Jednolitá socha v černo-bílé paletě
Obě úrovně propojuje schodiště, jehož jednotlivé stupně jsou opět z materiálu HI-MACS. Schází se podél delší strany bazénu, která je částečně průhledná a z druhé strany už navazuje kamenitý svah, osázený travinami.
Fasády obou podlaží jsou na stejné bázi, i když spolu jemně kontrastují. První patro pokrývají desky z umělého kamene, zatímco pohledová vrstva podnože, vyrůstající ze svažitého terénu, je vytvořena z přírodního kamenného obkladu.
Posezení u bazénu je kryté textilní střechou, kterou lze podle potřeby srolovat či napnout. Majitelé si tak mohou vychutnat oběd venku, i když pálí horké polední slunce.
Před obývacím pokojem vzniká v ustoupeném patře krytý podlouhlý balkon, zakončený skleněným zábradlím, ze kterého lze shlížet na zahradu a podél fasády se dostat až k bazénu.
Zahrada se ve strmém sklonu svažuje k břehu jezera, koncept domu se tomu přizpůsobuje a využívá možnost oddělení soukromých ložnic v přízemí a společenského reprezentativního prostoru v patře.
Obě úrovně propojuje schodiště, jehož jednotlivé stupně jsou opět z materiálu HI-MACS. Schází se podél delší strany bazénu, která je částečně průhledná a z druhé strany už navazuje kamenitý svah, osázený travinami.
Z posezení u terasy je přes bazén nádherný výhled na jezero a jeho protější břeh. Majitelé si ho tak můžou plně vychutnávat na lehátkách, pohovce, nebo přímo přes prosklenou stěnu bazénu při plavání.
Bílá pohovka s černým potahem nevybočuje z dichromatické palety designu domu. Bílá konstrukce sedačky i odkládací stolky jsou vytvořeny jak jinak než z všudypřítomného Alpine White HI-MACS.
Na obrázku je vidět detail zasouvatelné perforované stěny, která se dá zcela ukrýt do spáry ve vedlejší konstrukci. Po zasunutí vzniká před ložnicemi krytá terasa, fungující jako zádveří před vstupem do zahrady.
Parcela je ze stran chráněna stromy a vzrostlými keři tak, aby poskytovala útulné soukromí. Bílá terasa navazuje nejprve na vzrostlý trávník, který volně přechází na vyšší porost v druhé řadě.
Dva gigantické jídelní stoly jsou vyrobeny na míru z ohýbaného kusu umělého kamene. Venkovní stůl je téměř čtyřmetrový solitér s dokonale hladkým povrchem bez jediného vrutu, spáry či jiného viditelného spojení.
Perforovaná stěna v přízemí je sestavena ze čtyř dílů po 2,5 metru a tvoří poloprůhledný ochranný plášť, za kterým se skrývají vysoká skleněná okna jednotlivých pokojů.
Terasa a balkon jsou vybaveny speciálními lampami, ve kterých lze večer v kamenném podsypu ohraničeným válcovou lucernou z čirého skla zapálit plamen.
Ve slunečních lázních na bělostné terase nesmí chybět ani venkovní sprcha k osvěžení pod tekoucí vodou po či před plaváním, anebo jen tak pro radost.
Retro design podlahy terasy s kruhy o různých poloměrech je vyroben za pomoci frézovací technologie. Pod úrovní terasy je integrován zavlažovací systém pro zahradu.
Vybetonovaný šestimetrový bazén je ekologicky vytápěný a automaticky čištěný. Lem zapuštěné vany přirozeně navazuje na podlahu terasy.
Kuchyni dominuje bílý kvádr se zapuštěným dřezem. Ze všech stran přístupný pracovní prostor slibuje jednoduché čištění a odolnost vůči všem možným nástrahám, vznikajícím při přípravě jídla.
Krb na dálkovým ovládáním, umístěný na zadní stěně místnosti, je na bioetanol s napojením na nádrž o objemu 25 litrů. Celý komínový blok je opět vyroben z HI-MACS.
Jednolitý strop má v sobě integrované osvětlení i klimatizaci, která je také na míru vyrobena společností Deer-Graf GmbH. Obývacímu pokoji vévodí kožená sedací souprava od Living Divani.
bílých posuvných dveří lze podél fasády v přízemí propojit celý prostor podobně, jako je tomu v patře. V jednotlivých nikách však přesto zůstává dostat..." class="w-full aspect-[3/2] lg:aspect-[1/1] object-cover lg:hover:grayscale transition duration-500 ease-in-out lg:hover:scale-110 ">
Po otevření bílých posuvných dveří lze podél fasády v přízemí propojit celý prostor podobně, jako je tomu v patře. V jednotlivých nikách však přesto zůstává dostat...
Na podlahách v přízemí a na schodišti se poprvé setkáváme s něčím jiným než s bílým lesklým povrchem umělého kamene. Místnosti zde zjemňuje dubová parketová podlaha.
Celý tekoucí prostor prvního patra se rozkládá na ploše 120 m2. Jednotlivé místnosti se prolínají jedna do druhé a vše spojuje bílý lesklý materiál.
Elegantní jídelní stůl s černě lakovanou ocelovou podnoží osvětlují designové kruhové lampy, zavěšené ze stropu. K posezení slouží bílé kožené sedačky značky Living Divani.
Při pohledu z ložnice nejsou majitelé ochuzeni o výhled na jezero. Díky dvouvrstvé fasádě lze však dle libosti propojit či oddělit zahradu a interiér.
Po otevření mřížové stěny, která zároveň chrání díky neviditelné síti proti moskytům, lze na zahradu vystoupit ze všech místností v přízemí.
Koupelna vypadá jako odlitá z jedné formy. Díky hladkým spojům se vše chová jako monolit, a tak je možné navrhnout například i sprchový kout s integrovaným výklenkem na hygienické potřeby jako jeden kus.
V hlavní koupelně se nachází 1,9 metru dlouhý umyvadlový set s nerezovým lemem, jehož menší obdoba se nachází v koupelně pro hosty. Bílé stěny v koupelnách doplňují velkoplošná zrcadla.
Přízemí kromě ložnice a koupelny nabízí také pokoj pro hosty a posilovnu. Všechny vstupy do místností jsou skryté za bílé panely a po uzavření lze jen těžko rozeznat, zda se jedná o stěnu, skříň, či dveře.

