Originální stavba navzdory velké vodě
Northern Rivers Beach House svou architekturou odkazuje k tradičním východoaustralským dřevěným domům a plážovým chatám, které byly postupně přeměněny na trvalá obydlí.
Obytný prostor tohoto nádherného domu na pláži v zálivu Byron Bay v Austrálii je záměrně situován do vrchního podlaží, které vyčnívá směrem ven z podstavy na obou koncích a spočívá na konzolách.
Pohodlná terasa směřuje na severní stranu nemovitosti, kde je na jižní polokouli více slunečního svitu. Zábradlí je vytvořené z odolných dřevěných latí.
Přirozené větrání a ochlazování stavby podporuje umístění otvorů ve fasádě stejně jako orientace vůči světovým stranám. Funkci slunolamu plní přesahy rovné střechy.
Pohled do terasy, která je s interiérem propojená posuvnými skleněnými výplněmi. V místech, kde počet slunečních dnů vysoce převládá nad nepohodou, není potřeba se složitě chránit před chladem.
Northern Rivers Beach House svou architekturou odkazuje k tradičním východoaustralským dřevěným domům a plážovým chatám, které byly postupně přeměněny na trvalá obydlí.
Opláštění nemovitosti zdařile kombinuje metalický vlnitý plech a „trvale udržitelné místní dřevo“. Dynamiku pak vnáší střídání vertikálních a horizontálních linií.
Vstupní prostor domu je krytý střešním provětrávaným přesahem. Bezpečnost na dřevěném schodišti zajišťuje dřevěný rošt ne nepodobný laťovému plotu.
Detail mistrovského použití tradičního australského stavebního materiálu, jakým je vlnitý plech, který dodává strukturu a chrání před slunčním zářením.
V přízemí vily jsou umístěny jednoduchá garáž, zásobník na vodu a prádelna. Lehké fasádní desky s otvory napomáhají křížové ventilaci vzduchu.
Z přepychové kuchyně lze pohodlně obsluhovat obytný prostor i terasu. Minimalistická paleta povrchových úprav a barev vytváří velmi uklidňující a příjemnou atmosféru.
Otevřený koncept obývacího prostoru volně přechází z přípravny pokrmů a jídelního stolu do zóny s pohovkou a k prostorné terase, která obyvatelům poskytuje přímý kontakt s okolní přírodou.

Okouzlující dům, postavený v povodňovém pásmu na předměstí Byron Bay v oblasti Queensland na východě Austrálie, musel vyhovět přísným stavebním regulím, aby jej nezničily v těchto končinách celkem běžné povodně.

Příjemné subtropické klima v pobřežní oblasti australského Queenslandu spolu s nekonečnými písečnými plážemi a národními parky učarovaly také majitelům Northern Rivers Beach House, kteří se obrátili na známé architektonické studio Refresh Design z Brisbane.

Vznikl koncept vily, který definoval dva základní požadavky: respektovat přísné stavební přepisy pro oblast, kde bývají záplavy, a vytvořit komfortní bydlení spojené s okolní přírodou.

Obytný prostor vyzdvižený do prvního patra spočívá na základně, z níž vybíhá nerovnoměrně na sever a jih, přičemž delší strana je současně podpírána křížově vyztuženými sloupy. Přírubové ocelové nosníky tvoří pevný, ale lehký rám.

„Použití oceli pro hlavní konstrukční prvky a dřevo pro sekundární konstrukce mělo za cíl vytvořit vizuální efekt jakoby ,mostní konstrukce‘, kde se používají ocelová táhla pro zavěšení mostovky.“ Výsledkem je nekonvenční lehká stavba, která skvěle souzní se svým okolím.

„S ohledem na lokální kontext je dům reinterpretací plážových chat s moderním využitím tradičních materiálů, jako je bambus a vlnitý plech,“ uvedli tvůrci ze studia Refresh Design.

Proto je celá východní fasáda pokrytá metalickým vlnitým plechem a ve spodní části dřevěným natíraným roštem, který je aplikován v protikladu k hornímu patru horizontálně.

Plochá střecha je na východní, severní a západní straně ukončena přesahy, které tu plní funkci slunolamu a díky dostatečné hloubce brání přehřívání místností.

Také interiér domu, který navrhla a vytvořila společnost Vantage®, chce připomínat důvěrně známé plážové chaty a staré trámové domy. Na podlahách byl použit bambus, který obstál ve zkoušce času.

Minimalistická paleta barev, ale i zařizovacích předmětů dovršuje pocit klidu a bezpečí uvnitř této technologicky sofistikované stavby.

Dispozice obytného patra odpovídá subtropickému pásmu, kde není nutné zádveří, ale naopak hned z dřevěného schodiště vstupujeme do otevřeného obývacího pokoje a odtud do všech dalších místností. Obě komfortní ložnice mají svou koupelnu. Stranou, za kuchyní, je situována pracovna pána domu.

TEXT: Blanka Stehlíková, FOTO: Damien Bredberg Photofraphy

ARCHITECTURE & INTERIORS refresh design – Erhard Rathmayr & Monika Obrist (architektonický projekt), Suite 6/33 Vulture Street, West End QLD 4101 Australia  www.refreshdesign.com.au