Zářivá atmosféra s citem pro detail
Optimismus a pohoda pramení ze vzdušného prostoru, prozářeného barevnou paletou i materiály. Výsledný efekt je také dílem promyšleného systému stropního LED osvětlení, jež se odráží i v plochách exkluzivního stolku Quadruplex s prvky z oxidované oceli se střídavě lesklým a matným povrchem.
Optimismus a pohoda pramení ze vzdušného prostoru, prozářeného barevnou paletou i materiály. Výsledný efekt je také dílem promyšleného systému stropního LED osvětlení, jež se odráží i v plochách exkluzivního stolku Quadruplex s prvky z oxidované oceli se střídavě lesklým a matným povrchem.
Originální konferenční stolky z návrhářovy vlastní značky Formitable©, založené na nápadité kombinaci tvarů, materiálů a povrchů, patří mezi zásadní výrazové prvky interiéru.
Do jídelny navrhl Wael Farran stůl Paperweight, jenž je součástí limitované zakázkové řady. Nad ním se skvěle vyjímá lustr Random z portfolia Studia Italia Design, tvořený skleněnými difuzory ve zlaté, stříbrné a mosazné barvě.
Dalším designovým kouskem v jídelně je komoda Ascension, opět z řady Formitable ©. Stěnu za ní dekorují pruhy z nerezové oceli, které v kombinaci s osvětlením vytvářejí jedinečný jas.
Stropní lineární LED prvky, přispívající k optickému dělení prostoru, doplňují velmi jemná nástěnná svítidla, umístěná za sedačkou s čalouněním z lesklého plyše.
Od stylového jídelního stolu s vrchní deskou z transparentního skla se nabízí pohled do celé společenské zóny, funkčně členěné pomocí několika typů posezení.
Nejvýraznějším prvkem vstupní haly s černou mramorovou podlahou je rozhodně umělecké dílo v podobě dvou kaligrafických panelů. Jejich autorem je Ghaleb Hawila, absolvent American University of Science & Technology v oboru grafického designu.
Takhle vypadají hlavní dveře, povrchově upravené patinovanou dubovou dýhou, při pohledu zvenku. Díky obkladovým panelům se shodným dřevěným dekorem se ve stěně téměř ztrácejí.
Široký portál otevírá pohled do velkorysé společenské zóny. Celý prostor včetně navazující vstupní haly pohledově sjednocuje především podlahová krytina z leštěného mramoru.
Minimalistickou kuchyni charakterizují lineární linie, podtržené podlahou z dřevěných vlysů. Pro obklad stěn byl použit mramor Cava Bianco Staturio Venato, čelní plochy skříněk jsou z bílého skla.
Převažující bílá opticky rozšiřuje úzkou chodbu, vedoucí do klidové zóny s ložnicí rodičů, dětskými pokoji a koupelnami. Prostoru, vybavenému řadou vestavěných skříní, dávají styl i uživatelský komfort zajímavě aplikované LED pásky.
Snídaňové zákoutí tvoří jednoduchý pult ze stejného kompozitního materiálu, jaký byl použit na ostatní pracovní plochy. Desku podpírá masivní noha z nerezové oceli.
Rozlehlou dispozici společenské části bytu lze variabilně měnit podle aktuální situace a potřeb rodiny pomocí zasouvacích panelů. Jejich design, ozvláštněný dřevěným dekorem, navazuje na zvolený styl řešení některých stěn napříč interiérem.
Rodinný pokoj je vybaven velkou televizní obrazovkou. Konzolový stolek pod ní, vyrobený opět na zakázku, zaujme netradičním tvarováním.
Rozlehlou dispozici společenské části bytu lze variabilně měnit podle aktuální situace a potřeb rodiny pomocí zasouvacích panelů. Jejich design, ozvláštněný dřevěným dekorem, navazuje na zvolený styl řešení některých stěn napříč interiérem.
Dřevěné prvky v medové barvě jsou v interiérech použity v zájmu výsledného proteplení a sjednocení obytného prostoru. V hlavní ložnici se ke slovu dostaly například v podobě čelních ploch vestavěného nábytku.
Noční stolky jsou integrované do ozdobných vertikálních panelů, jejichž trojrozměrný efekt umocňuje nasvětlení. LED zdroje byly použity rovněž k ozvláštnění stropu.
Do chlapeckého pokoje navrhl Wael Farran netradiční pracovní stůl, vyrobený na zakázku. Prostor opticky násobí velkoplošné zrcadlo, odrážející jedinečný artefakt na protější stěně.
Srdce každého malého fotbalového fanouška se rozhodně nadchne pro dekoraci v podobě skleněných panelů s motivem míče v letu. Vestavěné skříně s dřevěnými úchytkami poskytují dostatek úložného prostoru pro veškeré vybavení pokoje.
Mladík má k dispozici samostatnou koupelnu, charakterizovanou kruhovými, asymetricky posunutými liniemi. Jsou patrné nejen na podsvětleném zrcadle, ale rovněž na umyvadle a desce, do níž je zapuštěno.
V koupelně rodičů s moderním Walk-in sprchovým koutem převažuje tmavý odstín, daný především velkorysým použitím černého mramoru s žilkováním. Materiál byl v části s WC efektně zkombinován s vertikálními pásky v bílé barvě.
V koupelně rodičů s moderním Walk-in sprchovým koutem převažuje tmavý odstín, daný především velkorysým použitím černého mramoru s žilkováním. Materiál byl v části s WC efektně zkombinován s vertikálními pásky v bílé barvě.
Dveře do rodičovské koupelny v zavřeném stavu opticky splývají se stěnou, osazenou řadou skříní. Ze záběru je patrné, že dřevodekor se prolíná i do hygienické zóny.
Rovněž v dívčím pokoji sáhl designér kvůli zvětšujícímu efektu po velkoplošné, po obvodu podsvětlené zrcadlové ploše, umístěné nad dlouhým pracovním stolem.
Koupelna se nese v poněkud jemnějších liniích, odpovídajících něžnému naturelu holčičky, která ji užívá.
Jak je patrné ze stěnové dekorace, Lina se narodila jako princezna, aby především prosvětlila život své rodiny. V prostoru je to úkol pro LED pásky, integrované do skleněné plochy v záhlaví postele.

