Na smyslné vlně rustikální elegance
Modrý odstín kuchyňské linky skvěle koresponduje s modrými doplňky v obývací části. Pracovní plochu od společenské oddělují kromě barového pultu i závěsné police.
Posedět lze u barového pultu, který vede z kuchyně až do haly a je vyrobený z jednoho kusu betonu odlitého ve speciální dřevěné formě, anebo u prostorného stolu na terase s krásným výhledem na město.
Betonový pult, který se proměňuje ve své funkčnosti, začíná v kuchyni jako bar, kde slouží k rychlým snídaním nebo kávě či skleničce před večeří. Dál pokračuje jako odkládací plocha přes celý obývák a končí v hale.
Vybouráním příček vznikl velký společenský prostor s dostatkem přirozeného světla, v němž majitelka ráda pořádá setkání s přáteli. K příjemné atmosféře přispívá použití masivního dřeva, ať již v obkladu nebo na nábytku, a také pastelové barvy a handmade dekorace.
Modrý odstín kuchyňské linky skvěle koresponduje s modrými doplňky v obývací části. Pracovní plochu od společenské oddělují kromě barového pultu i závěsné police.
Do projektu se podařilo zakomponovat i cihlový obklad, který je součástí původně zcela otevřené terasy a dokonale splňuje záměr stylu v rustikálním pojetí. Překlad je pozůstatkem vybourané příčky mezi obývacím pokojem, kuchyní a terasou.
Jelikož se v projektu počítalo se začleněním terasy do hlavní obytné plochy apartmá, architekti ji nechali zasklít, aby se dovnitř nedostávaly vlhko a zima.
Byt o ploše 70 m2 postrádal plochu ke stolování, která se po rekonstrukci našla právě na terase. Posezení u jídelního stolu se skládá z klasické dřevěné lavice, kterou doplňují židle v originálním designu.
Spojení leštěného betonu a masivního dřeva v retro designu dalo vzniknout osobité kuchyňské lince s originálním detailem integrované mikrovlnné trouby.
Spojení leštěného betonu a masivního dřeva v retro designu dalo vzniknout osobité kuchyňské lince s originálním detailem integrované mikrovlnné trouby.
Motiv rustikálních cihel, tentokrát v bílém obkladu, který je snadno udržovatelný, se objevuje v prostoru varného a mycího centra.
Pro povrch podlah se vzhledem k častým návštěvám i kvůli snadné péči jevila jako nejlepší řešení dlažba, která sjednocuje terasu s obývací částí i halou a prostor opticky zvětšuje.
Za dřevěnými posuvnými dveřmi v obývací části se skrývají soukromé prostory. Při otevření zakryjí část bílé zdi, takže policový systém změní vzhled.
Příklon k rustikálnosti rovněž evokuje betonová stěrka, použitá na stěnách koupelny spojené s toaletou. Stejnému stylu odpovídají i zrcadlo a stolek z exotického dřeva s umyvadlem ve tvaru mísy.
Skříňka v hlavní koupelně je vyrobena na zakázku. Oválné umyvadlo je položeno na betonové desce. Na tento prostor dále navazuje sprchový kout s masážní hlavicí a několika tryskami.
Součástí jednoduchého vybavení předsíně je minimalistický věšák a betonové police pro odkládání různých věcí. Nechybí oblíbené hrnkové rostliny.
Výhodou tohoto sprchového koutu je okno, které nabízí přirozené odvětrávání. Pro mycí potřeby je ve zdi vytvořen odkládací prostor se skleněnými poličkami. Prostor osvětluje reflektor.
I v městském bytě se majitelka může věnovat oblíbenému pěstování všelijakých bylinek, kterým dopřává terasa dostatek světla i prostoru.
Hlavní vybavení ložnice představuje postel s menším dřevěným čelem. Po stranách ji doplňují dva noční stolky s otevřenou zásuvkou a poličkou. Lampy jsou dílem brazilských designérů.

Když si sympatická třicátnice vysní bydlení ve městě, které by se mělo vyznačovat nad rámec běžně

zařízeného interiéru po vzoru městského stylu, může to dopadnout třeba takto…

Vzhledem k tomu, že majitelka ráda zve přátele na party, architekti se rozhodli propojit kuchyň, terasu

i obývák v jeden společenský prostor. Bylo tak třeba odstranit okenní křídlo, oddělující jednotlivé části

apartmá, a vyrovnat vnější i vnitřní podlahy, které opticky sjednotili použitím stejného materiálu.

Tento krok měl i praktický důvod. „Jelikož prostor kuchyně byl velmi malý, spojení s obývacím pokojem přineslo více přirozeného světla a možnost lepšího větrání.

K větší integraci přispívají i betonové police, které vycházejí ze vstupní haly a končí až v obýváku,“ vysvětluje architektka a partnerka brazilské kanceláře Rua 141 Mona Singal, která prováděla realizaci.

Pokud jde o materiály, investorka si přála rustikální styl s podílem ruční výroby, pastelové barvy a různé struktury.

Obklady se vyznačují příjemnou patinou v moderním designu, jak je vidět na podlaze v kuchyni nebo v koupelně, kde k rustikální atmosféře přispívá i betonová stěrka, použitá na stěnách.

„Modrý odstín a vzor kuchyňské podlahy skvěle korespondují se spodními skříňkami rovněž v modré barvě. Tento design se hodně používal v padesátých letech minulého století.

Ovšem do tohoto projektu skvěle zapadl nejenom barevně, ale i kompozičním řešením,“ dodává architektka.

K zateplení celého prostoru významně přispívá masivní dřevo. Původní obložení tak doplnily další dřevěné prvky. V celém bytě je spousta rostlin, ale hlavní plochu k jejich pěstování představuje terasa.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: www.rua141.com

KONTAKT: RUA141 ARQUITECTOS (návrh interiéru), Rua Coronel Irlandino Sandoval, 225 Jardim Paulistano, Sčo Paulo, Brasil, www.rua141.com