Nový směr pro milovníky hor
Kompaktní, promyšleně členitá dispozice je základem obytného komfortu, jehož součástí jsou tradiční lidové prvky doplněné nejnovějšími technologiemi a perfektně zpracovanými luxusními materiály.
Báječný relax nabízí zastřešená terasa s komfortem živého ohně ve venkovním krbu. Idylickou atmosféru odpočinku samozřejmě podtrhuje výhled na zasněžené horské panorama.
Tančící plameny se podílejí na vyznění interiéru. Obývací pokoj překypuje příjemnou pohodou, vyplývající jak z použitých materiálů, tak ze zvolené tlumené barevnosti.
Téměř sochařské dílo evokuje lomené schodiště, po němž se z dolní klidové zóny stoupá do společenského prostoru. Výsledný dojem násobí efektní zrcadlení v plochách skleněného zábradlí.
Harmonie celého prostoru vyplývá z vyváženého kontrastu hřejivého přírodního dřeva s bílými štuky a obkladem stěny, realizovaným pomocí štípaného kamene v šedé variantě.
Velký jídelní stůl z dubového dřeva, obklopený čalouněnými židlemi, osvětluje stylový lustr z paroží. Spolu s vycpanou trofejí kozorožce alpského, která zdobí kamennou stěnu, jsou připomínkou lovecké historie údolí.
Bílou kuchyňskou sestavu ve vysokém lesku doplňuje barový pult z přírodního dřeva. Světelný komfort pomáhá nastolit také několik zdrojů, zapuštěných do bočních hran stropního trámoví.
Vysoký podíl teplého dřevodekoru je základním výrazových prvkem celé nejen horní obytné úrovně chaty. Společenskou zónu lze rozšířit také o venkovní terasu, přístupnou velkoformátovou posuvnou stěnou.
Pokud jde o nábytek, dává Nicky Dobree při svých realizacích prostor především modelům, vyráběným na míru místními zručnými řemeslníky. Preferuje je před produkty „velkých značek“.
Kompaktní, promyšleně členitá dispozice je základem obytného komfortu, jehož součástí jsou tradiční lidové prvky doplněné nejnovějšími technologiemi a perfektně zpracovanými luxusními materiály.
Pro zařízení všech pěti ložnic byly použity prvky pocházející z kolekce britské návrhářky Nicky Dobree, která založila v roce 2002 svou vlastní designovou firmu. Její filozofií je vytvářet pohodlné a harmonické bydlení, jež zároveň zachovává duši každé konkrétní budovy.
Pro zařízení všech pěti ložnic byly použity prvky pocházející z kolekce britské návrhářky Nicky Dobree, která založila v roce 2002 svou vlastní designovou firmu. Její filozofií je vytvářet pohodlné a harmonické bydlení, jež zároveň zachovává duši každé konkrétní budovy.
Práce s velkým podílem dřeva v interiéru představuje výzvu – v kontextu s typem nebo řezem použitého materiálu lze totiž naprosto změnit vzhled a dojem prostoru. Navíc je kvůli jeho schopnosti pohlcovat velké množství světla nutno pečlivě postupovat při navrhování schématu osvětlení.
Většina lůžek v pokojích pro domácí i hosty je navržena s vysokými čely, čalouněnými textiliemi různých dezénů a barev. Jejich prošívání dodává odpočinkovému komfortu designový punc.
Pro dětskou ložnici zvolila návrhářka tradiční palandy, integrované do stěnové niky obložené dřevem. Řešení přispívá k pocitu příjemné intimity, jeho praktickým bonusem jsou pak zásuvkové úložné prostory spodního lůžka.
V hlavní ložnici je majitelům chaty k dispozici ergonomicky navržené kontinentální dvoulůžko s konstrukcí potaženou skotskou kostkou. Hřejivou atmosféru prostoru dotváří autentický kožešinový přehoz.
V hlavní ložnici je majitelům chaty k dispozici ergonomicky navržené kontinentální dvoulůžko s konstrukcí potaženou skotskou kostkou. Hřejivou atmosféru prostoru dotváří autentický kožešinový přehoz.
Dispozičně nepříliš náročné, ale zato s vysokým komfortem a exkluzivními přírodními materiály v podobě bavlněných a lněných tkanin, ložního prádla a plédů – takové jsou ložnice v luxusní horské chatě v Saas Fee, švýcarské perle Alp.
Kromě manželských postelí nabízí jedna ložnice i rozdělená lůžka, obě opět s efektně zpracovanými vysokými čalouněnými čely, členěnými a zdobenými knoflíky.
V některých pokojích odpočinkové zóny je k dispozici rovněž konzole bez podnože, která může sloužit jako pracovní plocha nebo kosmetický stolek.
K hlavní ložnici patří koupelna, v níž hraje prim kombinace dřeva a kamenného obkladu stěn a podlahy v daném barevném schématu. Kvůli menšímu prostoru bylo nutné spojit funkci vany a sprchového koutu. Sanitu doplňují špičkové armatury Dornbracht.

