Harmonie bydlení, spojeného s uměním a vědou
Kromě role spojnice mezi obytnými podlažími slouží schodiště i jako nenásilný předěl společenských zón, konkrétně mezi kuchyní s jídelnou a obývacím prostorem.
Jednoduchý interiér s jasně danými liniemi dýchá zřetelnou japonskou inspirací. V čistém vzdušném prostoru mohou proudit energie, což má samozřejmě vliv rovněž na příjemnou atmosféru obytného prostoru.
Přízemní společenská část domu je typická velkolepým propojením vnitřních a venkovních prostor, umožňujícím využívat pro bydlení celou navazující zahradu.
Mario Romano je rovněž tvůrcem jedinečné kuchyňské linky. Pomocí přizpůsobených digitálních nástrojů a CNC technologií přeměňuje ekologicky šetrné materiály na odvážné designové povrchy, inspirované přírodou. Ty jsou navíc odolné proti bakteriím a vodě.
Kuchyně je navržena v čistém minimalistickém stylu, aby si rodina mohla prostor pozvolna zabydlovat. Vzdušná kuchyňská a jídelní zóna našla místo pod technicistním schodištěm.
Romano využívá k práci stroj podobný 3D tiskárně. Prostřednictvím vlastního systému design-build je schopen vytvořit i komplikovanou architekturu s výraznými dekorativními prvky.
Místo dřeva zvolil architekt pro podlahu povrch Simowood. Materiál na bázi recyklovaných rýžových slupek dřevo sice velmi připomíná, avšak svými vlastnostmi je naprosto předčí. Je protiskluzový, voděodolný, nepodléhá vlivu UV záření ani dřevokaznému hmyzu.
Dekor dřeva byl použit také na nášlapných plochách, nesených industriální kostrou schodiště. Ryze průmyslový charakter konstrukce tak protepluje a „polidšťuje“.
Komfortně zařízená zastřešená terasa je dokonalým prolnutím vnitřních a vnějších obytných prostor. Vzhledem k příjemnému místnímu klimatu patří toto řešení ke klasickému způsobu bydlení v oblasti Kalifornie.
Kromě role spojnice mezi obytnými podlažími slouží schodiště i jako nenásilný předěl společenských zón, konkrétně mezi kuchyní s jídelnou a obývacím prostorem.
Každá z pěti ložnic rozsáhlé rezidence disponuje vlastním sociálním zázemím. Lineární řešení obkladu podlahy koresponduje s vlněním celé stavby.
M.R. podlaha dodává ložnici unikátní základ, na kterém dobře vyzní jednoduché vybavení prostoru. Proteplující efekt sem vnášejí prvky s výrazným dekorem dřeva.
Velmi dekorativní je rovněž masivní stůl s deskou, vyrobenou z jednoho kusu nádherně vybarveného mahagonového dřeva. Logicky se tak stal dominantou společenské místnosti.
Stěny pánského pokoje s kulečníkem jsou z velmi odolného Corianu. Pevný, ale dobře tvarovatelný syntetický materiál, který nevyžaduje nátěr ani broušení, umožňuje variabilní využití.
skleněné posuvné panely odrážejí okolní scenérii a přidávají posezení u bazénu svěžest. " class="w-full aspect-[3/2] lg:aspect-[1/1] object-cover lg:hover:grayscale transition duration-500 ease-in-out lg:hover:scale-110 ">
Podobně jako kartáčovaný hliník, pokrývající střechu a plášť domu, také skleněné posuvné panely odrážejí okolní scenérii a přidávají posezení u bazénu svěžest.
Pro koupelnu v Preston House vytvořil Romano unikátní stěnu, nazvanou Úl. Tvoří ji 350 jedinečných šestiúhelníků, z nichž má každý jiný tvar, velikost a orientaci, což podporuje pocity „tekoucí“ plástve.
Z hygienických M.R. povrchů je možné vytvořit cokoliv. Důkazem je nejen designové umyvadlo s jemnou strukturou, ale také obklady podlahy s „koženým“ dekorem.
Koupelna je skutečnou chloubou vily a ukázkou architektova talentu. Kombinace unikátních povrchů pomohla vytvořit výslednou, téměř futuristickou atmosféru celého prostoru.
Součástí zahrady je luxusní bazén, soukromí při koupání a slunění poskytují jednoduché živé ploty. Kromě toho, že dopřávají potřebný klid, nebrání v komunikaci se sousedy.
Díky dokonalému pochopení konstrukce dokáže Mario Romano každou svoji designovou vizi dokonale zrealizovat.
Velkolepá rezidenční vila, využívající vzhledu siločar či vrstevnic, dokonale ztvárňuje Romanovo motto „Život v umění“.

