Betonový kolos pro regeneraci těla i duše
Princip uskupení funguje díky zrcadlovému zaklenutí obytných jednotek do sebe, přičemž každé je ponechán kouzelný výhled i příjemné soukromí.
Místo je samozřejmě vybaveno i krytými prostory pro stání vozidel hostů či personálu.
Strmý svah je prostředí s potenciálem. Sklonu lze využít například k vytvoření odstupňovaných soukromých teras nebo visutých balkonů.
Objekt je protkán sítí komunikací s multifunkčním využitím. Bílé betonové plochy jsou místem konání různých venkovních akcí a večírků.
Hmota je odlehčena prosklenými okenními stěnami a masivnímu betonu oponují jemné detaily v podobě minimalistických skleněných zábradlí.
Některá široká schodiště mají také funkci tribuny pro diváky letního kina či publikum rozmanitých divadelních a hudebních akcí.
Obyvatelé luxusnějších apartmá si mohou dopřát venkovní lázeň na postranních terasách, stíněných perforovanou střechou.
Centrální zázemí s kavárnou, restaurací a bazénem funguje jako prostor pro setkávání všech obyvatel.
Velký bazén pro ubytované disponuje romantickým podsvícením a podmanivě vyzývá k nočnímu plavání.
Okna nekryjí žádné rolety ani lamely, stínění zajišťují pouze dlouhé závěsy, regulovatelné z interiéru.
Betonové stěny tvoří systém rámovaných pohledů do přírody. Když krajina v noci umlkne, rozsvítí se zabudované venkovní lampy a ovzduší se naplní klidem.
Celý areál se rozkládá na ploše o rozloze téměř 5000 m2, z čehož stavební parcela zaujímá asi jednu čtvrtinu.
Obytný blok se skládá ze dvou jednotek, zaklenutých do sebe. Liší se od sebe velikostí i paletou nabízeného servisu.
Jako hlavní materiál využil architekt beton, kterému lze určit libovolný tvar a garantuje pevný a trvanlivý výsledek.
Jako hlavní materiál využil architekt beton, kterému lze určit libovolný tvar a garantuje pevný a trvanlivý výsledek.
Objekt od hlavního vstupu až po střechu nejvýše položeného bloku dosahuje výšky 22,2 metru.
V privátní open-space vířivce na dřevěné terase si můžou obyvatelé vychutnat meditativní koupel s výhledem na modrou oblohu nad hlavou.
Pokoje jsou světlé a minimalistické s přiznaným všudypřítomným stavebním betonem, prostupujícím i do interiéru.
Designové vybavení a nábytek hrají hru organických tvarů, které se vyskytují v celém objektu jako imitace nepravidelnosti a nahodilosti přírody.

Jiný formát bydlení v divoké korejské krajině včetně luxusního ubytovacího zařízení pro bohaté seniory jde ruku v ruce s přírodou i relaxací.

Nad stěnou lesnatého údolí zvané Sori-gol v Jižní Koreji se tyčí vysoký útes. Skála je prorostlá stromy, které se kroutí pod náporem přírodních sil. Vítr proudící korytem tvaruje rozeklanou šedou zeď a pročesává lesy na dně údolí.

Jak by mohla architektura odrážet dynamiku místa, měnící se s každým ročním obdobím? Jak oponovat monumentálnímu kamennému útvaru a zároveň zachovat atmosféru divoké krajiny?

Ze stometrové výšky shlížíme na ostré betonové střepy, rozsypané po údolí. Jako by z nebe spadl obrovský kvádr a roztříštil se na malé kousky. Pokud však přijdeme blíž, bílé stěny začnou utvářet prostory – soukromá zátiší s výhledy do všech koutů krajiny.

Obytné bloky poskládané do čtyř úrovní slibují odpočinek a těsné spojení s přírodou prostřednictvím různorodých průzorů a chodeb, ústících na otevřené terasy.

Projekt U RETREAT vznikl pod vedením architekta Heesooa Kwaka a jeho studia IDMM Architects. Byl navržen na požádání velmi movitého muže z módního průmyslu, který si přál klidné a jedinečné ubytování pro život na zaslouženém odpočinku.

Jde o alternativu místních ubytovacích zařízení, takzvaných „pensionů“. Odhodlané moderní podání luxusního ubytování nastavuje vysokou laťku sousedním hotýlkům.

Jednotlivé bloky jsou rozděleny na dvě obytné jednotky.  Horní útvar, zaujímající plochu 108 m2, nabízí terasu a meditativní lázeň s výhledem na útes a modrou oblohu.

Menší níže položený oddíl o rozloze 49m2  je obrácen tváří k zemi, avšak ani zde nechybí venkovní terasa, obíhající podél prosklených stěn.

Architekt provedl analýzu potřeb potenciálních hostů. Každý má jiné priority, nároky všech se však shodují v jednom – odpočinek v příjemném prostoru bez jakéhokoliv narušení.

Autor rozprostřel samostatné obytné jednotky do víceúrovňového prostoru, zajišťujícího kýžené soukromí. Pokoje se neutápějí v nitru stavby, volné skleněné stěny se otvírají krajině a komunikují s nejbližším okolím prostřednictvím dřevěných teras.

Ostré bílé hrany protínají nepravidelnou pokroucenou rozmanitost přírody a vykonzolované betonové hmoty tiše hovoří s kopcovitou zemí. Místo jako stvořené k relaxaci doplňuje zázemí s recepcí, restaurací, kavárnou a venkovním plaveckým bazénem.

Text: Karolína Hausenblasová, FOTO: Kim Jaeyoun

Kontakt: Heesoo Kwak and IDMM Architects (architektonický projekt), 3f, 43, Hannam-daero, Yongsan-gu, Seoul, Korea, Mail    idemm@chol.com, www.idmm.kr