Plážová rapsodie po evropsku
Interiéru plážového domu, jenž se nachází na břehu Sydney Harbour v oblíbené lokalitě Palm Beach, vládne bílá barva spolu s nezbytnými černými akcenty, které patří k charakteristickým znakům minimalistického stylu.
Designéři se rozhodli odstranit původní příčky a vytvořit vzdušný prostor, jenž spojuje kuchyň s jídelní a obytnou zónou. Aby umožnili obyvatelům vily přímý vstup ven, použili prosklené stěny.
Čistý vzhled kuchyně pramení především z aplikace bílého carrarského mramoru. Luxusní materiál byl použit nejen na stěny, ale rovněž na pracovní desku praktické mycí zóny a kuchyňského ostrůvku.
Celým interiérem prostupuje svěží minimalistická elegance, simulující evropskou zdrženlivost. Ukázkou je tandem designových stoliček, jež navzájem kontrastují pouze barevným akcentem, nebo jednoduchá kuchyňská linka.
Večerní čtení u krbu doplní světlo moderní lampy, za jejímž designem stojí návrhář Serge Mui. Svítidlo je jedním z mnoha kvalitních řemeslných prvků, použitých v interiéru vily.
Lidský rozměr dodává obytnému prostoru současné umění. Grafiky a další artefakty jsou výrazem lásky majitelů plážové rezidence ke kráse a moderní estetice.
Australské klima umožňuje trávit většinu času venku. Ke stolování či posezení s přáteli slouží pískovcový altán, jehož bílé sloupy odkazují na starověk. Okázalý styl však zjemňují romantické proutěné židle.
Velkorysý vstup na zahradu, představovaný prosklenými stěnami, umocňuje propojení vnitřních a vnějších prostor, jež patřilo k základním parametrům zadání rekonstrukce vily.
Úkolem zahradního architekta Mylese Baldwina bylo navrhnout ztvárnění exteriéru tak, aby terénní úpravy daly možnost vzniknout příjemnému prostředí, a současně plynule navázaly na osobitý interiér.
Zakázkově vyrobené šatní skříně patří k vybavení každé z ložnic. Opět jde o prvky, dokládající řemeslnou kvalitu a dokonalost.
Poněkud strohá barevnost i kombinace materiálů přispívají k čistému vyznění interiéru. Vítaným kontrastem jsou zde černé akcenty kovových prvků, použitých například na zábradlí či okenních rámech.
Vyvážená kombinace jednoduché základní barevné škály a strohost minimalistických linií dává celé vstupní hale s navazujícím schodištěm do horního obytného prostoru čitelný styl.
Nezbytným komfortem prázdninového útočiště je také elegantní pracovna se stolem, integrovaným mezi dvě části policového systému, a pohodlnou židlí s koženým čalouněním.
Prostorné koupelně vládne bílý carrarský mramor, akcentovaný doteky mosazi. Dominantou koupelny je komfortní sprchovací kout pro dva, umístěný do velkorysé niky.
Styl celé koupelny se nese v duchu retro stylu, ať už z pohledu umyvadla, umístěného na kovové podnoži, nebo pokud jde o mosazné baterie.
Mycímu centru v kuchyňské části vily dominuje přírodní dřevěný masiv v rovnováze s mramorovou vrchní deskou, do níž je integrován dřez.
Stylová jednoduchost vybavení v podobě postele s kovovým rámem a čalouněným záhlavím dává ložnici nezaměnitelný minimalistický styl, proteplený kobercem na dřevěné podlaze.
Horní terasa je navržena ve středomořském duchu. Typický look této zóny podtrhují exotické rostliny a dlažba s patchworkovým dekorem.
Vstup z hlavní ložnice na terasu umožňují posuvné prosklené stěny, které zprostředkovávají velkolepý pohled na oceán a přispívají k prosvětlení místnosti.

Půvabný interiér, svěží zahradní prostory a ručně vyrobené detaily definují rekreační vilu, jež se stává skutečným „domovem mimo domov“.

Když byli architekti Jeremy Bull a Charlene Congová z australského multidesignového studia Alexander & Co.

požádáni, aby renovovali Iluka House, stávající prázdninové sídlo o rozloze 537 čtverečních metrů na Palm Beach v Sydney, měli splnit dva důležité úkoly: efektně propojit interiér s exteriérem a přiblížit se k tradičnímu evropskému designu.

Dům dokončili v roce 2016 a těmto očekáváním nejen vyhověli, ale vysoce překročili jejich daný rámec.

„Každý projekt začínáme vždy stejně, a to kompletními přípravami, jimiž si stanovíme charakter každé zakázky.

