Byt koncipovaný pro komfort i zábavu
Řešení prostoru umožňuje dohlédnout z obýváku až ke vchodovým dveřím. Obrovská pětimetrová pohovka v obývací části byla vyrobena na zakázku přímo tomuto prostoru ukrajinskou společností Private Enterprise Pashkovsky. Dělicí prvek v podobě cihlové příčky je součástí kuchyně z druhé strany.
Řešení prostoru umožňuje dohlédnout z obýváku až ke vchodovým dveřím. Obrovská pětimetrová pohovka v obývací části byla vyrobena na zakázku přímo tomuto prostoru ukrajinskou společností Private Enterprise Pashkovsky. Dělicí prvek v podobě cihlové příčky je součástí kuchyně z druhé strany.
Do malého jídelního koutu navazujícího na kuchyni se vešly police, oválný stůl z masivního dřeva a čtyři židle, které jsou opatřeny potahy dlouhými až na zem, díky nimž se snadno udržují v čistotě.
Velkou sedací soupravu doplňuje lehce atypický konferenční stolek ve tvaru kruhu, na jehož výrobu byly využity kvalitní kovové pruty. Výhodou drátěné konstrukce je, že nezatěžuje plnými stěnami prostor, ale naopak ho odlehčuje, a navíc není třeba ji příliš často otírat od prachu
Jelikož přáním majitelů bylo ponechat prostoru jemně industriální výraz, v místnosti je přiznaný betonový strop. Obývací část osvětlují malá bodová světla, dva velké reflektory a LED osvětlení.
Předsíň je koncipována jako otevřená. Architektky ale nechaly na strop nainstalovat kolejnici a do ní zasadit posuvné dveře. Tak majitelům nabídly možnost tento vstupní prostor v případě potřeby uzavřít. Díky lamelovému dřevěnému podhledu vzniká vizuálně zajímavé osvětlení.
Kuchyňský kout je rozdělený na dvě části, přípravné a mycí centrum a varnou zónu. Skříňky s důmyslnými úložnými prostory jsou vyrobené na zakázku. Jedna ze stěn je opatřena tabulovou barvou, takže lze prostor měnit dle aktuální nálady.
Pro příjemnou atmosféru a komfortní našlapování je v ložnici položena podlaha z masivního dřeva. Plátno nad postelí s obrázkem křídel není záměrně napnuté v rámu, ale pouze zavěšené. Má tak evokovat uvolněnost a pohodu.
Pocit tepla s designovým efektem dodávají prostoru dřevěné obklady stěn, které architektky nechaly nainstalovat do chodby. Tvoří zajímavý kontrast s betonovou stěrkou, aplikovanou na opačné straně.
Při rekonstrukci apartmá bylo třeba vytvořit prostor předsíně pro odkládání svrchních oděvů, bot a tašek. Našlo se zde místo i pro samostatnou toaletu, vybavenou závěsnou mísou a zakázkovým umyvadlem.
Součástí jedné z ložnic se nově stal tento pracovní prostor, který je umístěn na „pódiu“ ve vzniklém výklenku, kde mají uživatelé klid na práci.
V ložnici a vlastně i v celém interiéru se nenacházejí žádné atraktivní materiály a vzory. Veškeré vybavení je jednoduché, přirozené, a hlavně relaxační.
Původně bylo v plánu, že část stěn bude ponechána v původními cihlové podobě. Jelikož ale výsledek nevypadal dobře, architektky se rozhodly obložit zdi belgickým, ručně vyráběným obkladem Vandersanden.
Zajímavé řešení nejenom v této koupelně představuje použití přírodního kamene Travertin v provedení Antik jako obkladu na stěnách místo obvyklých dlaždic. Kromě vany se vešla i toaletní mísa a bidet.
Také druhá ložnice je zařízena s ohledem na jednoduchost a přirozenost prostředí, které by mělo nabízet klid a relaxaci. Lůžko je vyrobeno z textilního, snadno udržovatelného materiálu na zakázku. Bílé stolky jsou ve skutečnosti dva kusy dřeva, natřené bílou barvou.
V ložnici zaujme na první pohled osvětlení, které je řešeno s pomocí LED pásků. Šedý závěs na stěně slouží jako dekorace a pro zateplení místnosti. Vertikální barevné žaluzie vytvářejí potřebné stínění.
Do koupelny se vešel i sprchový kout, pro který byl použit černý obklad a dlažba. Na strop ve sprše stejně jako podlahu v koupelně architektky použily teakové dřevo, které je napuštěné olejem, aby zvládlo vlhké prostředí.
Industriální strohost této samostatné toalety, umístěné v předsíni apartmá, zjemňuje obklad z dřevěných prken, která jsou navíc vybraná v různobarevném provedení. V malé místnosti se rovněž našlo místo pro úložný prostor, jak je patrné při pohledu na „betonovou“ zeď.
Citlivý přístup k rekonstrukci koupelny je patrný i z umístění baterií, které jsou téměř celé ukryté za obkladem ze vzhledově luxusního materiálu Travertinu, jenž nad nimi vytváří odkladovou plochu pro mycí prostředky.
Do koupelny se vešla volně stojící vana z bílého akrylátu, kterou doplňuje stojací umývadlo ze stejného materiálu, ale v šedé barvě. Osvětlení zajišťuje lampa nad vanou a LED svítidla, instalovaná v podhledu.

