S respektem vůči tradicím i přírodě
Kompaktní společenské zóně dominuje sedačka od firmy Minotti, čalouněná kůží. Díky převaze přírodních materiálů se návrhářce podařilo vytvořit potřebný soulad přirozených tónů a textur.
Moderní design kuchyně SieMatic s efektem hladkého betonového povrchu skvěle kontrastuje s dřevěnými a kamennými obklady. Varný ostrůvek doplňuje barový pult z rustikálního masivu s výraznou kresbou.
Lustr Heracleum, který pro Moooi navrhl designér Bertjan Pot, prozrazuje inspiraci stejnojmennou rostlinou – bolševníkem. Díky inovativním LED zdrojům poskytuje velmi efektní světelný komfort.
Příčku, použitou k oddělení obývacího pokoje a ložnice, zdobí obklad štípaným kamenem. Její velkou část zaujímá integrovaný krb na biolíh, zakomponovaný do nábytkové sestavy. Dřevěná polena jsou pouze dekorativní záležitostí.
Sjednocujícím prvkem celého obytného prostoru je jednolamelová podlaha z kolekce Linea Habita od firmy Kratochvíl parket profi. Její dekor Dub Tower s kartáčovanými povrchem, upravený matným lakem, ozvláštňují zkosené hrany prvků.
Kontinentální postel s velkorysým čelem, zvýšenou základnou a komfortní matrací nabízí pohodlí, potřebné k odpočinku po náročných sportovních aktivitách. Vybavení doplňují noční stolky a na zakázku vyrobená skříň.
Koupelnu vybavenou dřevěnými prvky doplňuje kamenné umyvadlo, umístěné na desku. K čistotě a jednoduchosti linií celého hygienického zázemí přispívají podomítkové instalace.
Na přání klientů je kuchyně vybavena spotřebiči značky Miele. Na varnou plochu ostrůvku navazuje barový pult, určený i k příležitostnému stolování.
Prosklený posuvný dveřní systém Rimadesio z nabídky designového studia Stopka dodává obytnému prostoru vzdušnost a potřebnou lehkost, navíc umožňuje maximální průchod pro denní světlo.
Zrcadlová stěna v koupelně násobí designové kapky svítidla, pocházejícího z dílny německého návrháře Tobiase Graua. Díky výkonným LED zdrojům zajišťuje Falling Water pro tento prostor ideální světelný komfort.
Změnou dispozičního řešení bylo možné dosáhnout splnění požadavku investora na velkorysejší půdorys koupelny. Její dominantou je bezesporu samostatně stojící vana, jejíž ladné křivky vyniknou v kontrastu s obkladem stěny ze štípaného kamene.

Při pohledu do půvabného interiéru charismatického horského apartmá je jasné, že jeho majitelé kladou vedle funkčního minimalismu důraz na materiály vstřícné k udržitelnosti.

Krkonoše – destinace, v posledních letech stále více přitahující investory, kteří si tu touží vytvořit komfortní zázemí pro víkendový a dovolenkový odpočinek v horském prostředí.

Vysoký obytný standard, umocněný estetickým ztvárněním, je přesně to, po čem majitelé luxusního apartmá, situovaného téměř pod střechou novostavby, toužili.

Autorka návrhu, architektka Monika Vidnerová, která při realizaci spolupracovala s týmem firmy Stopka, pro ně na dispozici 2 + kk s krásným výhledem do okolí vytvořila dokonalé bydlení v horském stylu.

Využila při tom vizuálního propojení vnitřních i venkovních prostor, jež maximálně vychází vstříc vzájemnému průniku interiéru s okolní přírodou.

Jako ideální výrazové prvky, s jejichž pomocí nebylo těžké dosáhnout výsledné elegantní nadčasovosti, se přitom logicky ukázaly dřevo a kámen, na vzniku finální harmonické útulné atmosféry celého obytného prostoru se podílela především hladká podlaha a stěny s obkladem z materiálu s rustikálnější strukturou.

Základem bytu je multifunkční společenská zóna v příjemně hřejivé barevnosti, do níž kupodivu naprosto bez problémů zapadá i kuchyňský nábytek se vzhledem pohledového betonu.

