Umělecké apartmá v Barceloně s duchem Afriky
Honosná společenská místnost zastává roli exkluzivní výstavní síně. Mezi nejcennější umělecká díla vystavená v obývací zóně patří abstraktní plátno v čele místnosti, organické vázy z dílny uměleckého skláře, závěsný lustr nad jídelním stolem a dřevěná skulptura v zadní části pokoje.
Honosná společenská místnost zastává roli exkluzivní výstavní síně. Mezi nejcennější umělecká díla vystavená v obývací zóně patří abstraktní plátno v čele místnosti, organické vázy z dílny uměleckého skláře, závěsný lustr nad jídelním stolem a dřevěná skulptura v zadní části pokoje.
Materiálem pro pultový jídelní stůl organického tvaru se stalo uhlíkové vlákno. Na jeho sytě černém podkladu krásně vynikají vázy od uměleckého skláře Davida Readea.
Interiér zužitkoval prostor celého podlaží efektivně a prakticky. Vysoká míra propojení všech místností v jediný celek přitom umožnila zachovat maximum možného soukromí interiérů i venkovní terasy.
Investor sám sebe pokládá za milovníka moderního umění. Umělecké předměty, jimiž je interiér vyzdoben, pocházejí z jeho vlastní soukromé sbírky.
Výjimku představuje bytelná mosazná zástěna, která odděluje hlavní obytnou část bytu od vstupního lobby. Ta byla na míru navržena designéry z jihoafrického studia ARRCC.
Dřevěná socha v nadživotní velikosti je dalším uměleckým skvostem. Charakteristické organické tvary a oblé hrany se v prostoru opakují a zjemňují nastavený pánský styl.
Soukromý relaxační kout sousedí s venkovní terasou. Obstarává příjemné posezení ve chvílích, kdy počasí nedovoluje naplno využívat terasu.
Byt je navržený s ohledem na celou rodinu, proto chce udržovat její rytmus a bere na zřetel i zábavu a odpočinek.
V atmosféře apartmá se promítá mužský i ženský princip. Tmavé dřevo a pánské barvy zjemňují dámské pastelové barvy, květiny či oheň v krbu.
Kuchyni patří samostatná místnost. Na kuchyňské lince i barovém pultu se kombinuje dubové dřevo s tmavým kamenem.
Charisma manželské ložnice si pohrává s protiklady a dramatickým kontrastem, o který se postarala dřevěná stěna ve spojení s jemnými a elegantním látkami v krémových odstínech.
Koupelna ctí nadčasový styl. Zařízení ve stylu SPA podporuje její relaxační záměr. Perforovaná mosazná stěna ji jasně definuje jako součást jediného celku.
Designéři z Kapského Města dbali na to, aby klientovi v jeho španělském sídle zprostředkovali závan Afriky. Jako prostředek jim posloužily bohaté textury exkluzivního tmavého dřeva.
Mosaz se stejně dobře jako v hlavní obytné místnosti uplatnila také v ložnici. V podobě pásků tu doplňuje obklad z mramoru a zdobí i zrcadlo.
Vášeň pro umění v ložnici nezaspala. K životu ji v tomto intimním prostoru probouzí velkoformátová abstrakce.
Druhá koupelna s Walk-in sprchovým koutem zůstává věrná africké atmosféře. Transparentní stěny nechávají vyniknout odlehčenosti prostoru i naturální kráse dřeva.
Bar na terase zpříjemňuje venkovní grilování. Kouřová zrcadla pod barem reflektují protilehlé stromy a násobí příjemný dojem ze živé přírody v betonové džungli velkoměsta.
Konstrukce velkoplošné vertikální zahrady je připevněná k jedné ze stěn terasy. V typickém městském prostředí tento zelený komponent dodává exteriérové oblasti potřebné oživení.
Terasové sezení zakrývají před žhavým španělským sluncem obrovské designové slunečníky. Jejich tvar je inspirován stromy lemovanou barcelonskou třídou Passeig de Gracia.
Terasové sezení zakrývají před žhavým španělským sluncem obrovské designové slunečníky. Jejich tvar je inspirován stromy lemovanou barcelonskou třídou Passeig de Gracia.

Vysoce postavený manažer afrického původu si nechal v Barceloně zařídit elegantní a nadčasové bydlení. Privátní apartmá těží ze sbírky uměleckých děl, odkazu Afriky i moderního života v pulzujícím velkoměstě.

Kompletní zařízení exkluzivního apartmá, které se rozkládá na privátním patře bytového domu ve španělské Barceloně, zajistilo studio ARRCC se sídlem v Kapském Městě. Výběr jihoafrického designérského týmu nebyl nahodilý.

Klient, jenž si v oblasti designu, architektury a umění zakládá na svém vytříbeném vkusu, totiž pochází ze západní Afriky.

Charakter interiéru tudíž reflektuje živelný běh života v Barceloně stejně sofistikovaně, jako se nechává proniknout dotekem Afriky. „Pánské barvy a tmavé dřevo mají navozovat africké rytmy.

Doladili jsme je pomocí uvolněného přístupu k zaobleným tvarům, přidali jsme kožená sofa zakrytá textiliemi i takové detaily, jako je konferenční stolek ve vintage stylu,“ vysvětluje hlavní projektant a partner ARRCC Mark Rielly.

Eklektická paleta bohatých a kvalitou prvotřídních materiálů dodává prostoru integritu a vysokou estetickou úroveň. Kombinace materiálů chce rezonovat, probudit smysly a nabídnout jim čistý a jedinečný zážitek.

„Chtěli jsme vytvořit intimní, vřelý a působivý interiér, jaký býval typický pro mnohé luxusní butiky,“ doplňuje svůj záměr vedoucí projektu.

Surové dubové dřevo se proto v městské atmosféře potkává s kovem, semišem i nablýskanými povrchy. Vyzývavé textury jasně definují sourodost apartmá a jsou jeho zřetelným spojovníkem. Interiér doplňují pečlivě vybraná umělecká díla ze soukromé sbírky majitelů.

Nejceněnější artefakt pro klienta představuje abstraktní malba, umístěná do centra společenského prostoru.

Jeho výsadní umístění na exponovaném místě v čele obytné zóny úmyslně zdůrazňuje ze stropu stažený mohutný dřevěný pás, jímž je obložena i stěna za jídelním stolem. Linii stropního pásu pak ještě systematicky kopíruje praktický doplněk z mosazi.

„V interiéru je nejvýraznějším prvkem na zakázku vytvořená zavěšená mosazná zástěna perforovaná trojúhelníkovými tvary, které byly inspirované africkými zdobnými korálky.

Zástěna je jasným předělem vstupního lobby a obytné oblasti,“ dodává Rielly. Z dalších uměleckých děl si vydobývá pozornost abstraktní dřevěná skulptura, připomínající hada. Za zmínku rozhodně stojí i vázy od renomovaného skláře Davida Readea.

Vítané navýšení relaxačních možností interiéru obstarává moderně uspořádaná venkovní terasa. Ačkoli směřuje do vnitrobloku a ze všech stran ji obklopuje městská zástavba, nezbytné soukromí tu nechybí.

Na míru navržené obrovské stínicí konstrukce poskytují dostatečnou ochranu před žhnoucím španělským sluncem a stejně dobře se vypořádávají s případnými pohledy sousedů.

Pro co nejpříjemnější chvíle strávené mimo zdi apartmá designéři navrhli speciální vertikální zahradu, kterou doplnili bytelnými květináči s listnatými i jehličnatými stromy.

Text: Klára Beščecová, Foto: ARRCC