Starosvětský luxus „statečného srdce“
Za vzhledem vnitřních prostor rezidence stojí převaha dřeva a dalších přírodních materiálů, jako jsou kámen, kov a kůže. Společenská část hlavního domu je otevřena do přiznaného střešního krovu.
Za vzhledem vnitřních prostor rezidence stojí převaha dřeva a dalších přírodních materiálů, jako jsou kámen, kov a kůže. Společenská část hlavního domu je otevřena do přiznaného střešního krovu.
Velkorysá vstupní hala má podobu dvoupodlažního foyer s podlahovou krytinou v podobě tmavě lakovaných selských prken. Schodiště se stěnou, obloženou kamenem, vede do horní klidové zóny.
Interiér ozvláštňují obloukové klenby, rámující stavební otvory. Ze všech místností je francouzskými okny přímý vstup na některou z venkovních teras.
Tvar mírného oblouku se propisuje rovněž do dvoukřídlých dveří, tvořených kovovým rámem s výplní z vysoce kvalitního olovnatého skla. Za prvkem s efektem zrcadlení se skrývá jeden z mnoha krbů ve stylu Inglenook.
Takzvaný rodinný pokoj sází na časem dotýkané patinované materiály, několik francouzských oken nabízí přes travnatou část zahrady výhled na zelení hýřící svahy kaňonu.
Impozantní kované lustry, svěšené do prostoru z trámové střešní konstrukce, prozrazují profesionální řemeslnou práci zručných kovářů s důrazem na dobový styl a detail.
Luxusní ostrůvková kuchyň ve tvaru U je umístěna jakoby ve výklenku, což ji opticky vyjímá ze plochy společenské zóny. Část, směřující do obýváku, slouží zároveň k příležitostnému stolování.
V jídelně lze vypozorovat určité doteky secese, ať už na židlích s polstrovanými sedáky, či ve formě stropních závěsných svítidel, kombinujících měděnou konstrukci s mléčným sklem.
Vrchní plocha ostrůvku s integrovanou vinotékou a mycí zónou je – stejně jako ostatní pracovní desky v kuchyni – z leštěného mramoru. Navzdory supermoderním spotřebičům dýchá prostor starosvětskou atmosférou.
Obytný prostor evokuje zámeckou atmosféru, dotvořenou použitými výrazovými prvky. Kromě kamenného obkladu stěn a zdobného nábytku jsou to samozřejmě rovněž nezbytné kožešiny.
Typický prosklený výklenek, vyplněný polstrovanou lavicí, je využit jako další místo ke stolování. Stůl se skleněnou horní deskou obklopují „režisérské“ židle v kombinaci kovu a přírodní kůže.
V horním patře bylo v rámci intimního zázemí pamatováno rovněž na hernu pro děti. Dětské aktivity probíhají přímo ve společném rodinném pokoji, jehož součástí je také jídelna.
V pracovně zaujme kromě obrazu na stěně také věhlasné křeslo Swan, které stejně jako další návrhy ikonického designéra Arneho Jacobsena vzniklo v garáži jeho domu v Klampenborgu. Dodnes je vyrábí firma Fritz Hansen
V některých obytných prostorech je patrná kombinace historického či historizujícího nábytku s ryze soudobými modely. Moderní pohovka čalouněná kůží není se zvoleným stylem v žádném rozporu.
Solitérní plechová vana se stojánkovou baterií, keramické umyvadlo, podepřené dvěma soustruženými nohami, stejně jako podlaha sestavená z prvků rustikální kamenné dlažby… Koupelna se vizuálně přibližuje stylu dávných předků.
I když sídlo stojí zcela osamoceně, je v hygienické zóně díky stínění v podobě římských rolet pamatováno na dokonalé zajištění soukromí a intimity.
Stopy patiny, ať už vzniklé přirozeně, či jako důsledek dodatečných povrchových úprav, jsou patrné rovněž v ložnicích. Tato nabízí přímý vstup na krytou venkovní terasu s posezením.
Odborníci sice televizní obrazovku v ložnicích neradi vidí, ovšem málokdo si dovede odpočinek a relax, související s možnostmi moderní elektroniky, v klidovém zázemí odříct.
Jídelní pergolu na kamenné terase s posezením a pálenými cihlami obloženým venkovním krbem romanticky zastiňuje popínavá vinná réva.
Do samostatného objektu umístili původní stavitelé exkluzivního sídla nejen vnitřní bazén, ale také špičkově vybavenou posilovnu, kde Gibson rád pracoval na své mužné postavě.
Do venkovní, kamenem obložené terasy, k níž se od obytného objektu schází po schůdcích, je zapuštěn menší relaxační bazén nepravidelného tvaru, odkud se otevírá výhled na mořskou hladinu.
Příjemné panorama je k dispozici i při posezení pod už zmíněnou pergolou. Způsob ztvárnění tohoto zákoutí, umocněného souzněním použitých materiálů a vůní okolních eukalyptů, vyvolává pocit nesmírné pohody.
Dlouhý úzký bazén byl vybudován zejména kvůli možnosti trénovat plavání i v kaňonu, obklopeném strmými skalnatými útvary, porostlými nízkými křovinami.