Promyšlený vzhled, charakteristický souladem moderních detailů s tradičními lidovými prvky a kombinací cíleně vybraných přírodních materiálů s puncem luxusu. takové jsou chaty designérky Nicky Dobree.

Návrhářka, která se specializuje na elegantní horské rekreační objekty napříč Evropou, pracuje pro řadu náročných mezinárodních klientů a snaží se „vytvořit nadčasové, elegantní a pohodlné domy, jež doplňují osobnost a životní styl každého uživatele“.

Žádný z jejích projektů se přitom neobejde bez soudobých inteligentních technologií. Láska ke kopcům ji – stejně jako jejího manžela – provází

od dětství. Doslova vyrostli na lyžích, takže bylo více než přirozené, že mezi štíty našli také svůj domov.

Navrhla ho Nicky a od té doby se vlastně specializuje na „horskou architekturu“, která jí záhy přinesla pozici oceňované mezinárodní designérky, jíž se připisuje vznik nového trendu pro luxusní alpské

chaty.

Když byla požádána, aby pro anglickou rodinu se čtyřmi dětmi navrhla „chalupu“ v malé obci Saas Fee, známé také jako perla Alp, pocítila kromě odpovědnosti především nadšení a okouzlení.

Tradiční vesnice v ledovcovém údolí obklopeném vrcholy, tyčícími se do výšky čtyř tisíc metrů, je totiž plná úzkých uliček, po nichž vůbec nejezdí automobily.

To se ve finále ukázalo zároveň jako těžko rozlousknutelný stavební oříšek, stejně jako poměrná stísněnost místa, na němž objekt vyrostl.

„Díky švýcarské efektivnosti jsme to ale nakonec dokázali, chalupu vybudovanou z recyklovaného dřeva jsme autenticky integrovali mezi původní dobovou zástavbu,“ pochvaluje si Nicky.

Naprosto úchvatným prvkem domu je kamenné schodiště, vedoucí z dolních klidových prostor do horní obytné zóny. Jeho téměř sochařský efekt vynikne až při pohledu shora.

Funguje jako centrální páteř stavby, lemovaná zábradlím z čirého skla s madlem ručně pošitým přírodní kůží. V přímém kontrastu s tímto elegantním prvkem je pak „hrubá“ kamenná stěna, obložená nerostem v šedém tónu. Obývací pokoj, situovaný do úrovně pod samotnou střechou,

je díky velkým skleněným oknům s výhledem na horské vrcholky zaplaven přirozeným světlem.

Právě v něm dobře vynikne měkká paleta použitých materiálů korunovaných vlnou a sametem, jež jsou ideálním rámcem pro odpočinek u hořícího ohně po návratu z lyžařských tratí.

Za polostěnou s integrovaným krbem je k dispozici moderně vybavená stylová kuchyně s jídelnou, odkud lze přímo vycházet na zastřešenou venkovní terasu.

Právě ta patří k nejoblíbenějším místům návrhářky i obyvatel chaty – u venkovního ohniště se tu příjemně odpočívá v náruči majestátního klidu okolní krajiny.

Jak je patrné z fotografií, nejdůležitější role nejen v interiéru připadá pečlivě vybranému masivnímu dřevu.

Kromě nábytku se objevuje i na většině podlahových ploch, zásadní místo mu patří rovněž na stěnách, kde se o pozornost dělí s kamenným obkladem, pokrývá také velkou část stropů. V kontextu s bílou omítkou diktuje i vzhled fasád.

Charakteristickou spojnici s horským prostředím pak představují samozřejmě nezbytné textilní a kožené čalouny a potahy, umocněné kašmírovými přikrývkami a kožešinami.

Místo věhlasných značek ovšem dává Nicky Dobree přednost originalitě řešení vytvořených na míru,

proto úzce spolupracuje s místními řemeslníky, jejichž schopnosti a smysl pro jedinečnost vysoce hodnotí. Stejně důležitá je pro ni udržitelnost designu.

„Vždy se snažím detailně zjistit původ výrobků, které používám, ostatně pro celní odbavení musíme mít příslušné certifikáty pro všechny položky,“ vysvětluje. Platí to vždy, ať už se svým pětičlenným týmem operuje ve Verbieru, St.

Moritz a Klosters ve Švýcarsku či Chamonix ve Francii, nebo navrhuje a zařizuje luxusní vily v Mnichově či v Londýně.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Nicky Dobree Interior Design LTD, Niche-PR.com

Kontakty:

NICKY DOBREE INTERIOR DESIGRN LTD

(návrh a realizace projektu), 39 Moreton

Street, Londýn SW1V 2NY,

tel.: +44 (0) 20 7828 5989,

www.nickydobree.com