Promyšlená souhra světla a stínu
„Vila je komplexním objektem, jehož efekt vychází z jednoduchosti čistých přímých linií a ostrých hran. Výsledkem je dokonalá rovnováha transparentnosti a přirozeného světla, nabízející obytný komfort s různými stupni soukromí,“ charakterizuje rezidenci americký architekt Richard Meier.
„Vila je komplexním objektem, jehož efekt vychází z jednoduchosti čistých přímých linií a ostrých hran. Výsledkem je dokonalá rovnováha transparentnosti a přirozeného světla, nabízející obytný komfort s různými stupni soukromí,“ charakterizuje rezidenci americký architekt Richard Meier.
Nedílnou součástí projektu je začlenění do okolního prostředí. Dům je citlivě zasazen do místní krajiny, a byť je ryze moderní, vychází podle investora z typologie, barevnosti a materiálů typických pro staročeská stavení.
Vnitřní prostory protepluje vysoký podíl dřeva v podobě dřevěných panelů, použitých k obkladu střešní konstrukce. Společenská část rezidence je velkoryse otevřená do dvojité výšky.
Soukromí a vyvážené vnitřní klima pomáhají vytvořit a udržet exteriérové stínicí prvky ze dřeva, jež se zároveň podílejí na zjemnění geometrických linií celé stavby.
Velkorysé prosklení propouští do vnitřních prostor rezidence spoustu denního světla a umožňuje jejím obyvatelům ničím nerušený výhled ven, do okolí s bohatou zelení a golfovým hřištěm.
Rezidence, navržená mezinárodním týmem respektovaných architektů a designérů, je určena lidem, kteří mají rádi přírodu a chtějí kvalitně trávit čas se svou rodinou a blízkými.
Příjemnou atmosféru velkoryse prosklené společenské části impozantní vily dotváří také oheň, plápolající v krbu. Otevřenou dispozici přízemí částečně předělují stěny, za jednou z nichž se skrývá schodiště, vedoucí do soukromé části rezidence.
Pohled z uliční zóny s příjezdovou cestou ke dvojgaráži a parkovacímu stání, krytému střešním přesahem. Na tuto stranu je situován také hlavní vstup do rezidence.
Klasické rozdělení obytného prostoru na soukromou a společenskou část situuje do nižšího podlaží multifunkční prostor s gastronomickým zázemím a mnoha příležitostmi k posezení, který lze otevřít na terasu s bazénem a venkovním stolováním.
Klidová zóna v patře, přístupná schodištěm, nabízí obyvatelům rezidence vysoce komfortní intimní prostředí s ložnicemi a koupelnami.

Jasné oddělení společenské části a soukromého prostoru charakterizuje základní pojetí moderní vily situované do Nebřenic. Dalším znakem je optické i faktické rozšíření interiérů o navazující krajinu.

Objekt je součástí jedinečného projektu Oaks Prague Villas, jako svou rezidenční premiéru v České republice ho navrhla americká firma Richard Meier & Partners ve spolupráci s Arendon Development Company.

Jeho architektura klade důraz na vyváženou kombinaci soukromí, rodinného a sousedského života, na vzdušné a světlé interiéry s otevřeným obytným prostorem.

Na vyznění celé velkorysé vily, nabízejícího užitnou plochu cca 650 čtverečních metrů, mají vliv zejména použité materiály: kompozitní panely, cedr, dub, žula, ocel, hliník a sklo.

Výsledný efekt stavby s kompaktní konstrukcí však vychází rovněž z celého pojetí domu, jež velkou měrou ovlivnily specifické požadavky, související s místní lokalitou jihovýchodně od hlavního města.

Obecná koncepce stejně jako design vily jsou totiž řízeny přísným územním plánováním a zvyklostmi, které povolují pouze tradiční šikmou střechu.

Navržené řešení s rotujícím hřebenem je pak jakousi novodobou sochařskou interpretací tohoto – pro české vesnice tak typického – prvku.

Designérka Vivian Lee z AIA k tomu říká: „Vnímali jsme toto zdánlivé omezení optimisticky, jako výzvu pro vytvoření rozpoznatelné struktury s moderní estetikou, ztělesněné čistými geometrickými liniemi celku budovy.“

Bílé kompozitní panely, použité také na fasádě, kompenzují nápadný objem střechy, jejíž cedrové podbití pak plynule „stéká“ do vnitřních prostor domu, kterým přírodní materiál dodává hřejivost.

Bohaté prosklení pláště stavby vyvažují na jižním průčelí dřevěné exteriérové sluneční clony, omezující vstup přemíry slunečních paprsků a zaručující soukromí.

Zároveň však propouštějí do interiérů dostatek přirozeného světla, díky své poréznosti navíc nestojí v cestě vnímání okolní scenérie a nahrávají propojení obytné plochy s okolní přírodou.

„S jejich pomocí se nám podařilo také vytvořit v interiérech každodenní okouzlující proměnlivou stínohru,“ vysvětluje Vivian Lee.

Z uliční fronty, kam je situován hlavní vstup do vily a dvojgaráž, je fasáda celistvější. Do interiéru se prochází přes jednopodlažní foyer, odkud se návštěvník dostane do obývacího pokoje, otevřeného do střešní konstrukce.

Vysoké celoprosklené stěny nabízejí široký výhled na velkolepé panoráma krajiny, díky němuž se příroda a obloha stávají neodmyslitelnou součástí bohaté a dynamické vnitřní prostorové kompozice.

Zatímco skromnější přední zahrada odděluje rezidenci od ulice, velkorysý zadní pozemek poskytl dostatečnou plochu pro terasu s venkovním bazénem a krbem.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Richard Meier

Design Principals: Richard Meier, FAIA, FRIBA , Vivian Lee, AIA, Project Architect: Jeremy D. Keagy, www.richardmeier.com

ARENDON DEVELOPMENT COMPANY, a. s., Enterprise Office Centre, Pikrtova 1737/1a, Praha, tel.: 227 030 572, www.theoaksprague.cz