Půvabná rustikální usedlost, skrytá v zeleném kaňonu, je esencí záliby herce a režiséra Mela Gibsona ve všem intimním, duchovním a historickém. Panství, nesoucí nezaměnitelný rukopis této zářivé hvězdy filmového světa, ovšem mění majitele.

Na realitním trhu se od roku 2008, kdy Mel Gibson statek v americkém Malibu koupil od Davida Duchovnyho po jeho rozvodu s Teou Leoni, ocitá už podruhé.

Poprvé se prodej nezdařil, není totiž jednoduché splnit finanční představy zkušeného obchodníka s nemovitostmi, kterých má herec na svém kontě celou řádku.

Ukládá do nich velkou část svých astronomických honorářů, aby finance následným prodejem některých z nich ještě rozmnožil. Ať už to byl například velkolepý panský dům Elizabethan Tudor v Greenwichi nebo rozsáhlý statek v Montaně, oba mu přinesly velké zisky.

I tak je jeho portfolio, zahrnující domy a majetky po celém světě, stále obrovské.

Kromě dalších nemovitostí v horách mezi Malibu a Agoura Hills, mezi něž patří také kostel Svaté rodiny, soukromá tradicionalistická katolická kaple, kterou sám Gibson financoval a postavil, vlastní třeba Mago Island o rozloze 8,5 čtverečního kilometru na Fidži, Haciendu Dorada či Playa Barrigona v provincii Guanacaste na Kostarice, která je v současné rovněž na prodej.

Všechny usedlosti v jeho držení spojuje velmi podobný styl, vyplývající z Melovy náklonnosti k tomu, co prozrazuje úctu k tradicím a historii.

Jejich charakteristickým poznávacím znakem je převaha přírodních materiálů s dominancí masivního dřeva, přírodního kamene a pálených prvků, to vše poznamenáno časem a patinou. Platí to samozřejmě i o sídle, jež vám nyní v REZIDENCI představujeme.

Impozantní komplex ve francouzském stylu s úchvatným výhledem na Tichý oceán a okolní zvlněnou krajinu, stojí o samotě, na reliéfně členitém pozemku s rozlohou pět a půl hektaru.

Kromě hlavního objektu, rozkládajícího se na ploše 604 čtverečních metrů, je tu rovněž domek pro hosty se dvěma ložnicemi a hygienickým zázemím a sportovní pavilon.

Nový majitel rezidence bude mít k dispozici soukromý prostor s pěti ložnicemi a stejným počtem koupelen, velkorysou společenskou zónou, vnitřní a venkovní kuchyní, dvěma bazény, tenisovým kurtem, posilovnou a garáží pro tři vozy.

Dlouhá příjezdová cesta, vinoucí se těsně podél přední části stavby, vede návštěvníka k proskleným vstupním dveřím, bezprostředně za nimiž se nachází společenské centrum domu, impozantně otevřené do střešní konstrukce.

Jednotlivé zóny této části rezidence oddělují pouze stěny s obloukovými prostupy, zvýrazněnými kamenným obkladem. Klenby se přitom opakují i na dalších vnitřních stavebních prvcích, a to včetně dveří, oken a krbových portálů.

Starosvětská a tak trochu pohádková podoba exteriérů i interiérů, zaplněných autentickým i historizujícím nábytkem, je výsledkem renovace, kterou musel dům podstoupit, když ho v roce 1996 z velké části poškodil požár.

Obnova přinesla například ručně opracovávané podlahy z masivního dřeva, z Evropy dovezené krby nebo vnitřní schodiště, postavené z materiálu, získaného ze zdejší zchátralé stodoly.

Olovnatá skla oken v několika místnostech a zdivo z velkých kamenů dodávají místu téměř charisma katedrály, což určitě konvenovalo Gibsonově zbožné nátuře, když rezidenci kupoval.

Intimní zázemí hlavní budovy v soukromém křídle zahrnuje kromě ložnic a koupelen rovněž dvě šatny.

Zvenčí dům obklopují terasy s výhledem na oceán, přístupné z interiéru do široka otevíratelnými francouzskými okny. Jednu z nich, určenou pro venkovní stolování, zastiňuje pergola s konstrukcí, po níž se romanticky pne vinná réva.

Při úpravách okolního pozemku upřednostnil Mel Gibson přirozenost svěží krajiny a vsadil na rostliny původem z jižní Kalifornie.

Mel Gibson

Multitalentovaný americko-australský herec, režisér, filmový producent a scenárista s irskými předky, ale rovněž otec osmi dětí a silně věřící katolík, který se denně modlí ve vlastní kapli.

Charismatický muž s okouzlujícíma fialkovýma očima, který vystudoval australský National Institute of Dramatic Art, zaujal už ve svých třiadvaceti letech v hlavní roli filmu Šílený Max, od té doby posbíral pěknou řádku ocenění včetně prestižního Oscara.

Snímky, v nichž hrál, znají diváci po celém světě, stejně jako jeho kontroverzní režijní počiny Umučení Krista a Apocalypto.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: The Ageny