Harmonie protkaná kontrasty
Otevřené dispozice přízemí zahnují kuchyni, jídelnu a obývací zónu. Jendouchá barevnost, doplněná dřevěnými prvky z amerického ořechu, podporuje harmonii a rovnováhu. Jemný třpyt do interiéru vnáší výrazný křišťálový lustr ve stylu svítidla Kidal od Cattelan Italia.
Otevřené dispozice přízemí zahnují kuchyni, jídelnu a obývací zónu. Jendouchá barevnost, doplněná dřevěnými prvky z amerického ořechu, podporuje harmonii a rovnováhu. Jemný třpyt do interiéru vnáší výrazný křišťálový lustr ve stylu svítidla Kidal od Cattelan Italia.
Návrháři využili černou jako konstrastní prvek, jenž dává vyniknout převažující bílé v interiéru. Výrazná dýha i stejně zbarvená obestavba krbu se tak staly dominantou společenské zóny.
Vytříbený vkus designérů dokazuje precizní výběr moderního nábytku a doplňků. Typickou ukázkou je designový konzolový stolek Phipps od americké značky Vanguard. Jeho vzhled těží nejen ze zajímavé konstrukce, ale i z kombinace dřeva a nerezové oceli.
Jednoduchá barevnost, spočívající v kombinaci pouze tří základních tónů, je osvědčeným výrazovým prostředkem působivých interiérů, jejichž autory je návrhářské duo Katarzyna a Tomasz z architektonického studia Widawscy.
Jednoduchý kuchyňský ostrůvek doplnili tvůrci futuristickými barovými stoličkami Kaysa z nabídky Baxton Studio. Jejich stohovatelná hliníková konstrukce obstojí ve vnitřním i venkovním prostředí.
Vzhled minimalistické kuchyňské linky od italského výrobce Valcucine využívá kontrastu bílých ploch s dvířky s povrchem upraveným černou barvou a dekorem dřeva.
Komínová digestoř z leštěné nerezové oceli, umístěná nad varnou zónou integrovanou do ostrůvku, je bezesporu nepřehlédnutelným designovým prvkem.
Obytný prostor lze v pěkných teplých dnech rozšířit o venkovní terasu, přístupnou z jídelního koutu. Velkorysé prosklení v dřevěných rámech umožňuje funkční propojení interiéru s exteriérem.
Kulatou vrchní desku stolu v jídelně tvarově kopíruje křišťálový lustr. Barevný akcent přináší do prostoru moderní plátno současného polského malíře.
Osvědčená černobílá kombinace dává šmrnc koupelně v přízemí. K optickému zvětšení celého prostoru přispívá zrcadlový obklad jedné ze stěn, tvarově připomínající lícové cihly. Dispozici zdánlivě násobí také skleněná stěna walk-in sprchového koutu.
Osvědčená černobílá kombinace dává šmrnc koupelně v přízemí. K optickému zvětšení celého prostoru přispívá zrcadlový obklad jedné ze stěn, tvarově připomínající lícové cihly. Dispozici zdánlivě násobí také skleněná stěna walk-in sprchového koutu.
Barevná stěna dává podkrovní posilovně, vybavené základními stroji a cvičebními pomůckami, hravost a potřebný pozitivní náboj.
V prostoru omezeném sklonem střechy se podařilo vytvořit komfortní koupelnu. Její styl je pokračováním nastolené filozofie zdrženlivé a jasné elegance, umocněné hřejivým dotekem dekoru dřeva.
Prosklené posuvné stěny ..." class="w-full aspect-[3/2] lg:aspect-[1/1] object-cover lg:hover:grayscale transition duration-500 ease-in-out lg:hover:scale-110 ">
Pouze pohodlné lůžko, doplněné jednoduchými nočními stolky a závěsnými lampami, nic víc není ke klidnému odpočinku v tichu ložnice třeba. Prosklené posuvné stěny ...
Propojení ložnice s navazující koupelnou svěřili autoři projektu stěně z transparentního bezpečnostního skla s integrovanými dveřmi. Materiál zároveň propouští do hygienické zóny maximum denního světla.

