Městské bydlení na více úrovních
Výrazný prvek zde představuje modrá výmalba na stěně, která vytváří atraktivní kontrast s hnědými obklady, sedacím nábytkem a textilními doplňky. Nepřehlédnutelné jsou i osvětlovací prvky.
Výrazný prvek zde představuje modrá výmalba na stěně, která vytváří atraktivní kontrast s hnědými obklady, sedacím nábytkem a textilními doplňky. Nepřehlédnutelné jsou i osvětlovací prvky.
Pro spojení obou bytových jednotek, umístěných nad sebou, zvolili architekti z indického studia Conarch zavěšené schodiště, které je pro větší bezpečnost opatřené, sítí zabraňující pádu do volného prostoru.
Obývací prostor slouží k setkávání s přáteli nebo obchodními partnery. Jednoduchý sedací nábytek v kombinaci dřeva a kůže pochází od italské firmy Pianca.
Majitelé fandí otevřenému prostoru, umožňujícímu proudění vzduchu, což je v horkých dnech vítaný efekt. S touto myšlenkou celá koncepce vznikla.
Stěna v barvě pruské modři je dalším spojovacím článkem obou apartmá. Objevuje se také pod názvem berlínská modř podle místa, kde vznikla. Zde ji architekti použili jako podklad pro malou domácí galerii v bílé.
Pohled do otevřené místnosti ve tvaru dlouhého obdélníku odkrývá rozdělení plochy na dvě zóny, a sice společenskou, ve které se scházejí rodina a přátelé, a televizní, kde obyvatelé v klidu sledují oblíbené filmy.
Zajímavý doplněk posezení přináležejícího k ložnici tvoří stolek s vyřezávaným vzorem, ve vrchní části překrytým sklem. Světlé barvy umocňují velikost interiéru, tmavé prvky mu dodávají příjemný kontrast.
Podlaha v jídelně je vyrobená z litého betonu. Jídelní stůl je opatřený deskou z přírodního křemene od izraelské firmy Caesarstone. Na neutrálním bílém podkladu vynikají tmavé akcenty doplňků a geometrické vzory.
Na první pohled zaujme stojací lampa v industriálním designu. Kolekci nábytku z ohýbaného dřeva tvoří dvě pohovky s látkovým polstrováním a dvě židle. Celek doplňují dva příruční stolky. Dřevěné tyče po levé straně slouží jako věšáky na oblečení, kabelky apod.
Minimalistická kuchyně v designu masivního dřeva s ostrůvkem a nástropní digestoří pochází od italské firmy Elmar. Bezúchytkové řešení splňuje nároky „čistého“ designu, vnitřní vybavení nabízí dokonalou funkčnost.
Místnost se skládá ze tří částí od sebe oddělených zástěnami. Osvěžující detail v ložnici představuje kusový koberec s designem letokruhů stromu, umístěný pod konferenčním stolkem, a LED pásky nad postelí.
Velkorysá koupelna je rozdělena na dvě části. Do první architekti umístili vanu od německého výrobce Villeroy & Boch, samostatně stojící na desce z přírodního kamene od firmy Caesarstone. Za ní se nachází sprchový kout s toaletou, oddělený prosklenou zástěnou.
oddělená zástěnou, na jejíž druhé straně jsou připevněná zrcadla a pult z přírodního kamene, ze kterého je vyrobena i podlaha. Umyvadlo na desce je od Villeroy & Boch.
Vestavěná skříň v minimalistickém designu upoutá nejenom atraktivní kombinací barev, ale také nepřímým osvětlením. Dvoubarevné záclony doplňuje jednoduchý závěs ve světlém odstínu dvířek skříní. Podlahu z litého betonu doplňuje kusový koberec s krátkým vlasem.
Tato místnost se nachází před pracovnou majitele penthousu a je určená pro obchodní návštěvy. Kromě příjemných uklidňujících barev je vybavena i dvěma aroma difuzéry
Psací stůl vyvolává dojem, jako by byl podepřený zásuvkami. Ve skutečnosti tyto tvoří jednu jeho nohu a dají se dle potřeby otáčet. Kolekce kancelářského nábytku je od firmy Pianca.
Součástí této koupelny je hydromasážní parní box. Jeho stěny jsou obloženy carrarským mramorem. Skříňka se zapuštěným umyvadlem a police jsou od německého výrobce Villeroy & Boch.
Pracovně majitele vládne dekor dřeva a přírodní barvy. Výrazný doplněk představuje dvousedačka a zarámované ilustrace jízdního kola, umístěné na zdi proti pracovnímu stolu.
V této ložnici převládají modré prvky, které příjemně osvěžují přírodní styl. Postel typu boxspringu má čelo z přírodního dřeva, které splývá s obkladem zdi, protaženým až na strop.
Při realizaci penthousu se podařilo odkoupit také střechu, kterou architekti proměnili v dechberoucí terasu plnou živých rostlin a zákoutí vhodných jak k relaxaci, tak i k setkáváním s přáteli nebo rodinou.
Jelikož cílem střešního projektu bylo vytvořit oázu harmonie, některé prvky si architekti „vypůjčili“ z umění feng shui. Chodník z přírodního kamene doplňují kačírek a dřevěná podlaha vpravo.
Proč výhled na město, když se můžete dívat do zeleně. To byl jeden z důvodů k instalaci zelených stěn na terase. Rostliny nabízejí díky jedinečnému osvětlení úchvatnou atmosféru i ve večerních hodinách.
Také terasa ve spodní části penthousu je plná zeleně. Výrazným prvek i v tomto případě představuje osvětlení, zejména nepřímé v podobě černých trubic s LED koncovkami, které svým uspořádáním připomínají varhany.
Do černého carrarského mramoru se žilkováním je zasazeno kulaté zrcadlo, které díky podsvícení připomíná Slunce. Doplňuje je designové umyvadlo ve tvaru půlměsíce.
Kromě různých druhů rostlin a keřů je terasa také zařízena pohodlným sedacím nábytkem a pergolou, umístěnými na nízkém dřevěném pódiu, poskytujícím tepelný komfort i ve večerních hodinách či při chladnějším počasí.

