Nadčasové bydlení v oblacích
Velkorysý společenský prostor je spojením obýváku, kuchyně a jídelní zóny. Designéři ze studia IQUOSA pro něj zvolili styl evokující návrat k přírodě, a to nejenom prostřednictvím materiálů, ale i zemitých barev.
Dominantu obývacího prostoru tvoří sestava pohovek od značky Baxter, kterou doplňuje rozkládací konferenční stolek s úložným prostorem. Pronikající sluneční paprsky designéři zkrotili originálními otočnými panely a žaluziemi.
Na vstupní halu navazuje prostorná šatna, nabízející komfortní úložný prostor. V podobném duchu lze takový typ (Polyform) objednat na zakázku u společnosti STOPKA. Vstup jistí posuvné lamelové dveře. Podobné u nás vyrábí společnost JAP.
Pouhá stěna? Nikoli, kliky naznačují dveře ukryté i se zárubněmi. Jsou vyrobeny z MDF desky, na niž lze nanášet různé povrchy. V tomto případě jemný štuk, který designéři použili na stěny chodby. Ve stejném dekoru je laděna i podlaha.
Do obývací části zvolili designéři na stěnu policový systém od firmy Henge. Televize je zasazená v mramorové desce s LED podsvícením. Na podlaze jsou použity tři druhy krytin – mramorová dlažba, betonová stěrka a masivní dřevěná prkna.
Pohled na druhou stranu obývacího pokoje odhaluje jídelní kout s kuchyňským ostrůvkem opatřeným mramorovou deskou, pracovní plochou, mycí zónou a spotřebiči integrovanými do zadní stěny interiéru.
Luxusní kuchyně je celá zhotovená na míru. Stěna je rozdělena na tři bloky – spotřebiče a lednice amerického typu, mycí zónu a úložný prostor. Každý blok je prakticky schovaný za skládacími dveřmi. V levé části je vestavná vinotéka.
Záběr na zcela složenou kuchyňskou stěnu. Dveře se skrytými zárubněmi se skládají podle principu harmoniky. Designová světelná tělesa Henge s třemi rameny hravě osvětlí pracovní plochu.
Masivní kuchyňský ostrůvek je osazený mramorovou deskou s integrovanou varnou zónou. Prodloužením desky vznikla trendová jídelní zóna.
Jídelní židle designéři vybírali u italské firmy Baxter. Zajímavý exotický prvek, vnášející do interiéru originální atmosféru, představuje ohromný kaktus.
V minimalisticky pojaté vstupní hale nechybí velké zrcadlo a jednoduchý kožený taburet s odkládacím stolkem, jež jsou dostatečnými pomocníky při oblékání i obouvání.
V apartmá se nacházejí dvě ložnice. Každá z nich má vlastní koupelnu. Tato je oddělená od spacího prostoru lamelovou posuvnou stěnou. Opticky prostor odděluje také podlaha. V ložnici je dřevěná, v koupelně je použita dlažba.
Dominantu této ložnice tvoří postel pro dva od italské značky B&B Italia, kterou navrhla známá španělská architektka a designérka Patrizia Urquiola. Zajímavým prvkem je kusový kruhový koberec.
Osvětlení v této ložnici je řešené takzvanými nepřímými zdroji. Dominantu představuje závěsné svítidlo Baxter, které svým měděným designem doplňuje ostatní zařizovací předměty, zejména obal na květináč a noční stolek od B&B Italia.
Ložnice slouží nejenom jako prostor ke spánku, ale také k relaxaci během dne. Designéři ze studia IQUOSA ji proto vybavili i dvěma pohodlnými křesly od italské značky B&B Italia s malým příručním stolkem.
Majitelé si přáli v ložnici živý oheň. Stavební důvody nedovolovaly postavit klasický krb. Autoři proto zvolili krb na biolíh, integrovaný do mramorové stěny s uměleckým prvkem.
Koupelna přináležející k hlavní ložnici se skládá ze tří zón, a sice sprchového koutu, prostoru s umyvadlovým žlabem a relaxační části s vanou. Sprchový kout je vybavený ruční a hlavovou sprchou, zabudovanou ve stropě.
Sprchový kout ve stylu Walk-in nabízí absolutní uživatelský komfort. Luxusní obložení přírodním kamenem ve vysokém lesku je zárukou snadné údržby. Důraz je kladen na osvětlení – jsou zde stropní bodovky a LED pásky, instalované ve stropní nice.
Celá koupelna je obložena přírodním kamenem v mramorovém zbarvení a antibakteriální úpravou. Pro stěny a podlahy byl zvolen obklad v designu palubek, dvojumyvadlo je opatřeno mramorovými deskami se systémem push-up.
Příjemnou kombinací s kamenným obkladem je masivní integrovaná skříň v dekoru dýhy s povrchovou úpravou, jež zvládne náročné vlhké prostředí koupelny.
Nedílnou součástí koupelny je i designová vana s originální vodovodní baterií v podobě kovové lišty s instalací na stěně. Závěsné osvětlení je i zde od značky Henge.
Také součástí této ložnice je koupelna se sprchovým koutem. Je definována jako vestavba z přírodního kamene s mramorovou strukturou. Uzavírají ji prosklené dveře.
Pracovní „zátiší“ či toaletní stolek nejsou v prostoru ložnice ničím výjimečným. Kombinace skla a nerezové oceli skvěle ladí do stylu soukromé zóny.
Jelikož podlaha v ložnici by měla být zateplená, i tady jsou na zemi položené dřevěné parkety a kusový koberec, který zpříjemňuje ranní vstávání. Design dřeva krásně ladí s mramorovým vzhledem stěn sousedící koupelny.
Na stěně této ložnice je aplikována upravená betonová stěrka v designu 3D. S ohledem na velkou míru slunečního záření mají studené barvy za úkol místnost pocitově ochlazovat.
Komfortní šatna je i k dispozici i v této ložnici. Vše je schované za dveřními panely, které jsou zachyceny od stropu po podlahu v celé své délce a pohybují se na principu pivotového ovládání.
Tmavý mramor s bílým žilkováním je hlavním stavebním kamenem této koupelny. Na čelní stěně ho doplňuje světlá varianta shodného přírodního materiálu. Zapuštěné umyvadlo je osazené minimalistickou baterií v tmavém odstínu. Nechybí velké kulaté zrcadlo.
Zrcadlo osvětlují dvě závěsná svítidla s regulovatelným kuželem světla. Jmenují se Pipe Light-S a pro značku Henge je navrhl designér Massimo Castagna.
Sprchový kout je opatřený podlahovým odtokovým kanálkem. Pro maximální vodní relax je nejlepší hlavová sprcha v kombinaci s ruční. Důvtipné řešení nabízí prosloužení umyvadlové desky přímo do prostoru sprchy, čímž vznikla odkládací plocha.