Všechny dokumenty sdílíme s našimi klienty a vedeme nad nimi mnoho diskuzí o jejich výchozích potřebách, hodnotách, přáních, zájmech a motivaci, abychom zjistili, co vyhovuje jejich životnímu stylu, co je vzrušuje.

Poznatky pak dáváme do kontextu s našimi estetickými ambicemi,“ vysvětluje Jeremy Bull z designérského tandemu. K cíli se architekti začali blížit nejdříve naprostou změnou dispozice interiéru.

Vytvořili otevřené a jasné prostředí, jež se dokonale hodí ke svým uživatelům: mladé rodině, preferující zábavu a společenský život.

Velkorysá kuchyň, jídelna a obývací pokoj splňují tento koncept nejen v rámci vzájemně propojené multifunkční zóny, ale také díky optické absenci hranic mezi vnitřním a vnějším prostorem.

Pro zohlednění parametrů, daných klientem, bylo totiž zásadní klást důraz na integraci okolní přírody a ničím nerušených výhledů na oceán a písečné pláže dovnitř rezidence, jejíž zdánlivě nenápadný interiér díky tomu dokonale vynikne.

Zásluhou nového členění obytné plochy vzniklo příjemné zázemí pro setkávání, což je právě pro rekreační dům, v němž majitelé často a rádi vítají hosty, nesmírně důležité.

Terasa a nádvoří pak umožnily vytvořit řadu menších intimních zákoutí, ideálních pro relaxaci a odpočinek, kde si mohou členové rodiny v soukromí přečíst knihu nebo se kochat výhledem na oceán.

K dalším z požadavků klienta, jež museli autoři projektu akceptovat, patřilo také použití ručně vyráběných prvků, které měly zvolený styl obohatit o evropský kontext.

Propracované detaily, povrchové úpravy, osvětlení a obklady stěn se nejen opírají o tradiční hřejivý ráz bydlení, typický pro nejstarší kontinent, ale zároveň také přinášejí do každé z místností osobitý charakter, aniž by přitom byly nadměrně orientované na aktuální trendy.

Výsledek pak dává vyniknout skutečnému kouzlu domova. Kromě řemeslných doteků se hlavní obytnou zónu podařilo přirozeně propojit také přírodními materiály, počínaje tmavou dřevěnou podlahou až po masivní nábytek, vyrobený na míru.

Kuchyni pak vládne bílý carrarský mramor, jenž do prostoru vnáší čistotu a závan čerstvosti, kombinovaný na mycím ostrůvku s kontrastním tmavým ořechem. Světlý, masivem obložený strop je jakýmsi harmonickým odrazem velkého jídelního stolu.

V patře pokračuje nastolená paleta teplých zemitých tónů, v kontrastu se dřevěnou podlahou jsou kromě jednoduchého bílého nábytku rovněž akcenty černého kovu v rámech oken, postelí či zábradlí.

Horní verandu pak oživuje vzorovaný dekor keramické dlažby a živé rostliny v mohutných květináčích. Domu vládne harmonický duch, podpořený dokonalou řemeslnou kvalitou všech jeho součástí.

Stěny z masivního dřeva, exponované stropy, krásná mosazná osvětlovací tělesa a šatní skříně v ložnici dělají z interiéru osobité dovolenkové útočiště.

Všechny zmíněné prvky se nenásilně promítají v přirozeném souladu vnitřních i venkovních prostor, jež se plynule prolínají bez jakýchkoliv zbytečných ohraničení.

Tomu napomohly i terénní úpravy, které proběhly pod taktovkou zkušeného zahradního architekta Mylese Baldwina. Jsou totiž citlivým dokreslením myšlenek tvůrců interiéru.

Ráz zpevněným plochám na pozemku udávají jednoduché bílé pískovcové dlaždice, dokonale zapadající do zeleně krátce střiženého trávníku.

Zvolený minimalismus vybavení, který nechává po všech stránkách vyniknout čistotě linií uvnitř i vně realizace, umocňuje zahradní nábytek, částečně vyrobený na zakázku.

Vila skutečně poskytuje dokonalé kulisy jak pro intimní rodinný, tak pro bohatý společenský život, které tu v příjemné koexistenci plynou s očekávaným komfortem a lehkostí, nezatíženou starostmi a stresem okolního světa.

KONTAKTY:

ALEXANDER & Co. (architektonický návrh), Level 3, Studio 306 Great Buckingham St, Redfern NSW, www.alexanderand.co

CLAIRE DELMAR (spolupráce na návrhu interiéru), www.claredelmar.com.au

TEXT: Vendula Jelínková, Foto: Felix Forest (www.felixforest.com), v2com