Jedinečné spojení dvou apartmánů, umístěných ve výškové budově, nabídlo takzvané pied-à-terre bydlení neboli přechodný domov pro rodinu s dětmi.

Na začátku projektu stála potřeba zázemí ve městě, kam rodina velmi často zajíždí. Když se objevily

dva byty s ohromným transformačním potenciálem, vznikl penthouse Pāfekuto, který představuje

živý svět, plný všemožných podnětů. Obytná plocha bydlení činí osm tisíc čtverečních stop, venkovní prostor se rozkládá na třech úrovních o celkové vnitřní dispozici 743 m2. Záměrem bylo proměnit běžné

bytové jednotky ve funkční, víceúčelový a inspirativní obytný prostor, který ctí specifické potřeby klientů

a odráží jejich životní styl. Majitelé měli příslovečné  štěstí nejenom díky umístění bytů nad sebou, ale také proto, že se podařilo odkoupit i terasu navazující na jeden z bytů.

Jedna bytová jednotka je primárně navržena jako hlavní apartmá, do kterého se vešel soukromý pracovní prostor, ložnice pro hosty a obývací prostor.

Druhé apartmá, vnitřně propojené s prvním, zahrnuje rovnoměrně rozprostřenou vnitřní a venkovní

obývací zónu, kuchyni a tři ložnice. Otevřené vnitřní prostory, spojující oba byty, představují poměrně zásadní výhodu, a sice pasivní ventilaci.

Schodiště mezi patry funguje jako komín a pomáhá uvolňovat horký vzduch, který se dovnitř dostává otevřenými okny v horním patře. Tato přirozená výměna vzduchu snižuje potřebu mechanické klimatizace v extrémně horkých dnech. Konzolové plovoucí dřevěné schody

jsou na jedné straně opatřené sítí coby ochranou proti pádu, na straně druhé zavěšené na modře natřené zdi, sloužící jako malá domácí umělecká galerie.

Architekti zvolili jednoduchý, ničím nezatížený styl, jenž umožňuje proudění světla i konverzace a zdůrazňuje tak propojení mezi oběma úrovněmi bydlení.

Prostorová podoba projektu vyplynula z řady proměnných, jako jsou potřeby rodiny s dospívajícími dětmi, a také z omezení v podobě stavebních limitů výškové budovy či neřešitelných problémů při přemisťování vodovodních a elektrických rozvodů. Přesto se architektům podařilo rozbourat nejenom

zdi, ale i zažité prostorové zvyky. Celý penthouse navrhli jako celek s dokonalou rovnováhou kontrastů,

proporcí a barev, přičemž postupovali krok za krokem podle logických i estetických pravidel.

Bydlení ve výškové budově bývá z určitého úhlu pohledu izolované od okolního světa, zejména přírody.

Architekti vzali tento detail v potaz a rozvrhli plochy tak, aby ložnice, obývací prostory, a dokonce i kuchyně byly vizuálně i prakticky propojené se „zeleným“ venkovním prostranstvím.

Podle řady výzkumů totiž pohled do přírody napomáhá k uvolnění mysli a tím i zmírnění duševní únavy. Představte si tu nádheru, když ráno vstáváte ve velkoměstě a první, co vidíte, je více než 550 m2 zelené plochy.

Pro příběh tohoto domova je takové spojení s venkovním prostředím zásadní. Nejenom že vyvolává dojem „předzahrádky“,  což je ve výškové budově stále tak trochu rarita, ale současně přivádí do bytu velké množství přirozeného denního světla.

Toto řešení tak eliminuje potřebu svícení i během dne, takže výrazně snižuje energetické zatížení. Vzhledem k velkým převisům venkovních teras zůstávají velká okna ve stínu.

Jelikož na ně nedopadá přímé sluneční záření, interiér se ohřívá pouze minimálně, takže není nutné vnitřní prostory více klimatizovat. Kontakt s přírodou nabízí také terasa nad horní částí  penthousu, která je umístěna přímo na střeše výškové budovy.

Architekti ji rozčlenili do několika zón, nabízejících prostor k setkáváním, hraní, ale také k nerušenému odpočinku. K pohodě přispívají hydroponické „zelené“ stěny a také bonsaje, plumérie nebo fíkusy a vodní prvky.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: Vibhor Yadav, Conarch Architects

KONTAKT: CONARCH ARCHITECTS (návrh a realizace interiéru), 04-B, Sagar Complex, L.S.C., New Rajdhani Enclave, Main Vikas Marg, Delhi-110092, www.conarch.co