Špetka dekadence promíchaná s modernou
Konferenční stolek v obývacím pokoji od portugalské značky Duquesa & Malvada doplňuje pohovku Akiba. K atmosféře decentního luxusu přispívá i obraz na krbu od amerického výtvarníka Bruce Cascii, známého svým fotorealistickým stylem. Nejenom k němu ladí koberec od Rug Company.
Konferenční stolek v obývacím pokoji od portugalské značky Duquesa & Malvada doplňuje pohovku Akiba. K atmosféře decentního luxusu přispívá i obraz na krbu od amerického výtvarníka Bruce Cascii, známého svým fotorealistickým stylem. Nejenom k němu ladí koberec od Rug Company.
Zajímavý solitér v obývacím pokoji představuje židle ve stylu art deco od americké firmy Caracole. Jedna ze dvou barových skříněk, které majitel zdědil a designérka upravila, pochází od portugalské značky JLC.
Celý interiér se vyznačuje i zajímavou architekturou. V této místnosti je patrný lomený oblouk okna, které nabízí výhled do poklidného dvora. Na něj navazuje strop, připomínající svým tvarem i strukturou stěnu barelu.
K útulnému prostředí v jídelně napomáhají minimalistické svícny a lustry od portugalské značky Luxxu. K pohodlí při servírování pak slouží italský příborník Giorgetti.
V půvabném arkýři, nabízejícím krásný výhled do různých stran ulice, našla prostor vestavěná lavice s polstrováním a úložnými prostory, jež slouží pro chvíle odpočinku s knihou nebo šálkem kávy.
Jídelní židle Collins pocházejí z Essential Home, elegantní jídelní stůl vyrobila italská firma Imaestri. Nejenom pocitové teplo prostoru dodává koberec od Rug Company.
Ačkoli styl domu může někomu připadat výlučně moderní, estetický základ je zde kladen především na zděděné prvky, což je patrné i na tomto pracovním stole, u kterého sedával už dědeček majitele.
V interiéru kuchyně se našlo místo i pro malý jídelní prostor, který manželé využívají zejména pro snídaně. Stůl je ruční prací bratra majitelky.
Tento moderní čtecí koutek, navržený přímo Emily Mackie, se nachází v další části domácí pracovny a slouží jak ke čtení, tak i k celkovému odpočinku od náročných podnikatelských aktivit majitelů.
Křeslo Eames Lounge Chair od Vitra patří už přes šedesát let na výsluní světového designu. Autory jsou manželé Charlese a Ray Eamesovi.
Elegantní tapeta v šedém tónu od Area International znázorňuje rohy zvířat – kudu nalevo a pakoně vpravo. Černá stojací lampa Stanley je od DelightFULL. Světle šedý koberec vyrobila firma Rug Company.
Pocitově chladné detaily mramoru v koupelně zjemňuje tapeta od Maya Romanoff v příjemně teplé barvě se vzorem velrybí kosti. Elegantní světla dodala chicagská společnost Lightology.
Součástí šatny je prostor pro ukládaní kabelek paní domu. Designérka proměnila police v osvětlené vitríny, kde majitelka ihned najde vše potřebné.
Hranaté noční stoky Vanguard se skleněnou kostrou a vnitřní zásuvkou ze dřeva příjemně kontrastují s měkce zakřivenými tvary krémově zbarvené kožené postele s vysokou matrací od italské firmy Giorgetti.
Součástí ložnice je i posezení před krbem na dřevo, díky kterému ji můžeme chápat jako kompletní intimní prostor. Excentrický puff je od 1stdibs, fotorealistický obraz je opět od Bruce Cascii.
Obraz nad postelí znázorňuje smyslné rty gejši. Místnost osvětluje lustr od Roll & Hill. K útulnosti prostoru napomáhá koberec utkaný pod značkou Feizy.

Inspirativní prostředí, luxusní materiály, oslňující paleta barev a odkaz předků. I tak může vzniknout jedinečný design, překračující svůj stín.

Příběh interiéru Rawenswood Residence se začal odvíjet ve chvíli, kdy se manželský pár rozhodl vrátit po letech cestování domů do Chicaga.

Oba si přáli jediné – snoubit svou lásku k rodinným kouskům nábytku a dalším doplňkům, pocházejícím z poloviny minulého století, s asijským dědictvím manželky a poklady, které objevili na cestách po Evropě, zejména v Paříži.

Při pohledu na výsledek taková kombinace jedinečných stylů, shromážděných na ploše přibližně 650 m2, nutí k zamyšlení nad výjimečnou harmonií, která vychází z mixování různých kultur, jež pár poznal, anebo si je nese ve svém rodokmenu.

Jednotlivé střípky minulosti jsou patrné například v obývacím pokoji, do něhož designéři umístili sametovou pohovku s elegantními zaoblenými liniemi, kterou doplňuje decentní křesílko se zlatými detaily a příruční stolek.

Jemný závan moderny pak představují dvě zděděné barové skříňky s výrazným designem svislých kožených pruhů a zrcadlovou plochou na vnitřní zadní stěně.

Celek nabízí elegantní a sofistikované útočiště k relaxaci, ale současně slouží i jako prostor k setkávání s rodinou a přáteli. Jelikož majitelé mají jedinečný cit pro design, bylo třeba pro rezidenci Ravenswood objevit jedinečné kousky nábytku.

To je také důvod, proč jídelnu zdobí úžasné židle ve stylu padesátých let minulého století, které jsou potažené sametem.

Rozhodnutí najít ten nejdokonalejší kousek, jenž autenticky zapadne mezi ostatní nábytek a plně bude odrážet oblíbenou éru manželů, přivedlo designéry až do již zmíněné Paříže na veletrh Maison &

Objet a ke značce Collins od Essential Home, která nabídla to nejlepší řešení. V jídelně Ravenwoodu tak nestojí jenom obyčejné židle, ale důležitá součást skládanky celého konceptu.

A co je na tom všem nejlepší, že pohled na ně vzbuzuje pocit, jako by tam patřily odjakživa.

Dalším zásadním prostorem pro manžele byla bezpochyby ložnice, jejíž základ tvoří jemné neutrální barvy s lehkým akcentem zlaté a doplňující směsicí orientálního a retro designu.

Připomínku oblíbeného stylu majitelů zde zastupují dvě ikonická křesílka značky Romero opět od Essential Home, jejichž geometrické elegantní linie a sametový materiál doslova vybízejí k posezení, které bude jistě více než pohodlné.

Kromě manželského páru měla hlavní slovo v této realizaci interiérová designérka Emily Mackie. Jak sama v jednom z rozhovorů zmínila, největší výzvou pro ni byla velikost jednotlivých místností a jejich proměna v útulný prostor.

Interiér rovněž tvořila s myšlenkou vzájemné pospolitosti jeho majitelů a dalších obyvatel, ale současně pamatovala i na soukromí, které čas od času potřebuje každý z nás.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: Essential Home, www.essentialhome.eu

KONTAKT: INSPIRED INTERIORS, INC, design Emily Mackie (návrh interiéru), 25 W Hubbard St., Chicago, IL 60654, USA, www.inspiredinteriors.com

ESSENTIAL HOME (stylový nábytek), 154 Rue des Rosiers, 93400 Saint-Yuen, Paris, www.essentialhome.eu