Futuristické bydlení pro milovníky origami
Pohled ze spodní části zahrady odhaluje 3 podlaží rezidenčního domu s dalším vstupem. Za kouřově zabarveným zábradlím z bezpečnostního skla se skrývá bazén a venkovní plocha sloužící k odpočinku a zábavě rodiny i přátel. Celek dotvářejí okrasné trávy.
Pohled ze spodní části zahrady odhaluje 3 podlaží rezidenčního domu s dalším vstupem. Za kouřově zabarveným zábradlím z bezpečnostního skla se skrývá bazén a venkovní plocha sloužící k odpočinku a zábavě rodiny i přátel. Celek dotvářejí okrasné trávy.
Terasu s posezením odděluje od bazénu pás zelených rostlin. Propojením betonu a Corianu u vstupu do bazénu architekti vytvořili atraktivní šedočernou kombinaci schodů. Na ně navazují další schody používané hlavně při pobytu v zahradě.
Wellness prostor s plochami pro odpočinek nabízí během relaxačních procedur krásný výhled nejenom do spodní části zahrady, ale i celého okolí. Nachází se na prvním podlaží a umožňuje přímý vstup na travnatou plochu.
Krásný příklad celkového propojení domu se zahradou, kdy je přitom tato terasa oddělená od zóny bazénu, takže uživatelé mohou odpočívat v klidu, aniž by byli rušeni děním na druhé straně. Nechybí zahradní nábytek v moderním designu.
Stejně jako ostatním částem domu se architekti velmi pečlivě věnovali i hlavnímu schodišti, které je ocelové a je navrženo jako plovoucí, byť při pohledu shora tento zajímavý detail zůstává skrytý. Jeho součástí je i bezpečností prvek.
Hned při vstupu do dveří je jasné, že geometrie dostala slovo i v rámci řešení interiéru. Ve výsledku zjistíte, že origami skládačka není nijak složitá, protože má pevně daný řád, s čistými liniemi, které dávají prostoru jednoduchost.
Převažujícím materiálem je sklo. Pro zachování intimity v soukromých prostorách, přišly na řadu rolety, které zajišťují obyvatelům nejenom dostatečnou míru soukromí, ale současně je chrání i od světla pronikajícího z dalších částí domu.
Horní patro je určené pro ložnice a koupelny s nádhernými panoramatickými výhledy. Stejně jako zbytek domu, i tyto místnosti jsou zařízené zcela jednoduše a v duchu celkové geometrie a architektury kompletního prostoru.
Domem prochází schodiště, které spojuje jednotlivá podlaží a současně umožňuje vyjít ven na zahradu v jakékoli úrovni pozemku, jelikož pochozí cesty mezi vnitřní a vnější částí budovy na sebe dokonale navazují.
Jako základní barvy interiérového designu tohoto futuristického domu architekti zvolili černou a bílou. K nim přidali další doplňkové barvy, které celku zachovávají jeho progresivní výraz, ale současně příjemně oživují atmosféru tohoto moderního bydlení.
Konstrukce domu umožnila vytvoření jakéhosi podloubí, kam se dají schovat věci před nevlídným počasím. I v tomto případě autoři celého projektu dostáli geometrickému pojetí, které se táhne touto futuristicky laděnou stavbou.
Obklady z hliníku jsou zhotoveny v šedomodré barvě, která se ovšem mění podle slunečního svitu a stínu. Vytvořením jakési štěrbiny a použitím skleněných tabulí dostali architekti do domu dostatek světla. Vysazený strom zjemňuje technicistní charakter stavby.
Kromě skla, kovu, Corianu a dalších materiálů je v tomto origami domě použité také dřevo. Soukromá obytná plocha se nachází na prvním podlaží a lze z ní vyjít přímo do zahrady. Styl lomení stěn umožňuje dokonalý panoramatický výhled téměř odkudkoli.
Poměrně zajímavou součástí domu je integrovaný nábytek, který vyvolává dojem jednolitosti celého prostoru. I tady se designeři nechali inspirovat populárním origami konceptem. Posezení v obývacím pokoji doplňuje televize, zavěšená v prostoru.
Přechod mezi vnitřními prostory a zahradou spolu se zádveřím je velmi hladký a téměř bezproblémový. Kuchyně je stejně jako ostatní části interiéru domu zařízena ve stejných materiálech a barvách, s ohledem na architektonický styl, tedy jednoduché linie.