Jeho úkolem je vnést do interiéru nejen potřebné napětí mezi technicistními a přírodními povrchy, ale také příslušný moderní akcent. Velmi přesvědčivým dokladem této vzájemné interakce je především zajímavě řešený ostrůvek.

Nepřehlédnutelným nápadem se jeví rovněž stropní nika nad obývákem, využitá po celém svém obvodu k integraci LED pásků, jež v poslední době v obytných prostorech velmi často slouží k dosažení ideálního světelného komfortu.

Jedním ze zásadních požadavků investora byl rovněž krb. Ani v bytě, kde není k dispozici komín s odtahem, nejsou živé plameny žádný problém, pokud vsadíte na designově působivý produkt fungující na biolíh.

Jeho ohniště s keramickými poleny je od reálného topeniště skutečně téměř k nerozeznání.

Spojovacím prvkem, volně procházejícím celou dispozicí, se stala dělicí příčka ze štípaného kamene, umístěná mezi obývákem a ložnicí. I v klidovém zázemí však hraje podstatnou roli především dřevo.

Ložnici příjemně protepluje, navíc jako přírodní prvek přispívá ke kvalitnímu a zdravému spánku stejně významně jako kvalitní postel se zdravotní matrací, odpovídající potřebám uživatelů.

V rozměrově skromnější předsíni bylo nutné najít úložný prostor na lyžařské a turistické oblečení a další sportovní vybavení. Bylo jasné, že v rámci maximalizace využití daného půdorysu bude nutné vsadit na zakázkovou výrobu.

V místní specializované truhlárně byly vyrobeny rovněž ostatní vestavěné skříně a lakované obklady, vše v takové formě, aby vybavení prostor zbytečně nezahlcovalo.

Ke vzdušnému dojmu z celého interiéru přispívá také prosklená spojovací stěna mezi předsíní a ostatními částmi bytu, která do interiéru propouští přirozené světlo zvenčí.

I když rozloha apartmá není ve skutečnosti nijak velkorysá, zvolené řešení ho krásně opticky zvětšuje a přidává mu na pocitovém komfortu.

Srdeční záležitostí se pro majitele bytu stala koupelna – jak si přáli, mají v ní volně stojící vanu a dostatečný prostor pro relaxaci. Kvůli splnění jejich představ bylo ovšem nutné sáhnout k dispoziční změně.

Kromě štípaného kamene dostal v hygienickém prostoru příležitost také materiál s názvem Techlam.

Slinutá dlažba v trendy velkém formátu o rozměrech tři krát jeden metr s tloušťkou pouhé tři milimetry zaručuje díky svým vlastnostem téměř nulovou nasákavost, odolnost proti poškrábání a otěru i rezistenci vůči chemickým prostředkům.

Díky svým přednostem, k nimž patří i široká barevná škála, je materiál ideální k řešení nekonvenčních obytných prostor, a to včetně rekonstrukcí, protože ho lze nalepit na stávající vertikální i horizontální plochy.  Elegance do koupelny proniká také prostřednictvím kolekce artmatur AXOR Citterio.

Za zmínku stojí zejména umyvadlová páková baterie a kompletně předmontovaný sprchový systém s instalací na omítku a snadno nastavitelnou horní sprchou, která hýčká tělo třemi druhy proudů – klasickým, jemným a masážním.

Samozřejmostí je pak integrovaný termostat, umožňující přesné nastavení teploty vody, nechybí ani bezpečnostní funkce SafetyStop, jež chrání uživatele před opařením.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: Stopka, www.stopka.cz

KONTAKTY:

STOPKA (realizace a vybavení interiéru), Klimentská 46 a 48, Praha 1, www.stopka.cz

KRATOCHVÍL PARKET PROFI (luxusní dřevěné podlahy), prodejna, vzorkovna – Hanák Fórum, Obchodní 265, Průhonice-Čestlice, 251 01 Praha-východ, www.kpp.cz

MIELE (špičkové spotřebiče), Ke Štvanici 656/3, 186 00 Praha 8-Florenc, www.miele.cz

CRAVT koupelny (obklad Techlam), Chýnovská 2994, 390 02 Tábor, www.cravtkoupelny.cz