Byty loftového typu v sobě vždy nesou uvolněnou atmosféru a minimalistický styl. apartmá s pracovním názvem Kaif, který je součástí nového rezidenčního projektu, má ovšem něco navíc.

Originálně pojatý interiér v podobě apartmá o rozloze 120 m2 je dílem architektek Viktorie Škliar a Olgy Antontsevy, které společně tvoří pod značkou FORM. Požadavky klientů zněly jasně:

V maximální míře ponechat volnou plochu a do ní začlenit úložné prostory, šatny a dvě toalety tak, aby byly pouhým okem

„neviditelné“. V prvním a zcela zásadním kroku se architektky rozhodly odstranit velkou a zbytečnou halu přímo u vstupu do bytu. Tím se otevřel pohled do prostoru obývacího pokoje.

Přesto mezi vstupní zónou a obývacím pokojem nechaly nainstalovat velké třímetrové posunovací dveře, které v případě potřeby obě části oddělí. Do jednoho velkého prostoru se vešla kuchyně, obývací pokoj a jídelna. Kuchyni

byste ovšem hledali na první pohled těžko, protože je ukrytá za samostatnou příčkou, integrovanou do středu obýváku. Do kuchyňské části se tak lze dostat z obou stran.

Ložnice zůstaly úpravami téměř nedotčeny s výjimkou galerie, kterou si nechali majitelé do jedné z nich vestavět a upravit jako pracovní

plochu s psacím stolem. Do koupelny architektky přidaly sprchový kout, rozšířil se i prostor toalety a nově se dovnitř vchází nikoli z obývacího pokoje, ale z chodby. Klienti projevili velmi odvážný přístup k celé rekonstrukci interiéru.

Netrvali na žádných zarytých stereotypech a s veškerými návrhy souhlasili. Jak architektky dodávají, takový přístup je pro oboustranně příjemnou spolupráci zcela zásadní.

To se projevilo například v situaci, kdy se autorky rozhodly v obývacím pokoji vyhnout konvenčním parketám

a nahradily je mikrocementem s polyuretanovým lakem a stejný způsob použily i na toaletě. Jde o to, že mikrocement je vnímán jako jednolitý povrch a nemá tolik spojů jako dlažba.

Pokud jde o stěny, jsou vždy ideální čistě bílé, které lze dobře sladit se všemi prvky v interiéru.

Nutno dodat, že architektonická kancelář FORM klade důraz na jedinečnost, proto ve svých projektech používá nábytek, který navrhuje individuálně pro každý interiér. Tak lze dosáhnout maximální harmonie objektů v interiéru.

Zde se povedlo snoubit rustikální a průmyslové prvky se současným designem a současně udržet minimalistický

a vzdušný styl, který celému apartmá dodává svěží atmosféru.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: Andrey Bezuglov

Kontakt: FORM bureau, (architektonický tým: Viktoriia Shkliar, Olga Antonceva), Glazunova Str. 3,

Kyjev, Ukraina, www.form.kiev.ua