Chytře postavená geometrie a výběr materiálů představují charakteristické znaky této osobité vídeňské stavby, vsunuté mezi domy v lokalitě Bezirk-Hietzing, nabízející nejenom úžasné výhledy na město, ale především originální bydlení.

Vysoce precizní řemeslná práce je založena na náročných designových požadavcích a detailním architektonickém plánování celé stavby.

Rezidenční budově CoMED, která kopíruje svažitý pozemek, architekti vtiskli krystalický tvar, tak trochu připomínající origami, s vnějšími úhly skládajícími se na sebe. Futuristický design kupodivu velmi dobře zapadá mezi okolní starší zástavbu.

Vlastně tak trochu připomíná skokanský můstek, jehož kompaktní obytný prostor usazený ve svahu a bazén navozuje dojem velkého finále dojezdu do spodní části zahrady. Dům je třípatrový a jeho obytná plocha činí 400 m2.

Při příchodu z ulice si nejprve všimnete vstupního prostoru s malým zádveřím, chráněným po obou stranách hliníkovými obklady.

Efektní umístění připomíná štěrbinu ve skále, přičemž lomení pláště vedle vstupních dveří navozuje pocit, jako když vstupujete do jeskyně.

Kromě vchodu do domu v horní části, lze dovnitř vejít také dalšími dvěma vchody ze zahrady.

Základy domu a bazén jsou postaveny z betonu a nadzemní části jsou zhotoveny z ocelových skeletů a KLH dřevěných stavebních prvků s opláštěním z hliníkových kompozitních panelů, které reagují na změny počasí.

Obálka budovy zahrnuje část podél ulice a stranu do zahrady až k navazující úrovni zahradního terénu.

Vnitřní obytný prostor je spojený s balkonem, bazénem a zahradou. Prostor na balkoně se nabízí k využití pro rodinné stolování, anebo pro odpočinek na sluníčku – tahle část je určena hlavně k pobytu venku během teplé sezóny od dubna do září.

Skleněné prvky, ze kterých je sestavené obvodové zábradlí, poskytují příjemný výhled. Spektrální obklad pokračuje na rozdělenou plochu bazénu.

Na jedné straně prochází do polykonstrukce a spojuje tak budovu se zahradou, na straně druhé, boční stěny jako neviditelný prvek obklopují plochu přirozeně odkrytého obytného prostoru pod úrovní země.

Chrání a současně zdobí neprůhledné zdi a znovu se rozbíhá na zahradu, kde plynule přechází do modři azurové oblohy.

Vzhledem k prosklení architekti nešetřili zelení, protože tato symbióza s přírodou poskytuje vizuálně otevřeným wellnes prostorám dostatečnou ochranu proti nechtěným pohledům zvenčí.

Nábytkový design odráží strukturu budovy. Vestavěný nábytek vytváří v jednolitém přechodu s budovou jeden svazek. Nejenom vybavení, ale i schody a další doplňky jsou vyrobené na základě individuálních požadavků.

Každá věc má své místo, což poskytuje uživatelům příjemně uklizené prostředí respektující zásadu – méně starostí, více fyzického klidu.

Autorem stavby je architektonický tým, který tvoří architektka Andrea Daemon a architekt Andreas Doser se sídlem v rakouském Weidenu am See, jež mají na svém kontě řadu různých ocenění za své práce.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: ad2 architekten ZT KG, www.ad2-architekten.at