Hra barev a materiálů evokujících přírodu, navíc originálně pojaté osvětlení, jež vytváří perfektní atmosféru. To vše a mnohem více v sobě snoubí minimalistický a zároveň nadčasový interiér luxusního apartmá.

Jaké jsou výhody bydlení v jednom z nejvyšších pater moskevského mrakodrapu Mercury City Tower? Jednoznačně dostatek slunce a fakt, že vám nikdo nekouká do oken.

V apartmá o rozloze sto osmdesát šest metrů čtverečních by se ovšem pozitivních faktorů našlo mnohem víc. Myšlenka spojení s přírodou je zde vyjádřena zejména přírodními materiály, jako jsou dřevo a dýha.

Místo obrazů na stěnách dali majitelé přednost dekorativní omítce a mosazným panelům, které do prostoru přinášejí originalitu a zároveň ducha luxusu. To se týká i dalšího běžného bytového vybavení, jako je například stínění.

Na něj totiž designéři ze studia IQUOSA kladli velký důraz. Najdete zde moderní stínicí prvky, jako jsou žaluzie, paravány a dřevěné rolety, které zamezují průniku přímého slunečního světla a interiér zčásti chrání před letními horky.

Součástí apartmá jsou dvě ložnice, z nichž každá má vlastní koupelnu a šatnu. Obě jsou zcela nezávislé jedna na druhé. Impozantní obývací pokoj je spojený s kuchyňskou a jídelní částí, kdy jednotlivé zóny vymezují nábytkové moduly.

Pracovní plocha kuchyně zabírá celou jednu stěnu místnosti a je skrytá za dýhovanými dvířky.

Kromě luxusního vzhledu se designéři zaměřili na funkčnost, což znamená prakticky bezúdržbové povrchy a špičkové přístroje, které jsou integrované ve skříních či kuchyňském ostrůvku.

Veškeré zařízení pochází od italské firmy Henge, která je známá svým nadčasovým přístupem a produkty, jež se vymykají jakýmkoli trendům a jsou pověstné řemeslným zpracováním.

Vybavení obývací části v přírodních zemitých tónech doplňuje zelená barva jediné živé rostliny, která se v této místnosti nachází, a sice ohromného kaktusu.

Důvod, proč si ho majitelé vybrali, je celkem jednoduchý – nejenom že jeho exotický vzhled dodává prostoru na atraktivnosti, ale současně nevyžaduje téměř žádnou péči. Jak je patrné, v celém interiéru se vyplatila i velmi pečlivá práce s osvětlením. Designové kousky zde zastupují italské firmy Baxter, Bonaldo a Henge.

Apartmá se řadí do kategorie takzvaných chytrých domácností, ovládaných přes mobilní aplikace. Tento trend se zabydlel i u nás a obyvatelé bytů a domů vybavených touto technologií oceňují úsporu času, energií, a samozřejmě práce.

Jedním z předních dodavatelů chytrých domácností v tuzemsku je například Inside Home.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: IQUOSA

KONTAKT: IQOSA (návrh interiéru), Solomianska St., 15 A, Kyjev, Ukrajina, www.iqosa.com