Stylová chata se špičkovými technologiemi
Ztvárnění obkladu stěny s integrovanou krbovou vložkou pocitově koresponduje se vzorem a barevností koberce na podlaze ze dřevěných prken. Nápadité odkládací stolky vedle mohutných pohovek polstrovaných kůží mají podobu opracovaných přírodních špalků.
Společenská zóna, jejíž styl lze charakterizovat jako moderní s doteky eklektismu, nabízí dokonalý komfort. V interiéru převažuje dřevo, použité nejen na podlahách a stropech, ale také k zajímavému obkladu stěny s plynovým krbem.
Rovněž vzhled prostorné ostrůvkové kuchyně, vybavené špičkovými spotřebiči, těží z masivní aplikace dřevěných prvků, doplněných kamennými pracovními deskami. V kontrastu s přírodním dekorem je mohutné ocelové těleso odsavače par nad varnou plochou.
Jídelně vévodí dlouhý stůl s kovovou podnoží a horní deskou z dřevěného masivu. Zvolený dekor i tvar se opakují jak na podlahové krytině, tak na osvětlovacím tělese a konzolovém stolku u stěny.
Úžasné výhledy na zasněžené a zalesněné vrcholky se díky velkorysému prosklení stěn nabízejí téměř ze všech obytných prostor. Posezení v pohodlných křeslech umocňuje huňatá přírodní kožešina, styl dotvářejí zajímavé dřevěné stolky v podobě krystalů.
Další ze sedmi dálkově ovládaných plynových krbů protepluje atmosféru čtecího zákoutí s dřevěnými odkládacími stolky a křesly v kovbojském stylu, polstrovanými semišem.
Krbem je vybaven rovněž bar, z něhož je k dispozici vstup na venkovní terasu. Klid a soukromí uživatelům chaty zaručuje také hradba vysokých štíhlých smrků v okolí.
Ztvárnění obkladu stěny s integrovanou krbovou vložkou pocitově koresponduje se vzorem a barevností koberce na podlaze ze dřevěných prken. Nápadité odkládací stolky vedle mohutných pohovek polstrovaných kůží mají podobu opracovaných přírodních špalků.
Bohaté zásoby alkoholu se skrývají za dřevěnými dvířky vinotéky. 3D efekt stěny, obložené kamennými prvky, umocňuje osvětlení pod a nad horními skříňkami.
Dětské ložnice jsou vybaveny bytelnými palandami z kvalitního masivu. Určitou rustikálnost a venkovský charakter prostoru podtrhuje barevnost ložního prádla.
Pokoje pro hosty mají podobu samostatných apartmá, v nichž je kromě ložnice a koupelny k dispozici také posezení s televizí a jídelní stůl. Samozřejmostí je pak možnost využívat přímý přístup na venkovní terasu.
Samostatně stojící vana je umístěna do proskleného výklenku tak, aby i při koupeli bylo možné užívat si krás okolní přírody. Dispozici prostoru násobí hned dvakrát odraz v protilehlých zrcadlových plochách.
Některé prvky – například křesla, stolky, koberce či osvětlovací tělesa – se v interiérech opakují, což dává prostoru potřebnou kontinuitu a provázanost.
Chata, přístupná vyhřívanou komunikací, má k dispozici rovněž garáže s mohutnými ocelovými vraty. „Přístavek“ vlevo skrývá nejen lyžárnu, ale také strojovnu privátního vleku.
Dispozice všech koupelen opticky zvětšují zrcadlové plochy. Vybraná sanita, stejně jako armatury, patří k tomu nejlepšímu, co je na trhu, aby mohly hygienické zóny poskytnout maximální uživatelský komfort.
Zadní terasa, vybavená venkovním krbem, umožňuje i relaxaci formou gastronomických zážitků, doprovázených výhledem do údolí pod svahem, do něhož je luxusní chata zasazena.

Vysoce funkční, ale zároveň designově a architektonicky vytříbená, taková je klasická horská rezidence, na jejímž vzhledu se podíleli Lezley Barclay a studio Aspen Leaf Interiors.

Cílem projektu, dokončeného v roce 2015, bylo nabídnout něco, co do té doby v americkém lyžařském středisku Northstar nedaleko jezera Tahoe neexistovalo – dům s vlastním vlekem a přímým přístupem na sjezdovky, to vše s neuvěřitelnými výhledy do okouzlujícího okolí, plného zasněžených a zalesněných, místy skalnatých vrchů.

Investor, vzděláním elektrotechnik, navíc toužil vytvořit rekreační zázemí plné špičkových technologií, jež funkčně doplňují promyšlený půdorys chaty a její interiéry plné špičkových materiálů, dokonalých povrchů a pečlivě propracovaných detailů.

Inspiraci pro ideální řešení majitel a architekt společně hledali během svých početných výletů do Beaver Creek a Vail v Coloradu a údolí Deer v Utahu, kde se snažili dopodrobna prostudovat a pochopit uspořádání typických horských stavení, aby pak mohli své poznatky aplikovat při budování této chaty.

Výsledkem je vskutku stylový, nápaditě členitý objekt s rustikálním vzhledem, který plyne zejména z použitého architektonického tvarosloví a adekvátně zpracovaného dřeva na fasádách.

Je vetknutý do svahu ve zvláštní uzavřené komunitě Martis, která nemá v Tahoe obdoby. Přísné úřední směrnice tu totiž povolily postavit pouze pětadvacet domů, takže není třeba se tu bát přílišného zájmu sousedů a zvědavců.

Díky své rozloze a skutečně velkorysým ubytovacím kapacitám může charismatickou horskou rezidenci využívat najednou velká skupina hostů, kteří mají k dispozici nejen rozlehlou společenskou zónu, ale také dostatek intimních prostor s ložnicemi, stejně jako bohatě vybavené hygienické a wellness zázemí.

Atmosféru unikátních, převážně moderně vybavených interiérů s dotekem eklektismu určují především chytře uspořádané dispozice a jednoduché linie, ztvárněné zejména s pomocí přírodních materiálů:

dřevo na nábytku, podlahách a stropech esteticky doplňují kamenné obklady stěn, dokonale s nimi pak souznějí kožené sedačky, stejně jako ocelové konstrukční prvky.

Vzhledem k velkoplošnému prosklení fasád, byť velmi kvalitními výplněmi v podobě oken a dveří, bylo nutné se postarat o adekvátní vytápění:

příjemnou tepelnou pohodu pomáhá sice udržovat hned sedm plynových krbů, ovšem její základ má na starost sálavý podlahový systém Hydronic se třinácti samostatně ovládanými zónami.

Majitel objektu, nadšený vyznavač nejnovějších technologií, však vsadil také na využití slunečního záření.

Pasivní solární zisky mu nejen v létě pomáhají držet na uzdě účty za energii, stejně jako úsporné spotřebiče, instalace a osvětlení, to vše integrované do vzájemně kompatibilního chytrého řízení.

Na dům, k němuž se přijíždí vyhřívanou komunikací, navazuje objekt se soukromým vlekem na sjezdovky v areálu Northstar Ski Resort, z nichž se potom lze vrátit na lyžích přímo na rozlehlou zadní terasu rezidence.

Velmi exkluzivní záležitostí je pak její privátní propojení s blízkým hotelem Ritz Carlton Lake Tahoe.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Vance Fox, TopTenRealEstateDeals

Kontakty: MARTIS SKI GETEWAY, Martis 25, Homesite 5, Truckee, CA 96161