„Věřím, že to je právě pozornost k drobnostem, jež promění obytný prostor ve skutečný domov,“ říká Wael Farran, zakladatel a hlavní designér Wael Farran Studio.

V případě nejnovějšího projektu „Cherished Glow“ se mu skutečně podařilo zohlednit potřeby a vkus klienta tak, že interiéry doslova dýchají pohodou a útulností.

Ať už vsadí na současnost, klasiku či art deco a modernismus, je každý počin studia založen také na úzkém vztahu s dodavateli a řemeslníky, což se samozřejmě projevuje na finální podobě jednotlivých realizací.

Výsledek tak vždy dokazuje platnost Farranova tvůrčího motta: „Dobrý design je krásný a funkční“. Velkorysý otevřený prostor, který vám představujeme, vznikl komplexní rekonstrukcí bytu, situovaného do domu v klidné rezidenční čtvrti v Bejrútu.

Ve městě typickém kulturními kontrasty, ale také atributy jako je znovuzrození, odolnost a vitalita, jež – nikoli náhodou – bývá nazýváno Paříží Středního východu.

Obytný prostor určitě zaujme vzdušností, vřelostí a vznešeností, stejně jako volným prouděním energie, jíž nestojí v cestě téměř žádné pevné stěny.

Určité soukromí však čtyřčlenná rodina investora přece jen potřebuje, proto studio navrhlo instalovat elektricky ovládané mobilní panely ze dřeva, s jejichž pomocí lze dispozici flexibilně měnit v souladu s aktuální situací v domácnosti.

Celému půvabnému vyznění interiérů nahrává rovněž jejich vybavení nábytkem vyrobeným na zakázku, který vytvořili zkušení místní řemeslníci, a také použití špičkových textilií značek Romo, Pierre Frey, Mark Alexander, Dedar a Sahco Hesslein.

Zapomenout ovšem nelze ani na designově vydařené kousky z portfolia návrhářovy značky Formitable ©.

Vše je zahaleno do všudypřítomné palety různých odstínů šedé, odrážející jas přirozeného i nepřímého vnitřního osvětlení, jehož efekt násobí na mnoha místech podlahy z vysoce leštěného mramoru.

Vnitřní zářivost a hřejivost celého prostoru pramení rovněž z rafinované aplikace dřevodekoru.

Okouzlení prostředím začne hned za vchodovými dveřmi z francouzské dubové dýhy s bílou patinou. První, co příchozí spatří, jsou dva stylizované kaligrafické panely od současného libanonského tvůrce Ghaleba Hawily.

Plovoucí efekt těchto černobílých rohových prvků zdůrazňuje jejich podsvětlení, akcentující rovněž duchovní rozměr tohoto originálního uměleckého díla.

Laskavé a svěží vyzařování pokračuje i v luxusně pojatém společenském prostoru, který tentokrát spojuje pouze obývací a jídelní zónu.

Denní světlo, proudící dovnitř prostřednictvím velkoryse prosklené fasády, rezonuje v podlahové ploše z elegantního žilkovaného mramoru, stejně jako v povrchu řady skleněných, zrcadlových či kovových prvků, a to včetně monumentálního svítidla nad jídelním stolem.

Vesmírná energie proudí rovněž ve stylově vytříbené oddělené kuchyni, jejíž stěny pokrývá mramorový obklad s jemným dekorem v odstínu, který se opakuje i na dřevěných podlahových prknech.

Celek doplňují nerezové povrchy spotřebičů, jež dokonale ladí s nábytkovými dvířky v bílém lesku, výsledný efekt prostoru plyne rovněž ze špičkového osvětlovacího systému, tvořeného LED profily.

Ty ostatně působí jako nápadité zdůrazňující prvky i v chodbě, vedoucí k intimnímu prostoru se soukromými pokoji a koupelnami. Jako zářící intarzie ozvláštňují nejen strop, ale také stěny, v nichž se dokonale opticky ztrácejí bílé dveře vestavěných skříní.

Pokud jde o hlavní ložnici, její komfort a funkčnost tkví především v pohodlné posteli, zatímco designový náboj pramení z originálního pojetí stropu a stěny v záhlaví lůžka. Vestavěné skříně rozhodně zaujmou povrchem a netradičním tvarováním úchytek.

Koupelny se pak nesou v převážně tmavších tónech stěn, ztvárněných pomocí obkladu černým mramorem.

TEXT: Alena Müllerová, FOTO: Wael Khoury

KONTAKT: WAEL FARRAN STUDIO (návrh a realizace projektu), 1107 Saed Fraiha Street, L’Oliveraie Building – 668, Hazmiyeh – Mont-Liban, tel.: +961 (5) 952 953, www.wael-farran.com