Nová perla, obklopená nejdražšími rezidencemi
Rezidence Club House představuje přirozené, do detailu promyšlené a jemně vybroušené spojení mezi soukromým a společenským životem jedné rodiny.
Rezidence Club House představuje přirozené, do detailu promyšlené a jemně vybroušené spojení mezi soukromým a společenským životem jedné rodiny.
Flexibilní manipulaci s prostorem dovolují posuvné dveře, jimiž lze jednotlivé zóny společenského křídla hlavního patra přepažit, nebo naopak zcela propojit. Středově umístěná jídelna pak může plynule přecházet v kuchyni i obývací pokoj, nebo se od nich úplně izolovat.
Marco Piva, duchovní otec celého projektu, má hlavní sídlo v Milánu. Otisk italského designu, který nezapře kuchyně, je proto namístě.
Ostrůvková kuchyně z mramoru vznikla pod italskou značkou Toncelli Cucine. Kolekce Wind, do níž tento produkt náleží, se vyznačuje bohatým, a přitom diskrétním ražením.
K místu, které je určeno pro konzumaci jídla, přiléhá barový pult s vlastním posezením.
Do níže položených podlaží sestupuje z prostorného atria monumentální schodiště. Na jeho výrobu byl použit onyx, doplněný o kovové zábradlí.
Chodba v hlavním patře zastává funkci koridoru, jenž odděluje soukromé křídlo od společných prostor. V pravém křídle jsou umístěny čtyři ložnice, do levého křídla designér situoval obývací pokoj, jídelnu, knihovnu a kuchyni.
Stěny privátní části chodby zdobí mramor verde bamboo. Vizuálně tak dotváří pomyslné rozcestí, vedoucí k soukromým prostorám, tedy ložnicím.
Žádný zavěšený lustr ze skla nezapře vysokou hodnotu uměleckého ztvárnění. Většinu designových svítidel, včetně centrálního osvětlení koridoru v hlavní podlaží, dodala česká firma Lasvit.
Společenská místnost reprezentuje výsledky výzkumu, který Marco Piva provedl před započetím projektu. Věnoval se totiž podvojnému vztahu mezi veřejným a soukromým prostorem. V rezidenci Club House se rozhodl oba aspekty přirozeně propojit.
V multimediální místnosti, perfektně vybavené pro společné sledování filmů, nesmí vedle audiovizuální techniky chybět ani pohodlné posezení. Křesla jsou doplněna podnožkami a k dispozici jsou i subtilní stolky.
Zlaté akcenty skvěle kontrastují s černým kamenem. Volný prostor pod schodištěm přímo vybízel k prezentaci uměleckého díla.
Pánský salonek slouží jako charismatická kuřárna, podepsaná asijským rukopisem. Komfortní kožená křesla pro tento prostor dodala společnost Poltrona Frau.
Nejníže položené patro představuje wellness oázu. Jde o místo určené k absolutnímu uvolnění těla i mysli. Jak lépe začít SPA procedury, než uvolňující masáží?
Lázeňského ducha si drží i bazénová oblast. Relaxační efekt podporují polohovatelná bazénová lehátka Step od Talenti.
Aktivnější odpočinek mezi mramorovými stěnami zprostředkovává plavecký bazén s umělým vodopádem. Stropem sem proniká přirozené světlo, které doplňuje lineárně rozmístěné LED osvětlení.
Projekt dostal jméno Club House. Název vychází z dualismu, který Marco Piva do interiéru promítl v rovině vztahu mezi soukromým a společenským životem. Club House představuje vyvážení obou těchto funkcí rezidence – jako místa pro rodinný život i pro setkávání větší společnosti.
Početnější skupině návštěvníků i samotným rodinným příslušníkům slouží jako zábavní centrum domu místnost, která by se dala označit jako herna. Její interiér kombinuje moderní design s tradičním čínským duchem.
Každá ze čtyř ložnic v soukromém křídle rezidence disponuje vlastní koupelnou. K hlavní ložnici náleží také šatna s rozsáhlým úložným prostorem a obrovským zrcadlem, ohraničeným výrazným kovovým rámem.
Všechny ložnice sdílejí vyhrazené soukromé křídlo nejvyššího patra domu. Mají proto k dispozici nejlepší výhledy směrem do pečlivě upravených zahrad před rezidencí.
Interiér celého domu byl vytvořen s důrazem na vytříbené materiály, výrazné struktury a nejjemnější detaily. Převážná část nábytkového vybavení domu pochází z dílny čínského dodavatele, který pracuje s nejlepším mramorem a kůží místní provenience.
Rezidence disponuje samostatnou místností, která patří výhradně vínu, respektive jeho uskladnění a ochutnávání. Židle pro tento prostor pocházejí od výrobce Poltrona Frau a pod jejich designem je podepsán francouzský designér Jean-Marie Massaud.
Jako nit protkává jednotlivé místnosti rezidence mramor nejvyšší kvality. Pochází z lokálních zdrojů, tedy z Číny.
Prostorný sprchový kout opět zdobí tmavý mramor. Na exkluzivitě mu dodává kombinace se zlatou mozaikou.
K manželské ložnici náleží zapuštěná vana oválného tvaru. Pro maximální možné uvolnění je doplněna měkkými opěrkami.
Luxusní kombinace sametově měkkých povrchů a krémových odstínů je k dokonalosti dotažena za pomoci metalických pásků na stěnách i zlatavých tónů na textiliích.
Taburetka i čelní stěna postele jsou ozdobeny čalouněním s charakteristickým prošíváním.
Centrální svítidlo pro hlavní ložnici v domě opět dodala česká firma Lasvit. Ztělesňuje filozofii značky, která svá díla zakládá na třech pilířích – světlu, designu a zážitku.
Club House je součástí VIP oblasti, která se rozkládá v západní Šanghaji. Mimořádná rezidence s úctyhodnou obytnou plochou 865 metrů čtverečních se nachází na adrese s nejdražšími domy, jaké lze v celé Číně najít.
Pánská šatna je precizně nasvětlená. Podsvícené je zrcadlo, strop i police a věšáky.
Už samotný vstup do ložnice evokuje dojem pětihvězdičkového hotelového apartmá.
Vestibul v nejnižším patře uvádí do relaxační zóny domu. Kromě bazénu, privátní masérny, převlékárny a salonku jsou do tohoto patra situovány i luxusní garáže.

