Udržitelnost pod značkou luxusu
Konferenční stolek může mít mnoho podob. Tyto stolky se jmenují Wave, jsou vyrobené z ručně tepané mědi a navrchu osazené černou zrcadlovou deskou. Originální tvář jim dal portugalský klenotník a značku firma Boca do Lobo.
ako jeden z aspektů udržitelnosti byly použité různé přírodní materiály. Manželé je prakticky začlenili do interiéru, jak je vidět ve vstupní hale na dvou kamenných monoblocích, sloužících jako schodišťové stupně.
Kvádr z přírodního kamene po pravé straně doplňuje schodnicový systém. Slouží jako malé podpůrné zábradlí. Z dalších přírodních materiálů je pak zásadní mramor, který se objevuje v celém domě, a tropické dřevo.
Konferenční stolek může mít mnoho podob. Tyto stolky se jmenují Wave, jsou vyrobené z ručně tepané mědi a navrchu osazené černou zrcadlovou deskou. Originální tvář jim dal portugalský klenotník a značku firma Boca do Lobo.
Všechny pokoje v domě jsou situované tak, aby nabízely pohledy do zahrady. To platí i pro jídelnu, které vévodí stůl se skleněnou deskou Heritage od portugalské značky Boca do Lobo. Zařízení doplňuje komoda s křesly.
Manželé v projektu nezapomněli ani na aktivní relaxaci, jak dokazuje bazén umístěný podél jedné stěny domu. Ten má ještě další pozitivní vlastnost – ochlazuje vzduch, takže pomáhá udržovat velmi příjemné klima v blízkosti domu.
V přízemí domu se nachází rozlehlý společenský prostor, který je vybavený koženými pohovkami od italské firmy Giorgetti. Na toto podlaží architekti rovněž umístili ložnice pro hosty.
Významný architektonický prvek představují dvacet metrů vysoké vchodové dveře, které jsou rozdělené na větší prosklenou část, jež přivádí do interiéru část přirozeného světla, a menší veřej s masivní výplní.
Centrální částí domu, ve které se stýkají všechny společenské obytné prostory, prochází tenké kovové schodiště v černém provedení s mramorovými schodnicemi.
Pro architekty je příznačné používání drahých materiálů, které znásobují atmosféru luxusu, jak je vidět v případě vybraného přírodního kamene s jedinečnou kresbou.
Tento výklenek představuje odkaz k náboženským tradicím Indie, což dokládají zvonky po levé straně, zobrazení posvátné krávy a obřadní mísy vpravo.
Atmosféru této galerie udává závěsné křeslo od Roberta Cavalliho Mai Tai, které lze využít jak v interiéru, tak třeba i na terase.
Velkorysá šatna nabídla prostor pro šatní systémy, které jsou uzavřené dvířky se zrcadlovým povrchem. Kromě oblečení se sem vešly i boty, doplňky a parfémy.
Do zděného překladu, rozdělujícího společenský prostor na dvě části, architekti zasadili krb. Autorem skulptury koně u zděného plotu je známý umělec Roberto Cavalli.
V pokoji dcery převažuje bílá barva, jejíž poněkud nudný výraz rozbíjejí motivy, sestavené z ručně vyráběných porcelánových květů italské značky Villari, která se specializuje na interiérové produkty z porcelánu.
Zařizovací předměty v pokoji dcery připomínají zámecký styl, jak dokazuje i pohovka u stěny s připevněným baldachýnem. Vedle elegantních materiálů pak působí osvěžujícím kontrastním tónem strop v surovém betonu.
Díky svažitosti terénu vznikl v domě polosuterén s vlastním vchodem. Architekti do něj umístili domácí kino se špičkovým evropským vybavením. Kromě širokoúhlého plátna a perfektního ozvučení nezapomněli ani na kvalitní vzduchotechniku, která je v takovém prostředí více než nutná.
Po schodech, zčásti zasazených do kamenného kvádru, se dostanete do domácího baru, jehož stylový vzhled podporuje i skútr italské značky Lambretta, který pochází z roku 1920 a bylo třeba ho řádně zrestaurovat.
Pohovka Versailles představuje více než exkluzivní čalouněný kousek. Je inspirovaná architektonickými a kulturními památkami 17. století stejně jako okázalostí francouzského dvora.
Vnitřní společenské prostory domu architekti uspořádali jako otevřené. Z toho důvodu bylo třeba jednotlivé části propojit a průchody opatřit zábradlím, v tomto případě z bezpečnostního skla.
Vnitřní dispozice domu umožnila vestavět pro syna patrové řešení jeho pokoje spolu se sociálním příslušenstvím, které architekti šikovně ukryli za zástěnu v ložnici s modrými prvky.
Pomyslné přízemí synova pokoje je rozděleno na odpočinkovou a studijní zónu. Originální prvek představuje prostorný sedací výklenek s oknem, integrovaný do obvodové stěny.
Synovo bydlení vzniklo vestavbou spacího patra, které tvoří ve spodní části strop, jenž odděluje ložnici, do které se syn dostane po schodech z masivu, od pracovní a odpočinkové části.
Smaragdová je barva mořských hlubin a voda, jak známo, uklidňuje, což byl jeden z důvodů, proč majitelé zvolili vybavení od italské firmy Giorgetti v této barvě.
Kromě základního vybavení, tedy postele od firmy Giorgetti, se do ložnice pro hosty vešla vestavěná skříň a stolek se dvěma křesílky od stejné značky. Za zástěnou je ukrytá koupelna.
Z ložnice lze vyjít francouzským oknem na terasu opatřenou dřevěnou podlahou a plnou zeleně, která poskytuje majitelům příjemnou atmosféru a současně ochlazuje vzduch.
Vedle vybavení od značky Giorgetti zaujme v ložnici majitelů i štukovaná čelní stěna s naznačeným tradičním vzorem coby dokonalým odkazem dávných časů. Originální doplněk představuje i obří bonsaj, umístěná na terase.
Koupelna s originálním umyvadlem nese značku Roberto Cavalli. Pro obložení zde majitelé použili obklady z leštěného mramoru. Intimní osvětlení v podobě LED pásků je schované pod dalším vzorovaným obkladem.
Venkovní bazén plynule navazuje na terasu a dále na obývací prostor. Díky šikovně rozmístěnému bodovému osvětlení a velkým proskleným tabulím, propouštějícím interiérové světlo, se v něm lze koupat i večer.
Členitost střechy umožnila majitelům instalovat na ni i zelené plochy, osázené květinami. V přední části pozemku je položen nízký trávník, ve kterém jsou nainstalované šlapáky, vedoucí dále do svažující se zahrady.

