Tři úrovně městského bydlení
Stůl je vyrobený na zakázku podle návrhu studia Askdeco. Svícen z nerezové oceli pro čtyři svíce Arborescence od francouzské značky Christofle je dílem francouzského designera Ita Morabita. Soška Zoo Bear je od Jaimeho Hayona.
Příjemné posezení s výhledem na město tvoří dvě elegantní kožená křesla od Erba Italia. Designový stolek je od francouzské firmy R&Y Augousti. Venkovní nábytek navrhlo a vyrobilo studio Askdeco.
Autorkou brutalistní židle Cadre noir, vyrobené z oceli s hladkým voskovaným povrchem, je Stephane Ducatteau. Schody z lakovaného kovu a mramoru jsou vyrobeny na zakázku podle návrhu společnosti Askdeco.
Stůl je vyrobený na zakázku podle návrhu studia Askdeco. Svícen z nerezové oceli pro čtyři svíce Arborescence od francouzské značky Christofle je dílem francouzského designera Ita Morabita. Soška Zoo Bear je od Jaimeho Hayona.
Kuchyně je vybavena nábytkem od Alno kitchens, který nese podtext made in Germany. Vyznačuje se dokonalým řemeslným zpracováním a nejvyšším standardem kvality. Dřevěný jídelní stůl navrhlo studio Askdeco.
Autorem uměleckého díla na stěně je tamní designer Hawini. Skříňka pochází od Piero Fornasetti. Kožené křeslo nese značku Erba Italia. Příruční stolek je dílem designerů francouzské firmy R&Y Augousti.
Policový systém, který funguje především jako knihovna, je vyroben na zakázku studiem Askdeco. Jeho výhodou je, že je možné upravovat výšku jednotlivých polic dle předmětů, které do něj ukládáte. Výhled z oken zpříjemňují zelené rostliny na terase.
Obraz na zdi pochází od venezuelského umělce Ramona Aulara. Pohovku od Maxalto navrhl designer Antonio Citterio. Skleněná váza Cactus z muranského skla s červeným květem je ruční práce od Bruna Morassa a Davida Zanelly.
Co v této koupelně patrně zaujme na první pohled, je zarámovaná fotografie majitele bytu, jejímž autorem je jordánská umělkyně Alaa Baghdadi. Volně stojící vana Wanda je od italské značky Antonio Lupi.
Samostatné WC, určené pro hosty, je vybavené toaletou a umývadlem zasazeným do desky stolku od Antonio Lupi. Je umístěné ve vstupním prostoru penthousu. Odkládací stolek dodala francouzská firma R&Y Augousti.
Ložnice majitele je spojena s koupelnou a šatnou. Osvětlení všech prostor zajistila bejrútská osvětlovací společnost PSLAB. Designový prvek zde představuje deska s nápisem Life is boring od švédsko-francouzského umělce Andrého Saraivy vystupujícího pod jménem Mr. Andre.
Autorem umělecky pojaté židle Magis „One“ s betonovou základnou je designer Konstantin Grcic. Příruční stolek navrhl Bruno Rainaldi pod značkou Opinion Ciatti. Autorem zarámované fotografie je jordánský umělec Alaa Bagdadi.
Díky proskleným stěnám je v celém interiéru dostatek přirozeného světla. Z křesílka Magis „One“ od designera Konstantina Grcice lze pozorovat životem tepající nákupní třídu, nacházející se pod penthousem.
Drobnosti „dělají“ interiér, jako například tento stolek od značky R&Y Augousti. Centrální schodiště, vyrobené na míru prostoru podle návrhu studia, má konstrukci kovu a schodnice z mramoru.
Otevřený prostor má u víceúrovňového bydlení smysl, protože umožňuje komunikaci se členy domácnosti, ať už se nacházejí v kterékoli části bytu. Této zásadě nahrává i moderně řešené schodiště od prováděcí firmy Askdeco.

Oslovit profesionála v oboru designu má spoustu výhod. Jednou z těch zásadních je i fakt, že vám pomůže odkrýt možnosti vybraného bydlení.

Říká se mu Paříž Středního východu. Většina z vás nejspíš už tuší, že tentokrát jsme zamířili do libanonského Bejrútu, v němž vznikl projekt nabízející moderní městské bydlení s poněkud lehce zavádějícím názvem Mallorca.

Autorem návrhu je designérské studio Askdeco, které se zaměřuje především na luxusní interiéry nejenom domů, ale také třeba jachet či komerčních prostor. Mallorca se nachází ve čtvrti Ashrafieh, kterou proslavil rušný společenský život 60. let minulého století.

Původně se jednalo o malé studio, které se změnilo na tříúrovňový podkrovní byt, poskytující nejenom moderní životní prostor, ale i nádherné výhledy na tamní historickou čtvrť.

Majitel měl na začátku pocit, že prostor nebude plně vyhovovat jeho potřebám a pohodlí, jež hledal. Jenže, jak říká spoluzakladatelka a hlavní designérka studia Nisrine Nasr:

„Stačilo analyzovat požadavky klienta, dosadit k nim funkční a kreativní řešení a to vše převést na papír.“ Ne každý má totiž schopnost dostatečné představivosti, takže vizualizace může velmi pomoci v komunikaci s klientem.

Majitel ocenil skutečnost, že celých 200 m2 obytné plochy je otevřených a dovnitř proudí dostatek přirozeného světla.

Tento fakt ale vyžadoval poměrně rozsáhlé stavební úpravy, zejména zvětšení oken, která v některých částech interiéru dokonce zabírají prostor od podlahy až ke stropu.

Střed Mallorcy je dán schodištěm coby přechodovým prostorem, spojujícím všechny tři úrovně penthousu. Schodiště je umístěné mezi dvěma zcela prosklenými příčkami a umožňuje tak ještě větší pronikání světla až do nejtmavších částí ploch.

Jakmile byly hotové základní stavební úpravy, designeři se spolu s klientem pustili do výběru materiálů a barev. V interiéru tak můžete najít například šedobílé mramorové stěny ve středomořském stylu a tlumené šedé dřevo.

Kovové povrchy byly výsadním přáním majitele. Vstup do penthousu v hlavním patře zahrnuje halu a kuchyni. Z haly lze vyjít na malou přilehlou terasu, kterou majitel původně považoval za zbytečnou.

Návrháři ji ovšem vybavili pohodlným venkovním nábytkem, živými rostlinami a proměnili ji tak v dokonalý relaxační prostor.

Ve střední části se nachází jídelna a obývací pokoj, kde nábytek od značek, jako jsou Maxalto nebo Fornasetti doplňují kresby Ramona Aulara.

Do horního patra designeři soustředili hlavní ložnici a pokoje pro hosty, včetně koupelen a relaxačního prostoru opatřeného židlí Magis, ze které si mohou hosté užívat panoramatické výhledy na město.

Penthouse Mallorca je tak dokonalým příkladem úzké spolupráce mezi majitelem a designerským studiem.

Text: Lucie Hanzlová, FOTO: Alex Jeffries,  www.alexjeffriesphotographygroup.com

Kontakt: ASK DECO Interior design studio (návrh interiéru), 2nd Floor, Block A, Beirut Gardens, Martyrs’ Square, Beirut, Lebanon, www.askdeco.com