V nejluxusnější čtvrti nejlidnatějšího čínského města byla v minulém roce dokončena stavba majestátní rezidence Club House.

Jejím úkolem je reprezentovat sofistikovaný a elegantní způsob moderního bydlení, který umí vyvážit dokonalý balanc mezi privátním a společenským životem.

Italský designér Marco Piva se v roce 2014 ujal vedení náročného projektu.

Čínská developerská společnosti si ho zvolila za vedoucího interiérového designéra, jenž dostal na starost najít a realizovat nejlepší možné řešení pro vzorovou rezidenci, která by měla veřejně reprezentovat obsáhlý komplex 72 vil.

Že se jedná o výjimečnou zakázku, napovídala i lokalita, pro kterou byla stavba od samého začátku určena. Rezidence Club House totiž od minulého roku stojí ve VIP čtvrti na západě Šanghaje.

Stala se tak součástí ulice, kde se nacházejí vůbec nejdražší nemovitosti celé Číny.

Designér svou práci na projektu zahájil důkladným výzkumem, soustředěným na dualitu panující mezi klasickými a moderními, mezinárodními a tradičními i veřejnými a soukromými fenomény vnitřního prostoru domu.

Na základě takto získaných poznatků se nakonec rozhodl položit důraz především na rozložení soukromých a společenských zón interiéru. Z těchto úvah vzešel i samotný název stavby.

„Club House“ má značit propojení místa stvořeného pro rodinný život (odtud „House“) s prostorem, kde se mohou s touto rodinou setkávat a bavit přátelé či kolegové (proto „Club“).

Na všech třech patrech, jejichž podlahové plochy činí v součtu ohromujících 865 čtverečních metrů, interiéry kombinují absolutně moderní prvky s těmi tradičně čínskými.

Jednotlivé místnosti jsou zařízeny tak, aby kladly silný důraz na vytříbené materiály, poutavé struktury i promyšlené detaily. Patrný je také silný odkaz na prvky italského designu, které jsou neoddělitelnou součástí naturelu autora návrhu.

Dotek Itálie se v interiéru potkává s dotekem Číny. Místní tradici v prostoru zastupují kousky vyrobené z mramoru a kůže lokálního původu, které pro Club House zakázkově zpracoval čínský partner.

Dodavatele si Marco Piva vybíral velmi pečlivě a jeho sítem prošly jen výrobky s prvotřídní kvalitou.

Rezidence je vybavená luxusním nábytkem, designovými svítidly, koberci a dalšími doplňky světoznámých značek jako jsou Busnelli, Ceramica Santagostino, Minotti, Molteni, Oluce, Poltrona Frau, Secret Du Luxe, Sicis Next Art, Toncelli Cucine a zastoupení zde má i česká značka Lasvit, vyrábějící skleněné světelné plastiky.

Všechny hlavní pokoje se nacházejí na jediném podlaží. Přísně oddělena jsou místa určená pro spánek, kam jsou zahrnuty čtyři ložnice s vlastními koupelnami. Ty se nacházejí v pravém křídle nejvyššího patra budovy.

Pro socializaci je vyčleněno levé křídlo, kde je k dispozici obývací pokoj, jídelna, kuchyně a knihovna. O poznání soukromější nižší patro patří multimediální místnosti, kuřárně, vinnému sklepu a herně.

Nejníže položené podlaží pečuje o rekreaci svých obyvatel a nabízí plavecký bazén, masérnu, převlékárnu i salonek.

Text: Klára Beščecová, Foto: Marco Piva

STUDIO MARCO PIVA (návrh interiéru), Via Maiocchi 9, Milano 20129, Italy, www.studiomarcopiva.com