zóna, určená pro posezení za příjemných letních večerů. Skvěle slouží také jako pohodlné odpočívadlo, které se hodí při procházkách po rozsáhlých zahradách.
Zahradní architekt si na návrhu 10 hektarů rozlehlého pozemku dal zvlášť záležet. Pěstěné rostliny i stromy hned prozrazují, že se nacházíte v Provence. Zahrada se pyšní hlavně vzrostlými cypřiši, ale hrdá může být i na olivovníky či kvetoucí levandule.
Tradiční provensálský kámen k jihofrancouzské vesničce Gordes neoddělitelně patří. Kamenný základ má i honosná stavba na jejím samém okraji. Vstupní brána i okenice ze dřeva laděného do světle modré barvy s kamenem dokonale korespondují.
Historického exteriéry nenásilně doplňuje moderní nábytek, jehož primárním úkolem je pohodlí jeho uživatelů. Jídelní stůl a křesla z ratanu svou funkci plní na výbornou.
Dějiny se do místní architektury nesmazatelně otiskly a doby dávno minulé jsou v Gordes cítit na každém kroku. Vstupní nádvoří do místního koloritu perfektně zapadá. Hojně užívané jsou také zídky a další prvky, sloužící dříve k opevňování.
Romantika a klid, to je ta magická kombinace, která do Provence láká i celou řadu známých osobností. Mezi ty nejslavnější patří například Johnny Depp nebo Brad Pitt.
Lehce kaskádovitě odstupňovaný vodní kanál je ozdobou zahrady, přiléhající k domu. Vede až k zahradnímu altánu, odkud se nabízí neopakovatelný výhled na nedaleké pohoří Luberon.
Na desetihektarový pozemek se bez problémů vešel i privátní tenisový kurt. O sportovní vyžití je v celém areálu dobře postaráno. Součástí domu je také profesionálně vybavená posilovna.
Obsazenost domu se může vyšplhat až na 12 osob. Jim je zaručeno veškeré myslitelné pohodlí včetně venkovního bazénu, který je pro případ chladnější počasí vybaven i možností ohřevu vody.
Plavecký bazén disponuje vlastním zázemím. Vzhledem k velikosti pozemku to bylo rozumné a praktické řešení.
Různých zákoutí s lehátky, vybízejícími k relaxaci, je kolem domu celá řada. Odpočívat se dá na terase přímo před domem, v příjemném ústraní na dvoře, v zahradách i u bazénu. Stačí si jen vybrat.
Zahrady v okolí domu mnohdy připomínají spíš dobře opečovávaný park. Vysoké cypřiše se tu střídají s charismatickými olivovníky, rozkvetlými květinami i kamennými sochami.
Architekt domu měl velký cit pro detaily. Důkazem jsou zvolené barevné kombinace, drobnosti, jako je závěsná lucernička nad stolem, a citlivě namixované styly nábytku.
Samostatný zahradní domek navyšuje komfort v bazénové oblasti. Nedostatkem stínu tu nikdo trpět nemůže.
Letní dny mohou být v této oblastí hodně parné. Proto u domu nesmí chybět pergola s přirozeným stíněním.
Gordesská chlouba, která všemi dostupnými lákadly pobízí k odpočinku, je v současné chvíli k dispozici k pronájmu.
Péče o nemovitost této rozlohy je poměrně náročná. Novým nájemníkům domu je proto připraven nabídnout své služby školený personál – zahradník, osobní kuchař, uklízečka i domovník.
Interiér domu je pojatý čistě a luxusně. Vévodí mu bílá barva, která se stala skvělým podkladem pro vystavená umělecká díla, poutavé dekorativní předměty i originální nábytek.
Velká francouzská okna zalévají interiéry přirozeným osvětlením, kterého není nedostatek ani v místnostech se zvýšenými stropy.

Jižní Francie je pro letní odpočinek jako stvořená. Okouzluje nejen přírodními krásami, ale i starobylou architekturou romantických vesniček. V nich se ukrývají stavby s historickou hodnotnou, které se řadí k těm nejkrásnějším, jaké lze v regionu najít.

Omamná vůně, linoucí se z nekonečných lánů fialové levandule, kontury horských masivů Alp, charakteristické středomořské klima, malebné vesničky, vinice obsypané chutnými hrozny a ničím nenahraditelné koření.

Indicie, které neomylně napovídají, že se romantické letní sídlo s obytnou plochou 500 čtverečních metrů a deseti hektary pečlivě upravených zahrad nachází v jihofrancouzské Provence.

Všechna vyjmenovaná lákadla do oblasti přitahují gurmány, turisty i milovníky kultury. Francouzské vesničky dokonce působí jako silný magnet také na umělce a celebrity.

Svá prázdninová sídla si tu pořídili a v letním období je i hojně navštěvují například David Beckham, Leonardo DiCaprio, Brad Pitt nebo Johnny Depp.

Přes pochopitelnou popularitu jižní Francie se ovšem až do dnešních dnů v této oblasti stále najde dostatek ničím nerušených koutů, které vybízejí k relaxaci.

Skalní vesnička Gordes, právem označovaná za jednu z nejkrásnějších v Provence, je přesně takovým koutkem. V jejím středu se nachází hrad přestavěný v renesančním stylu, ale s původem sahajícím až do 11. století.

Kolem něho se terasovitě sbíhají původní domy místních obyvatel, které jsou v Gordes vystavěny z tradičního provensálského materiálu, jímž je kámen. Klasická kamenná fasáda zdobí také venkovské sídlo, které se nachází mimo hlavní dění až na samém okraji vesnice.

Tato rezidence se šesti ložnicemi rozhodně patří k vůbec nejluxusnějším nemovitostem, které zdejší realitní trh nabízí.

Architektura domu se nechala inspirovat lokální tradicí, a pohrává si proto s prvky historického opevňování, především s různě vysokými zídkami. Rozlehlé venkovní prostory jsou zárukou naprostého soukromí.

Udržované zahrady svým důrazem na estetické zpracováním vyvolávají dojem zámeckého parku. Nepochybným středobodem zahrad se stal velkolepě pojatý kovový altán s posezením.

Cestu k němu lemují dvě řady vzrostlých cypřišů, mezi nimiž se nachází 23 metrů dlouhý vodní kanál.

Budoucí obyvatelé provensálského sídla budou mít samozřejmě k dispozici také vyhřívaný venkovní bazén, určený pro plavání.

O zbylé sportovní vyžití se postará vlastní tenisový kurt a funkci kardio cvičení jim poskytne i procházka po zdánlivě nikde nekončícím pozemku. Jak lépe načerpat novou energii než mezi olivovníky a levandulí?

Text: Klára Beščecová, Foto: The Great Address