Jeden materiál, dvě barvy a nádherné místo. I tak by se dal ve zkratce charakterizovat dům na břehu italského Lago di Garda, ztvárněný v bílém plášti z umělého kamene s jednoduchými černými detaily.

HI-MACS je víceúčelový neporézní materiál, vyvinutý společností LG. Jedná se o umělý kámen, vytvořený převážně z prachu z přírodního kamene s příměsí akrylátové pryskyřice a přírodního barviva, které umožňuje širokou škálu odstínů.

Materiál dovoluje vytvořit téměř jakýkoli tvar, a díky neviditelným spárám je tak vhodný pro realizaci velkorozměrových 3D objektů. V architektuře se využívá nejen v interiéru, ale i na obklad fasád či podlah.

Při příležitosti realizace rodinné rezidence na břehu italského Lago di Garda se majitelé rozhodli právě pro tento materiál, který má hlavní slovo v celém projektu.

Design i hlavní výrobu měla na starost německá společnost Dreer-Graf GmbH, zaměřující se právě na práci s umělým kamenem HI-MACS. Vysněná vila s výhledem na modrou hladinu Gardského jezera je pro její majitele katalogem všeho, co lze za pomoci tohoto víceúčelového materiálu vyrobit.

Celé první patro dvoupodlažní rezidence je „obaleno“ do pláště z desek z umělého kamene v odstínu Alpine White, který kontrastuje s přírodním kamenem použitým v přízemí. Díky neviditelným spojům funguje fasáda jako jednolitý povrch.

Stejný materiál pak pokračuje i do exteriéru na podlaze vyvýšené terasy, která se zapuštěným bazénem, lehátky a venkovní sprchou slouží jako wellness pod širým nebem. Podlaha je složená z více dílů, tvořících vzor z kruhů.

Pravděpodobně nejvíce však návštěvníka upoutá zasouvací, intenzivně perforovaná stěna v přízemí, která zajišťuje soukromí vnitřním ložnicím a zároveň poskytuje průhled do zahrady a na jezero z interiéru.

Celý návrh je laděn do černo-bílé palety, která se propisuje i do interiéru, kde ji jen občas změkčuje přírodní dřevo na podlaze.

Kontrast černé a bílé však zůstává v popředí a společně s jednolitými a jasnými tvary nábytku vyrobeným na míru z umělého kamene vytváří monotematický, minimalistický interiér.

Stěny, podhledy, podlahy i vestavěné skříně jsou navrženy ve stejném odstínu, jaký byl použit na fasádě. V kuchyni a v koupelnách je aplikace HI-MACS pravděpodobně nejpraktičtější díky své snadné čistitelnosti a jednoduchými nároky na údržbu.

Bezespárové spoje navíc zaručují naprostou sterilitu v těchto hygienických prostorách.

Některé bílé plochy si majitelé vyzdobili barevnými uměleckými obrazy, největší ozdobou celého interiéru je však nádherný výhled na jezero a zalesněné hory, který je zprostředkován celoprosklenými stěnami v obou podlažích.

TEXT: Karolína Hausenblasová, FOTO: Melanie Gotschke

KONTAKTY:

Dreer-Graf GmbH, Germany (architektonický návrh), Gewerbegebiet 10, 82399 Raisting, Německo, https://www.dreer-graf.de/

HI-MACS® Alpine White (využitý stavební materiál), LG Hausys Europe GmbH, Lyoner Str. 15, 60528 Frankfurt Germany, https://himacs.eu/en