Ohromující vila se střechou, odrážející barvu oblohy, je na prodej. Její tvůrce se inspiroval proslulou „Velkou vlnou u pobřeží Kanagawy“.

Nejnovější dílo nadčasového architekta dokonale reflektuje prostředí, do něhož je stavba zasazena.

Kalifornské Benátky jsou místem mnoha avantgardních a extravagantních staveb, avšak ne každá má moc zrcadlit proměnlivé nebe tak, jak to dovede střecha unikátní vily Preston House. Důmyslný výtvor má na svém kontě špičkový designér a architekt Mario Romano.

Podobně jako u předchozího benátského projektu Wave House, i tady kvůli ekologičnosti stavby vsadil na organické, až futuristické tvary a neobvyklé textury.

Primárním a zcela nepřehlédnutelným aspektem rezidence jsou stovky hliníkových pásů, upravených na zakázku, díky nimž bylo možné dosáhnout splynutí domu s okolním prostředím. Kartáčovaný materiál však není pouze estetickým prvkem, jak by se mohlo zdát.

Finální vrstva hliníku je totiž umístěna centimetr nad pláštěm budovy, takže umožňuje její konstrukci dýchat a plní zároveň funkci větrání a ochrany stavby proti vlhkosti.

Romano je proslulý především aplikací složitých a nových geometrií. Umělec se nenechává omezit tradičními tvary a formami, neustále se posouvá kupředu a snaží se o maximální prolnutí umění a vědy.

Inspiruje se především přírodou, proto klade velký důraz na životnost svých staveb a na jejich ekologické hledisko. Ve své tvorbě používá vlastní originální výrobky.

Patří k nim například M.R. povrchy, které jsou odolné vůči bakteriím a vodě, navíc jim designér vdechl ohromující přírodní textury a vzory, dovedně rozostřující hranice prostoru.

Specifickým Romanovým rukopisem je použití nových materiálů a inovativních způsobů stavby a konstrukce. Na rozdíl od typických domů s jasně definovanými střechami a stěnami křivky Preston House pomalu, ve vlnách, „tečou“ dolů do fasád.

Designér se nechal inspirovat ikonickou skicou nazvanou „Velká vlna u pobřeží Kanagawy“ od japonského malíře a grafika jménem Tokitarō Katsushika Hokusai.

Kresba z 19. století, která je v současné době vystavena v Metropolitním muzeu umění v New Yorku, zobrazuje bouřlivé mořské vlny v momentu, kdy narazily na veslice.

V každém okamžiku nebe nad Preston House zbarví budovu ve stejných tónech modré a šedé, jaké byly použity v umělcově díle. Podle slov autora budovy v některé dny dům vypadá, jako by právě vypadl z oblohy. Působí jako obraz s jasným tvůrčím podtextem.

Preston House nabízí 530 čtverečních metrů jedinečného bydlení. Rodinná vila je součástí autorova triptychu neobvyklých domů v amerických Benátkách, jimž s pomocí počítačových algoritmů dává složité organické tvary s kvalitou funkčnosti.

Vila s pěti ložnicemi a pěti koupelnami je aktuálně na prodej za pět milionů dolarů. Kromě estetické stránky tohoto architektonického skvostu stojí za zmínku rovněž praktické aspekty stavby.

Zajímavým materiálem, který byl použit v exteriéru i interiéru, je Simowood, vyrobený z lisovaných rýžových lusků. Jde o alternativu dřeva, jež je však mnohem odolnější.  Důležitý je také způsob práce:

Romano využil počítačem podporovanou architekturu založenou na vzorcích, známou jako parametrický design. V tomto případě však tvůrce tento styl destiloval až na rezidenční.

Navzdory jeho velkému talentu to není jen samotná architektura, co řídí Romanův tvůrčí proces. Autor má na zřeteli zejména tradičního koncového uživatele, ačkoliv jeho stavby působí na první dojem rozhodně jinak.

A protože sám designér je dle svých slov rodinný typ, je mottem Preston House jednoznačně rodina. Dokladem může být jeho soustředění na venkovní prostory, komfortní zázemí a čistou kuchyni. Právě ta je totiž podle Romana srdcem každého domova.

TEXT: Vendula Jelínková FOTO: Mario Romano architect

MARIO ROMANO Live in Art (architektonický projekt a návrh interiéru), www.marioromano.com