Prosvětlený dům v polském Mikulově na první pohled odkrývá tajemství vzniku působivého interiéru, založeného na eleganci, minimalismu a dobrém vkusu.

K realizaci svého obytného prostoru si mladý bezdětný pár přizval architektonické studio Widawscy.

Věděli, že nesáhli vedle – návrhy tandemu Katarzyna a Tomasz, který společně tvoří už od roku 2008, se totiž objevily už v desítkách polských a mezinárodních publikací, mezi nimiž byl například New York Interior Design či portugalský Attitiude.

Na svém kontě mají přes stovku rezidenčních i komerčních realizací a zaslouženě i několik ocenění.

Dvě z nich, plus jednu nominaci na prestižní cenu, vynesl studiu právě návrh prosvětlené vzdušné vily, dokonale zapadající do jejich profesního portfolia, typického spojením nadčasového minimalismu a nekompromisního modernismu.

Úspěšnost projektu s názvem D58, který autoři dokončili v roce 2014, pramení ze souzvuku elegance, jednoduchých kontrastů a vkusných doplňků.

Příjemný a účelný interiér na ploše 137 čtverečních metrů zaujme především praktičností vybavení, jež zároveň souzní s maximální otevřeností celé dispozice.

Základním principem, podle něhož funkční a esteticky vyvážené bydlení vzniklo, je jednoduchost a čitelnost moderního stylu, jichž návrháři dosáhli umístěním kontrastních prvků.

Ty se v rámci konceptu, změkčeného použitím přírodní dýhy s dekorem amerického ořechu, skvěle zhostily úkolu rozproudit v interiéru tok energie.

Strategie plánování přízemí vyústila v rozdělení otevřeného půdorysu na jednotlivé obytné zóny. Sympatická minimalistická kuchyně je esencí bílých čistých linií nábytkové sestavy Valcucine.

Praktický ostrůvek, nad nímž ční výrazná komínová digestoř, poskytuje plochu dostatečně velkou nejen pro přípravné práce a samotné vaření pokrmů, ale rovněž pro jejich konzumaci, posezení u kávy či rychlé občerstvení.

O precizním výběru vybavení svědčí také nadčasové, designově vydařené barové stoličky Kaysa od Braxton Studio.

Protiváhou převažující bílé v kuchyni a v jídelně s kulatým stolem je černá dýhovaná stěna s televizorem a integrovaným krbem, jíž tak logicky připadla role odvážné, a přesto útulné dominanty obývací části společenského prostoru.

Spojnicí mezi oběma zónami je pak komfortní pohovka. Velmi zajímavým nápadem je využití schodiště, vedoucího do horního patra – směrem do obývací části interiéru totiž částečně funguje jako do stupňů integrované, pouze barevně odlišené úložné prostory.

Klidová zóna, jak už je osvědčenou tradicí, zaujímá druhou úroveň domu.

Pro hlavní ložnici a koupelnu návrháři zvolili opět jednoduchost, ovšem tentokrát s absencí výrazných prvků, takže celá plocha působí klidnou a přátelskou atmosférou, důležitou pro soukromí a odpočinek uživatelů vily.

Ze záměrné umírněnosti druhého podlaží efektně vybočuje pouze domácí fittness, do něhož především pestrá barevnost čelní stěny vnáší pozitivitu a náboj, potřebný pro každodenní sportovní aktivity.

TEXT: Vendula Jelínková, FOTO: Tomasz Borucki pro Widawscy Studio Architektury

KONTAKTY:

Widawscy Studio Architektury (návrh interiéru), Broniewskiego 72b, 42–520 Dabrowa Gornicza, POLAND, www.widawscy.pl, studio@widawscy