Ještě stále panuje představa, že dům postavený na ekologických principech musí být výhradně

minimalistický, až asketicky zařízený. Pokud se ovšem realizace ujmou zkušený architekt s nadanou

designérkou, realita vypadá zcela jinak.

Hlavním cílem tohoto projektu bylo minimalizovat dopad budovy a jejího provozu na životní prostředí.

A protože dům si navrhovali sami majitelé, uznávaný indický architekt Niroop Reddy s manželkou Rupanou, která na jeho projektech spolupracuje jako interiérová designérka, neslevili ze své představy ekologického, a přitom luxusního bydlení doslova ani píď.

Udržitelný přístup si kladl za cíl maximální využití a zachování přírodních zdrojů, zatímco architektonický návrh pracoval s vizí budoucího pohodlného a praktického bydlení. Nadzemní část budovy byla postavena na stávajících geologických

úrovních, přičemž si zachovala přirozené kontury, takže vzniklo několik různých úrovní a mezipatro. Dům tak přirozeně zapadá do krajiny a vlastně se stal nedílnou součástí venkovního prostoru. Udržitelnost je patrná v každé části projektu. Pasivní ventilace, tepelná izolace, skryté solární panely

na střeše, perkolační nádrž pro sběr dešťové vody, stejně jako celková úprava krajiny a řada dalších kroků, nezatěžujících přírodu, slouží k pohodlnému bydlení, ovšem jsou natolik důmyslně integrované do stavby, že jsou až neviditelné.

Jižní stěny, které přijímají nejvíce slunečního záření, jsou postavené z tepelně vodivých porothermových cihel na vnější straně a na vnitřní doplněné klasickým vyzděním,

díky čemuž vznikla mezi oběma vrstvami vzduchová dutina. Stěny dále slouží jako jakýsi filtr, chránící

interiér před nepříznivými aspekty vnějšího prostředí.

Hlavním rysem této luxusní a udržitelné rezidence je paleta polodrahokamů i přírodních kamenů, nepřehlédnete vodní prvky, stejně jako designové stropy. Pečlivě rozmístěná okna vpouštějí do interiéru dostatek přirozeného světla během celého dne.

S ohledem na jejich křížové rozmístění domem neustále proudí vzduch a velmi dobře se větrá. Do jednopatrové stavby se vchází dvacet metrů vysokými dveřmi, které jsou zčásti prosklené. Na vstupní halu navazuje hlavní společenský prostor s krbem.

Za prosklenou stěnou je umístěn bazén s prodlouženou délkou přes celé přízemí. Stolování se odehrává v jídelním koutu, umístěném u francouzského okna a nabízejícím výhled do zahrady. V přízemí se rovněž

nacházejí dvě ložnice pro hosty. Celé podlaží je navrženo tak, aby umožňovalo příjemnou zábavu

uvnitř i venku.

V interiéru můžete rovněž vidět produkty nejslavnějších a nejdražších designových značek, jako jsou Roberto Cavalli, Trussardi, Giorgetti a Boca do Lobo, které vybavily největší část domu.

Architekti tak dávají na odiv svou vizi, v níž odmítají jakýkoli kompromis při zařizování interiérů. V prvním patře se nacházejí soukromé pokoje majitelů a jejich dětí.

Z ložnice rodičů lze vyjít na terasu, která nabízí výhled na jihozápadní část města a do zahrady s venkovní vířivkou. Synův pokoj v sobě má umístěnou vestavbu.

Díky chytrému řešení se tak do něj vešly společenský i pracovní prostor a spací část s toaletou. V dceřině pokoji převládá bílá barva a zařízení s prvky připomínajícími zámecké bydlení. V suterénu jsou umístěny domácí kino a bar.

Na terasách jsou vysázeny rostliny, ale také jsou tu umístěny solární panely, které vyrábějí elektřinu.

TEXT: Lucie Hanzlová, FOTO: BOCA DO LOBO, www.bocadolobo.com

KONTAKT: NA ARCHITECTS (projekt a návrh interiéru), #93 Preah Sihanouk Blvd Pnom Penh, KH , 12207, www.facebook.com/naarcc

BOCA DO LOBO (vybavení interiéru), Rua Particular de Regueirais nº 33, 4435-379 Rio Tinto Porto, Portugal, www.bocadolobo.com